menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (56)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (56)
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (56)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Corona-Update: 38.273 nieuwe positieven en 484 corona-doden in 72 uur tijd (weekend)

MADRID – Op 16 november kwamen er in 72 uur tijd (vrijdag, zaterdag en zondag) 38.273 nieuwe positief geteste personen bij en overleden er het afgelopen etmaal 484 personen in Spanje. Daarmee is het totaal aantal positief geteste en geregistreerde personen sinds aanvang van de corona-crisis gestegen naar 1.496.864 positieven. Het totaal aantal sterfgevallen is gestegen naar 41.253. Er liggen op dit moment 20.452 patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen waarvan 3.156 op de intensive care terwijl 790 patiënten de afgelopen 24 uur ziekenhuizen konden verlaten. Lees de officiële cijfers HIER (PDF).

Regionale lockdown Navarra is verlengd maar horeca mag eerder open

PAMPLONA – De regionale overheid van de autonome regio Navarra heeft opnieuw de regionale lockdown verlengd. Deze zal doorgaan tot 18 december maar er komen wel wat wijzigingen wat betreft de horeca. Zo mogen bars en restaurants waarschijnlijk als de verbeteringen wat betreft geïnfecteerde mensen en ziekenhuisopnames blijft verbeteren al op 26 november hun terrassen openen. Later op 2 december mogen dan bars en restaurants ook binnen open gaan maar met een gereduceerde capaciteit aan mensen. De avondklok tussen 23.00 en 6.00 uur blijft ook gehandhaafd tot 18 december.

204 nieuwe positief geteste personen en 13 sterfgevallen in de provincie Alicante

ALICANTE – In de provincie Alicante zijn de afgelopen 24 uur 13 person overleden met of als gevolg van covid-19. Er werden daarnaast 204 nieuwe positief geteste personen geregistreerd. Het aantal corona-doden is daarmee in de provincie Alicante gestegen naar 28.602 sinds aanvang van de corona-crisis en het aantal sterfgevallen naar 709 corona-doden. In de hele autonome regio Valencia zijn 481 nieuwe positieven gemeld waarmee dat totaal steeg naar 83.545 sinds aanvang van de corona-crisis. In de hele Valencia regio stierven de afgelopen 24 uur ook 28 personen waarmee dat totaal is gestegen naar 2.065 sinds aanvang van de corona-crisis.

Catalonië opent de mogelijkheid van een versoepeling maatregelen

BARCELONA – De Catalaanse gezondheidsautoriteiten hebben gesproken over een voorzichtige versoepeling van diverse genomen corona-maatregelen. Dat zou dan gelden vanaf maandag 23 november voor heel Catalonië . Deze versoepelingen zullen geleidelijk in vier fasen gaan zoals in de de-escalatiefase na de noodtoestand in maart/april. Veel meer informatie wilde regionale minister voor de Volksgezondheid niet geven dus er is nog niets bekend wat er gaat gebeuren met de bars en restaurants, sportscholen, winkels etc.

97 nieuwe positieven en 5 corona-doden op de Canarische Eilanden

LAS PALMAS – Op maandag 16 november hebben de Canarische autoriteiten 97 nieuwe positief geteste personen gemeld in 24 uur tijd waarvan 70 op Tenerife, 20 op Gran Canaria, 5 op Fuerteventura, 2 op La Palma en geen positieven op de overige eilanden. Er zijn de afgelopen 24 uur ook 5 personen overleden. Daarmee is het totaal aantal geregistreerde positief geteste personen sinds aanvang van de corona-crisis gestegen naar 19.359 terwijl er in totaal 311 personen zijn gestorven op de Canarische Eilanden. Op het moment van schrijven liggen er 191 covid-patiënten in de ziekenhuizen waarvan 45 op de intensive care afdelingen op de verschillende eilanden.

22 corona-doden en 2.127 positieven in 24 uur tijd in Andalusië 

SEVILLA – De afgelopen 24 uur zijn er in de autonome regio Andalusië 22 mensen gestorven met of als gevolg van covid-19. Het totaal aantal gestorven personen is daarmee gestegen naar 3.284 corona-doden. Er kwamen in 24 uur tijd ook 2.127 nieuwe positief geteste personen bij waardoor dat totaal steeg naar 205.239 geïnfecteerden sinds aanvang van de corona-crisis. Er liggen op dit moment in heel Andalusië 3.269 corvid-patiënten in ziekenhuizen waaronder 505 ic-patiënten.

Madrid regio meldt 324 nieuwe positieve en 25 corona-doden

MADRID – De afgelopen zeven weken is het aantal positief geteste personen aan het dalen in de Madrid regio en op maandag werd melding gedaan van 324 nieuwe positioeven (PCR en antigeentests) in 24 uur tijd. Er stierven daarnaast de afgelopen 24 uur ook 25 persone met of als gevolg van covid-19. Er liggen op dit moment nog steeds 2.088 covid-patiënten in ziekenhuizen waarvan 406 op de intensive care.

Balearen willen ook negatieve PCR-test voor reizigers van Spaanse vasteland

PALMA – Als het aan de regionale overheid op de Balearen eilanden ligt moeten vanaf 23 november ook alle reizigers die vanaf het Spaanse vasteland naar de eilanden reizen een verplichte PCR-test laten zien/doen. Dat zou dus gelden voor de buitenlanders maar ook voor de reizigers (Spaans en buitelands) die vanaf het Spaanse vasteland, Ceuta en Melilla of de Canarische Eilanden naar Spanje reizen. LEES VERDER.

Verenigingen van artsen eisen ontslag epidemioloog Fernando Simón

MADRID – De directeur van het Coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties Fernando Simón is in Spanje uitgegroeid tot hét gezicht van de corona-pandemie omdat hij dagelijks verslag doet van de situatie rondom de corona-crisis, het aantal besmettingen en evolutie van het virus in het land. Maar soms maakt hij opmerkingen die verkeerd opgevat kunnen worden of niet op het juiste moment worden gedaan. 

Recent waren er al problemen rondom verpleegsters en moest Simón zijn excuses aanbieden (iets wat hij ook zonder problemen op de televisie heeft gedaan) en nu hebben de artsen ruzie met hem. De reden is een uitspraak van Fernando Simón over de infectie van artsen en verplegend personeel in de eerste corona-golf en dat deze wellicht thuis plaatsvonden in plaats van op de werkplek.