skip to Main Content
Duizenden gepensioneerden eisen tijdens manifestaties in heel Spanje een waardig pensioen

Duizenden gepensioneerden eisen tijdens manifestaties in heel Spanje een waardig pensioen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Opnieuw zijn de gepensioneerden in Spanje de straten van meer dan 100 steden opgegaan om een waardig pensioen te eisen, een pensioen waar ze volgens de Spaanse grondwet recht op hebben. De oudere demonstranten in Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao, Murcia, Sevilla, Zaragoza en nog vele andere steden wijzen de verhoging van de pensioenen dit jaar van slechts 0,25% compleet af en eisen dat de verhogingen gelijklopen met de consumentenprijsindex (cpi).

Madrid was de stad waar volgens de Guardia Urbana politie meer dan 30.000 mensen op straat waren om te demonstreren tegen de onwaardige pensioenen in het land. En dat is knap want het weer deed niet mee aangezien het regende, koud was en zelfs nog even sneeuwde. Dat slechte weer weerhield de gepensioneerden er niet van om massaal de straten op te gaan in de zoveelste demonstratie van de afgelopen weken.

Ook in Barcelona kwamen volgens de Guardia Urbana 30.000 gepensioneerde manifestanten bijeen om voor een waardig pensioen te strijden en om aan te geven dat men er genoeg van heeft. Datzelfde gebeurde ook in Murcia, Sevilla, Zaragoza en Bilbao (volgens de kranten meer dan 115.000 personen) waar de gepensioneerden al sinds een week bijna dagelijks hebben gedemonstreerd.

Men eist fatsoenlijke en waardige pensioenen, precies zoals dat in de Spaanse grondwet geschreven staat. Men eist dat de pensioenen een revaluatie zien die overeenkomt met de consumentenprijsindex (cpi), dat het openbare pensioenstelsel blijft bestaan en men niet overschakelt naar een private pensioenstelsel, iets waar regelmatig over gesproken wordt in Spanje.

De gepensioneerden verwerpen de verhoging van 0,25% van de pensioenen dit jaar, net zoals de afgelopen drie jaar, omdat de Spaanse economie het afgelopen jaar met 3% is gegroeid en de prijzen met 1% omhoog zijn gegaan.

Minister-president Rajoy

Voorlopig hebben de gepensioneerden het voor elkaar gekregen dat de minister-president Mariano Rajoy een speciale parlementaire sessie heeft gehouden waarbij alle partijen gediscussieerd hebben over wat er gedaan moet worden met de pensioenen. Mariano Rajoy belooft een verhoging van de pensioenen, vooral voor diegene die het minste ontvangen en voor diegene die een nabestaandenpensioen krijgen. Maar zoals de minister-president aangeeft, dat kan alleen als er voldoende financiële middelen zijn en die zijn er op dit moment volgens hem niet. De belofte van verhogingen kan dan ook alleen gerealiseerd worden als de nieuwe staatsbegroting rond is waarbij de druk komt te liggen bij de andere politieke partijen. De gepensioneerden zijn echter absoluut niet blij met de uitkomst van dat debat en de beloften die gedaan werden en geven de strijd niet op.

