menu: rubrieken, zoeken & meer

Frankrijk krijgt een vaccinatiepas maar hoe is dat in Spanje?

Frankrijk krijgt een vaccinatiepas maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: 123rf

Frankrijk krijgt een vaccinatiepas maar hoe is dat in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Frankrijk komt een nieuwe wet waardoor niet-gevaccineerden vanaf 16 jaar zonder een vaccinatiepaspoort geen toegang meer zullen krijgen tot bars, restaurants (inclusief terrassen), bioscopen, theaters, grote winkelcentra, sportzalen en openbaar vervoer, met name binnenlands vluchten. Die maatregel gaat ook gelden voor alle buitenlanders die naar Frankrijk komen. Maar hoe is dat in Spanje, geldt daar ook coronapas-regel?

Het sociale leven wordt voor niet-gevaccineerden een stuk lastig nu er een soort van 2G-regel komt in Frankrijk. Zondag stemden 215 parlementsleden voor en 58 tegen de nieuwe wet die het mogelijk maakt om de toegang voor niet-gevaccineerden of herstelde personen te weigeren. De beslissing wordt genomen nadat president Macron al had aangegeven harder te zullen optreden tegen personen die zich niet willen laten vaccineren en op het moment dat er dagelijks rond de 300.000 nieuwe besmettingen bijkomen.

In Frankrijk is al meer dan 90% van alle inwoners van 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd maar slechts een klein deel heeft een boosterprik gehad. Sinds zaterdag 15 januari geldt dat het Europees digitaal coronacertificaat alleen nog geldig is als je een boosterprik hebt gehad. Dat geldt dan alleen om bv. een bar of restaurant (inclusief terrassen) binnen te mogen komen maar niet om Frankrijk binnen te kunnen komen of door het land te reizen.

Met de nieuwe Franse wet zal de coronapas, gezondheidspas of ‘passe sanitaire’ alleen nog geldig zijn als je volledig gevaccineerd bent met drie corona-prikken of twee corona-prikken en een bewijs van herstel als je de afgelopen zes maanden besmet bent geweest en genezen bent. Er wordt gesproken over een vaccinatiepas omdat deze pas alleen geldt voor personen die meerdere corona-prikken hebben gehad. Personen die om medische redenen een vrijstelling hebben van vaccinatie kunnen ook een vaccinatiepas krijgen. De vaccinatiepas geldt niet voor inwoners van 12 tot en met 15 jaar. Om op bezoek te gaan in ziekenhuizen en bejaardencentra is een negatieve coronatest uitslag voldoende.

Maar hoe is het in Spanje met de coronapas of 2G-regel? Om Spanje binnen te mogen komen moet je een Europees digitaal coronacertificaat hebben maar dat is met 3G, dus gevaccineerd, genezen en getest. In Spanje zelf geldt in 12 autonome regio’s een coronapas-maatregel in met name de horeca en nachthoreca (niet op terrassen) maar ook dat is 3G en is niets meer dan het laten zien of scannen van het Europees digitaal coronacertificaat.

Ondanks dat er dagelijks meer dan 150.000 nieuwe besmettingen bijkomen in Spanje en ook de ziekenhuizen voller raken (maar nog lang niet zo vol als in andere corona-golven), wil Spanje nog niet nationaal gezien aan de coronapas voor bepaalde locaties, dat wordt vooralsnog regionaal geregeld met in elke autonome regio andere regels. Er wordt in Spanje ook (nog) niet gediscussieerd over een 2G-regel en de kans dat dit wel gaat gebeuren is klein.