Na Spanje start ook Frankrijk met grenscontroles (UPDATE)

Policia Nacional / Twitter
Beeld: Policia Nacional / Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje heeft sinds dinsdag 17 maart middernacht de landsgrenzen gesloten, dat wil zeggen het wegverkeer bij de grensovergangen met Frankrijk en Portugal (behalve Andorra en Gibraltar) is gereduceerd en wordt gecontroleerd net zo lang als de noodtoestand duurt, dat is nu nog 15 dagen maar dat kan langer worden. Vanaf dinsdag 17 maart zullen de landsgrenzen van Frankrijk ook gesloten zijn waardoor terugkeren met eigen vervoer naar Nederland of België erg moeilijk is geworden.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: dinsdag 17 maart 18.10 uur

Vanaf middernacht dinsdag 17 maart is het alleen nog mogelijk Spanje over de weg binnen te komen als je de Spaanse nationaliteit hebt, als je in Spanje woont en resident bent (en dat kunt aantonen), voor mensen die dagelijks voor werk de grenzen moeten overschrijden en die personen die gedocumenteerd kunnen aantonen dat ze door overmacht de grens moeten overschrijden. De grenzen zijn niet gesloten voor de transportsector.

LET OP: Op de website van de Nederlandse ANWB staat dat voor Nederlanders (en dus ook Belgen) op doorreis de grenzen van Frankrijk nog wel open, maar dan heb je wel een speciaal (te downloaden) formulier nodig. Het benodigde formulier is HIER te downloaden (en kies dan pdf download: ‘Attestation de déplacement dérogatoire’) via de website van de Franse overheid. Of direct HIER, via de website van de ANWB.

Formulier invullen: Reizigers die naar- of door Frankrijk reizen wordt aangeraden het formulier attestation de déplacement dérogatoire (verklaring reden tot plaatsing) in te vullen (of over te schrijven) en daarin de reden van de reis aan te geven (4e hokje aankruisen – déplacements pour motif familial impérieux – en handmatig toevoegen: retour aux Pays-Bas) (tip van Nederlandwereldwijd.nl)

De sluiting van de grenzen in Spanje zal net zolang duren als de noodtoestand. Op het moment van schrijven is dat 15 dagen tot 30 maart maar de kans is groot dat dit langer zal zijn.

Er was en is onzekerheid over hoe het zit met mensen die het land willen verlaten, dat wil zeggen vanuit Spanje de grens naar Frankrijk of Portugal willen oversteken. De tekst van de Spaanse overheid is daar niet duidelijk in waaruit men zou kunnen concluderen dat het mogelijk is om de grens met Frankrijk te kunnen overschrijden als men op weg is naar eigen land zoals Nederland of België. MAAR …

In Portugal is dat niet meer mogelijk voor toeristische en vrije tijd doeleinden maar mag het woon- en werkverkeer en de transportsector wel over de grens. Dat geldt dus ook voor Nederlanders en Belgen die de grens tussen Portugal en Spanje willen passeren, dat mag dus niet meer.

In Frankrijk gaan op dinsdag 17 maart om 12 uur de landsgrenzen dicht en wordt er gecontroleerd waardoor het verkeer vanuit Spanje naar Frankrijk niet meer mogelijk is. Daaruit kunnen we dus concluderen dat Nederlanders en Belgen Spanje over de weg op dit moment niet kunnen verlaten, iets dat bevestigd wordt op de Twitter account van de ANWB. 

Hoe de situatie is bij de grensovergangen en of er uitzonderingen zijn is ons bij de redactie niet bekend. Mochten er lezers zijn die geconfronteerd zijn met deze situatie en meer informatie hebben, plaats dan een reactie onder het artikel zodat andere lezers ook op de hoogte zijn.

LET OP: Op de website van de Nederlandse ANWB staat dat voor Nederlanders (en dus ook Belgen) op doorreis de grenzen van Frankrijk nog wel open, maar dan heb je wel een speciaal (te downloaden) formulier nodig. Het benodigde formulier is HIER te downloaden (en kies dan pdf download: ‘Attestation de déplacement dérogatoire’) via de website van de Franse overheid. Of direct HIER, via de website van de ANWB.

De Spaanse vliegvelden zijn op het moment van schrijven nog open en er is nog vliegverkeer. Of het luchtruim ook gesloten zal worden is nog niets bekend op dit moment. Luchtvaartmaatschappijen dienen wel hun vluchten te halveren waardoor er dus veel annuleringen zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.