Gemiddelde pensioen

Het gemiddelde pensioen in Spanje is 932,29 euro, iets waar 9,5 miljoen gepensioneerden recht op hebben. In 2018 zijn de gepensioneerden er 0,25% op vooruit gegaan wat slechts enkele euro’s meer per maand is maar wat zeker niet in verhouding staat tot de prijsverhogingen. De hoogte van de pensioenen in Spanje is erg afhankelijk van de autonome deelstaat én van de provincie waar men woont. Dat klinkt voor velen raar en onbegrijpelijk maar Spanje zit nu eenmaal complex in elkaar met de autonome regeringen die vaak hun eigen regels en wetten kunnen opstellen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Feitelijk valt hier niet juist over te praten, laat staan een discutie.
  Elke situatie is anders.
  Alleenstaand
  Beide gewerkt
  Volledige loopbaan gewerkt of deeltijds of maar aantal jaren gewerkt
  Alleen altijd maar 1 inkomen gehad ( vrouw/man
  niet gewerkt)
  Weduwe/ weduwnaar
  Dit verschillend zowel in Belgie als in Nederland
  Het enige wat zekerheid in Nederland is is de AOW.
  +/- 1200 euro voor 2
  En kan ook nog verminderd zijn naargelang de aantal jaren dat je daar niet gewoond hebt
  Heb je in Nederland gewerkt dan moet je daar je pensioen nog bij optellen( ook afhankelijk van hoe lang je gewerkt hebt)
  Minimum kan het alleen je AOW zijn
  Voor mij weer anders
  Woonachtig in Nederland maar altijd in Belgie gewerkt en niet afgedragen voor eventueel AOW
  DUS ik krijg geen AOW van Nederland
  Ik krijg mijn pensioen uit Belgie
  Mijn echtgenoot krijgt zijn AOW ( VOOR 1 PERSOON ) + zijn opgebouwde pensioen ( flink minder dan Belgie
  Dus zijn AOW + ZIJN PENSIOEN ( dat zal ongeveer hetzelfde zijn als een volledig arbeidsverleden in Belgie)
  Dus samengeteld met mijn pensioen zal het +/- gelijk zijn aan Nederland (voorwaarde, wel allebei volledige loopbaan gewerkt)
  Dus moeilijk om een oordeel te geven of een discutie

 2. Dat is inderdaad geen vetpot. Aan de andere kant heeft men ook niet veel betaald voor het pensioen en gebeurd dat nog steeds niet. Ook een regering die niet vies is van een greep in pensieonpot die trouwens aardig leeg is en je kunt de toekomst voorspellen.
  Ik denk dat velen vergeten dat Spanje niet een erg rijk land is en waar het nog niet zo heel lang geleden gewoon een tweede wereldland was.

 3. Het is schandalig hoe de ouderen in Spanje moeten rondkomen.
  Een autonomo die heel zijn leven heeft bijgedragen krijgt voor 2 personen 700 euro ?? Een camposino (landarbeider) moet het met 600 euro stellen. Dus hoe kan je dit vergelijken met ONS /wij…..nee Jo dat is niet te vergelijken !!

 4. Beste Jo, waar praat jij eigenlijk over? Woon jij in Spanje? Heb jij een pensioen van 779,00 per maand zoals wij? Dat is dus voor ons samen. De huur van de woning is 449,00 De energie meer dan 100,00 euro ook moeten wij nog eten, kleding
  kopen etc. Weet jij eigenlijk waarover jij praat als je zegt: zij moeten niet zeuren? Schaam je diep en bied excuses aan.

 5. Ze moeten niet zeuren .
  Wij krijgen dank zij de het nieuwe kabinet per maand €17,50 minder.

  1. Beste Jo,
   Wil jij eens eerlijk vertellen wat jouw netto inkomen per maand is?
   Misschien kunnen we dan verder praten. Denk dat dit veel hoger is dan de doorsnee Spanjaard heeft. Hoor graag je reactie.

   1. Een hoop Spanjaarden krijgen zelfs een pensioen van rond de 500 euro per maand, mijn Spaanse oom dus ook het is dat hij in een heel oud en goedkoop huurhuis woont en hulp krijgt van mijn schoonmoeder anders red hij het totaal niet. Alle aangegeven bedragen op tv en in de krant zijn allemaal bruto bedragen en daar gaat nog vanalles vanaf. Iemand die pensioen uit Nederland geniet heeft het tien keer beter dan de gemiddelde Spanjaard en buitenlanders die permanent in Spanje wonen.

   2. Frans 2
    Helemaal gelijk
    In Nederland moet je de AOW er nog bijtellen
    Pensioen gaat over wat ze van het werk krijgen
    Pensioen in Nederland is niet zo hoog als bv in België, maar daarbij komt nog de AOW die trouwens iedereen in Nederland krijgt, naargelang hoeveel jaren je er woont en of je hiervoor afgedragen hebt.

    1. Ik draag reeds 38j 56% (!) af aan belastingen in België (+ een stuk ook nog in Spanje), daarmee staat (of stond) België op de tweede plaats ivm belastingdruk en daarom ligt het pensioen ook hoger in België vermits er meer wordt afgedragen (en minder in de honingpot blijft kleven zoals in Spanje, nietwaar Leo?)

     1. België (44,2 %) heeft nog steeds de op twee na hoogste belastingdruk, na Denemarken (45,9 %) en Frankrijk (45,3 %) en dit volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
      In België draag je af voor je pensioen op het volledige loon. MAAR als je met pensioen gaat wordt dit geplafonneerd en in de pensioenberekening gaat nog eens 40% af. Tevens dient men (vóór de nieuwe pensioenwet) 45 jaren gewerkt te hebben. Heb je minder dan 45 jaar gewerkt dan gaat er voor elk niet gewerkt jaar nog eens 1/45ste eraf.

      De Spaanse gepensioneerden hebben het moeilijk. Heb je maar 500 tot 1.000 euro pensioen, dan kom je niet ver. Als je alleen nog maar de huishuur en de andere lopende rekeningen neemt zit je er al snel over.
      Niet moeilijk dat de er veel Spanjaarden zijn die niet rondkomen zonder bijkomende hulp.
      Langs de andere kant kun je ook moeilijk een pensioen van 1.000 euro verwachten als je maandloon maar 600 – 900 euro was.
      De regering zou er beter aan doen om meer werkgelegenheid te creëren, dan kunnen de pensioenen ook stijgen. Spanje heeft reeds meerdere decennia een te hoge werkloosheidsgraad en er komt maar geen beterschap.

     2. België heeft de op 4 na hoogste staatsschuld binnen de EU. Dat daar de belastingdruk hoog is, lijkt me dus volkomen logisch en verdedigbaar. Anders gaat zo’n land kopje onder.

    2. Beste Son,
     Ik heb +/- 44 j dienst als werkende persoon (bouw ) en ik heb hier in Belgie een pensioen van 1205 € netto,ik ben daar mee tevreden omdat ik weet dat er hier velen zijn die nog minder en zelfs veel minder hebben.Maar met die som moet je zelfs op je pensioen niet te ver springen hoor,het is zoals Frans daar mede deel met huur,water,eletriciteit,gas,eten en drinken moet je niet te veel zijsprongen maken en zeker Frans niet met zijn 779,00 € ,ik weet niet hoe die dit zelf kan zo over leven.
     En Son jij zeg in Nederland hebben ze minder pensioen dan in Belgie,het is het totaal die telt dat je krijgt per maand om te leven op je pensioen en het is gelijk van waar het komt,in nederland krijgen ze een som tussen de 1700 a 1900 € per maand naar gelang je heeft gewerkt en bijgedragen.Dus Son in Nederland krijgen ze bijna het meeste pensioen (som om te leven )van heel Europa.Ik versta ook niet goed hoe het komt dat Frans maar zo weinig pensioen heeft,die heeft toch door het ene of andere aan iets niet voldaan zeker,want anders moet je toch al meer dan 900 € hebben denk ik toch ?Ja een ding is wel zeker hier in Belgie zijn de pensioenen een groot verschil.Bv een parlementslid van 20 j dienst heet al een pensioen van +/-4500€ is dat eerlijk? en moet je niet komen zeggen dat die veel hebben gezweet of in de regen en wind of in de kou hebben moeten werken.

     1. Inderdaad Hugo, de politiekers kunnen er ook wat van. Heb je al eens naar hun lonen gezien ? Dan val je plat achterover. Oh ja, wij moeten inleveren maar zij verhogen hun loon, best knap.
      Werken doen ze niet, ze hebben het steeds over “een oefening”. Dan kun je onmiddellijk denken, wat is de verantwoordelijkheid van een oefening ipv geleverd werk ?

  2. Zo zo Jo…echt ff 17,50 minder….??
   Das echt schandalig Jo….Dat zijn toch wel ff 3 or 4 broden minder bij de warme bakker in je NL dorpje….eehh per maand, dus 1 heel broodje minder per week….aaaahhhh

   Jo lult over een pensioen in haar achtertuin in NL….
   Ze snapt niet wat er in Spanje aan de hand is.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken