menu: rubrieken, zoeken & meer

Tweede herhaalprik nu ook voor iedereen jonger dan 60 jaar beschikbaar in Spanje

Tweede herhaalprik nu ook voor iedereen jonger dan 60 jaar beschikbaar in Spanje
Beeld: 123rf

Tweede herhaalprik nu ook voor iedereen jonger dan 60 jaar beschikbaar in Spanje

MADRID – Tot nu toe was de regel in Spanje dat de vierde coronaprik of tweede herhaalprik geplaatst wordt bij iedereen van 60 jaar en ouder. Maar vanaf nu kan iedereen jonger dan 60 jaar ook een tweede herhaalprik (tweede boosterprik of vierde prik) laten plaatsen, mocht men dat willen. Sinds eind september zijn er bijna 11,5 miljoen 60-plussers die deze herfstbooster hebben gekregen in Spanje terwijl er 26,3 miljoen personen zijn met de derde prik of eerste herhaalprik.

De vaccinatiecampagne tegen Covid-19 is in Spanje door het ministerie van Volksgezondheid aangepast. Dat betekent dat vanaf nu iedereen jonger dan 60 jaar ook een tweede herhaalprik (segunda dosis de refuerzo) kan laten plaatsen. Sinds 26 september is men in Spanje bezig met de tweede herhaalprik campagne waarbij alleen personen van 60 jaar en ouder deze prik konden krijgen. Dat zijn 12,5 miljoen inwoners van Spanje waarvan nu 11,5 miljoen deze tweede herhaalprik hebben ontvangen.

De vaccinatiecampagne wat betreft de tweede herhaalprik verloopt veel minder snel dan gewenst. Met deze aanpassing hoopt het ministerie van Volksgezondheid dat veel personen onder de 60 jaar de ‘segunda dosis de refuerzo’ laten plaatsen zodat men beter is beschermd tijdens de feestdagen. Er zijn echter veel personen in Spanje die te maken hebben met de pandemie-vermoeidheid (hartazgo pandemico) en dat er weinig zichtbare coronamaatregelen meer gelden waardoor de meeste personen menen dat de pandemie voorbij is.

In totaal zijn nu in Spanje 40.685.106 inwoners vanaf 5 jaar met twee coronaprikken en hebben 26.348.943 personen een eerste herhaalprik ontvangen, in totaal dus drie prikken terwijl. 11.472.821 personen van 60 jaar en ouder een tweede herhaalprik hebben ontvangen, zoals in de wekelijkse cijfers (PDF) te zien is. In Spanje is men nog niet begonnen met het plaatsen van een derde herhaalprik of vijfde coronaprik. In totaal zijn er sinds het begin van de vaccinatiecampagne 103.756.297 coronaprikken geplaatst in Spanje.