skip to Main Content
In zes jaar tijd is het aantal Chinese ondernemingen in Spanje verdubbeld

In zes jaar tijd is het aantal Chinese ondernemingen in Spanje verdubbeld

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

china2MADRID – Tussen februari 2008 en oktober 2014 is het aantal Chinese bedrijven in Spanje verdubbelt. Deze stijging van Chinese activiteiten op de Spaanse markt komt precies overeen met de zes jaar lang durende economische crisis waarbij duizenden Spaanse bedrijven nu juist hun deuren moesten sluiten.

Terwijl Spaanse ondernemers het niet meer wisten te redden in de moeilijke crisisjaren wisten de Chinezen zich zo aan te passen dat er meer dan ooit ondernemingen en bedrijven gerund door Chinezen bij zijn gekomen in het land.

Als eerste landen de restauranteigenaars in Spanje die overal restaurants openden met Chinees eten. Daarna kwamen de winkels met eetwaren oftewel de Chinese supermarkten gevolgd door de Chinese goedkope hypermarkten waar van alles en nog wat te koop is. Sinds maanden echter komen er steeds minder Bazaars bij en worden er meer kledingzaken geopend die eigendom zijn van Chinezen maar waar Spanjaarden werken om het image te verbeteren.

Volgens de sociale diensten staan er op dit moment 91.554 Chinezen ingeschreven in het werkregister, een 44% meer dan in 2008. De helft hiervan staat ingeschreven als zelfstandige ondernemer of autónomos. Het succes van de enorme stijging van Chinese bedrijven is het goedkoper aanbieden van producten, weliswaar vaak slechtere kwaliteit maar in tijden van crisis speelt geld een rol. Daarnaast weten de Chinezen hun eigen bedrijven te financieren met eigen geld geleend van familie of vrienden en heeft men geen banken nodig wat het proces van openen makkelijker en sneller maakt.

En het is waar. Overal waar je kijkt zie je wel een Chinese bazar, een winkel waar alles te koop is en tegen vaak belachelijke lage prijzen. Wie is er niet geweest om een telefoonhoesje, zaklantaarn of iets anders te kopen voor minder dan 2 euro. Daarnaast kent iedereen de Chinese restaurants wel die de laatste jaren steeds meer worden omgetoverd tot Wok restaurants – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken