skip to Main Content
Separatisten organisatie ANC kondigt demonstraties aan in Barcelona tegen besluit rechter (2017)

Separatisten organisatie ANC kondigt demonstraties aan in Barcelona tegen besluit rechter (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Spanje is een rechtstaat maar velen zien dat niet zo. Maandag werden door de rechter in Madrid de separatisten leiders van de organisaties ANC en Omnium Cultural naar de gevangenis gestuurd voor opruiing en het massaal organiseren van manifestaties om zo een gerechtelijk onderzoek op 20 september te dwarsbomen. Gemakshalve spreekt men over de “los jordis” zijnde de leider van het ANC Jordi Sanchez en de leider van Omnium Cultural Jordi Cuixart. Het ANC heeft meteen na de uitspraak manifestaties aangekondigd voor deze dinsdag in het centrum van Barcelona.

Mocht je in Barcelona zijn probeer dan om 20.00 uur de Passeig de Gracia te vermijden want daar zal een manifestatie plaatsvinden die in principe rustig moet verlopen met een stoet met kaarsen maar je weet nooit wat er kan gebeuren. Eerder deze dinsdag om 12 uur vraagt het ANC om gedurende 5 minuten het werk neer te leggen uit protest tegen de arrestatie van de “los jordis”.

Eerder om 19.00 uur wordt opgeroepen om te demonstreren voor de delegaties van de Spaanse regering in Barcelona, Girona, Lleida en Tarragona. In andere plaatsen wil men graag demonstraties zien voor de gemeentehuizen.

Op maandagavond na de bekendmaking dat de twee Jordi’s naar de gevangenis waren gestuurd regende het reacties van Catalaanse politici waarbij de term politieke gevangenen veel gebruikt werd. Op het plein Plaça Sant Jaume verzamelden zich honderden Catalanen om te demonstreren tegen de aanhouding terwijl overal in de stad vanaf de balkons zogenaamde “caceroladas” te horen waren, hierbij slaan mensen op potten en pannen om veel herrie te maken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 31 reacties
 1. Een rechtsstaat ? Dat is een zeer rekbaar begrip.
  Destijds was slavernij legaal in Amerika !
  Hoe kan het anno 2017 in hemelsnaam illegaal zijn om een referendum te organiseren? In Londen hebben ze dat alleszins begrepen, zodat de Schotten mochten kiezen.
  Ik vraag me af of de Spanjaarden akkoord zouden zijn met een referendum in Gibraltar (niet dat ze dat ooit zouden kunnen winnen, maar stel … : zouden ze aanvaarden dat Londen zou beweren dat Gibraltar voor eeuwig en altijd Engels is ?)

  1. Gibraltar is Brits, voor altijd, en dat aanvaardt Spanje toch? Een referendum is in Spanje mogelijk, maar dan moeten alle Spanjaarden zich uiten, en niet alleen een klein deel van het land. De Catalaanse overheid houdt om de zoveel jaar illegale referenda die ze altijd verliezen, 2009, 2011, 2014, en nu in 2017. Waarom moet de rest van Spanje dit accepteren? En waarom zou Spanje de meerderheid van de Catalanen die zich niet willen afscheiden en aan die illegale onzin niet meedoen moeten laten vallen?

   1. Anton, weet je wat het is met Luc,Chris, Jackie en Gerard ? Ze roepen hier allemaal pro separistische dingen. Vind ik prima, we leven in vrijheid. Maar als je 1 kritische wedervraag stelt krijg je geen antwoord. Logisch, want wat moet je zeggen?
    Nee, gewoon zeggen dat Franco terug is, het fascisme, Europa heeft het gedaan en wij zien het allemaal verkeerd.
    Laten we het er maar op houden, dat ook dát democratie is.
    Wel de democratie van de afgrond , maar dat is weer een ander verhaal.

    1. Beste Rob,
     Iedereen weet wat de Catalanen willen maar (nog) niet bereikt hebben, dit komt nog wel. Persoonlijk vind ik het niet nodig om hele boeken te schrijven op de site, wie het nieuws volgt weet genoeg of Google, kan ook.
     Hoop echter dat er dialoog komt tussen de beide partijen zodat geweld kan vermeden worden maar blijkbaar denkt niet iedereen er zo over.
     Jullie zijn echte professoren, weten over elk onderwerp altijd alles en al zeker hebben jullie over alles de waarheid in pacht.
     Soms zijn mensen vol van zichzelf, dat is niet verboden.
     Hoop dat verder alles goed gaat met u en de collega´s, schrijf rustig verder en als ik tijd heb zal ik het lezen, daar beslis ik nog altijd zelf over.
     Mvg Chris

 2. Het onderwijs is Catalunya is gewoon goed. Stuur je kind maar eens naar Nederland na 10 jr onderwijs in Catalunya en ze draaien keurig mee. Verdraaiing van feiten lijkt me te gemakkelijk en trouwens in de rest van het vaak ouderwetse Spanje heb je dan ook nog vaak flinke invloeden van de kerk & co. Ook niet echt goed voor een neutrale benadering lijkt me. Trouwens, bepaalde verdraaing van feiten heb je overal, vraag een Spanjaard maar eens naar de 80 jarige oorlog. Komt waarschijnlijk ook niet helemaal overeen met wat wij in Nederland hebben meegekregen. De kwestie van het catalaanse volk is nauwelijks tegen de spanjaarden als volk op zich maar juist tegen de politiek en dan krijg je er ook nog een 18 eeuwse koning als kado bij. Ik ben van huis uit rechts opgevoed maar als moderne nederlander kun je toch helemaal niets hebben met de PP en Ciudadanos. En die partijen durven zichzelf ook nog liberaal te noemen. Dat is niet bepaald de VVD zullen we maar zeggen. De catalaanse regioregering heeft gigantische inschattingsfouten en blunders gemaakt maar het probleem is dat de volksbeweging in werking is gezet en dat krijg je er niet meer uit. Het statuut van Catalunya van 2010 / 2011 was een kado voor de PP maar om hun extreem rechtse flank tevreden te stellen hebben ze het om één woord laten knallen. Ze kunnen nu heel veel doen en in gang gaan zetten, van arrestaties, 155, etc etc ,maar de geest is uit de fles en die krijgen ze er met repressie niet meer in. Het Balkanscenario ligt op de loer want rechts Spanje eist wraak voor de ongevallige catalanen. Alleen maar verliezers dus.

  1. Nu ga je wel heel ver, met de Balkan heeft dit niets te maken. Spanjaarden en Catalanen hebben ALTIJD samen en vredig geleefd… Er is nooit oorlog geweest tussen die twee en dat zal ook niet komen, ook niet met andere regio’s. De separatisten willen graag vergeten dat de onderdrukking door Franco tegen ALLE Spanjaarden was, en niet alleen tegen Catalonië. De Spaanse burgeroorlog ging tussen de dictator die de macht had en het verzet tegen die dictator, dat ging niet over regio’s. En alle Spanjaarden en Catalanen hebben dat nog wel vers in het geheugen, het laatste waar ze aan denken is een oorlog. Die Balkanscenario slaat nergens op.

   Wat betreft de schoolboeken, zoek maar in google naar “adoctrinamiento libros texto catalunya” (indoctrinatie schoolboeken Cataluña), daar vind je een krantenartikel van o.a. El Mundo en een link daarin naar een studie erover. En als er zoals je zegt niets mis is, waarom weigert een Catalaanse vriendin van mij dan dat haar dochter naar een publieke school gaat en stopt ze haar in een Internationale Franse school ??? En waarom klagen zoveel ouders daarover? En waarom gingen kinderen met ouders die bij de Guardia Civil werken de maandag na het referendum huilend naar huis? Dat ze goed onderwijs krijgen wil niet zeggen dat ze met het onderwijs ook worden geïndoctrineerd over Catalonië. Evengoed als dat gelukkig niet iedereen vatbaar is voor indoctrinatie.

 3. Justitie in Spanje is al lang niet meer onafhankelijk, sinds de PP weer aan de macht is. Oproepen om een vreedzame demonstratie te houden en dan beschuldigd worden van opruiing en in de gevangenis belanden?!? Het geweld van de Guardia Civil die op oudere mensen schiet met rubberen kogels en inslaat met de wapenstok, wordt opgehemeld door de Spaanse politie. Dat is de wereld op zijn kop. Stel U eens voor dat dit in Nederland of België zou gebeuren, dan was het land te klein……

  1. Ze zijn opgesloten wegens het organiseren van samenscholingen om de huiszoekingen van de Guardia civil van 20 en 21 september te verhinderen, waarbij de agenten werden ingesloten. 3 politiewagens werden door de menigte volledig vernield en hun wapens werden uit die auto’s gestolen. Pas laat in de nacht konden de agenten en de secretaris van de rechtbank die opdracht tot huiszoeking had gegeven het pand verlaten. Die secretaris moest vluchten via een aangrenzend gebouw en in de massa opgaan, de politieagenten moesten zonder uniform het pand verlaten. De Catalaanse politie schoot de agenten niet te hulp, vandaar dat ook voor de baas van de Catalaanse politie en voor de agente (de “liaison officer”) van de Catalaanse politie die keer op keer hun hulpoproepen negeerde, voorlopige hechtenis was gevraagd, maar voor die twee agenten ging de rechter niet akkoord en moeten ze het onderzoek en de rechtzaak afwachten. Voor deze twee separatistenleiders heeft de rechter dus wel voorlopige hechtenis besloten.

   Volkomen terecht dus dat ze zijn opgepakt.

   Maar inderdaad, stel je voor dat een stel halve zotten in Nederland besluit om de Randstad onafhankelijk te verklaren en een illegaal referendum te houden zonder bovendien dat men buiten de Randstad zou mogen stemmen, dan kun je inderdaad ook in Nederland arrestaties verwachten. Normaalste zaak van de wereld.

   1. En zo is het. Wanneer worden we eens wakker en beseffen we dat de sepatatisten alles zullen gebruiken om hun zin te krijgen. Een groepering die kinderen van 12 jaar gebruikt voor hun propaganda zou voor altijd het zwijgen moeten worden opgelegd. Het liefst zonder geweld..

    1. Dus enkel de separatisten gebruiken alles om hun zin te krijgen?
     Ik zie nochtans overal het omgekeerde: het geweld, de repressie, zelfs blinde haat, en altijd vanuit 1 kamp.
     Stel je eens voor dat bij ons de leiders van een middenveldsorganisatie, geen politiekers dus, opgepakt en opgesloten worden wegens hun uitspraken!
     Nee, met de dag word duidelijker dat het “oude Spanje” nog heel wat aanhangers heeft die overal goed “geplaatst” werden.

     1. Geweld? Repressie? Blinde haat? Waar heb je het over? Kijk uit het raam zou ik zeggen… Die blinde haat is er wel maar die komt uitsluitend van de separatistische Catalanen vandaan. En die is absoluut blind anders zouden ze hun eigen Catalonië dit nooit aandoen.

      Met het “oude Spanje” bedoel je Franco? Zijn geest hangt nog boven Catalonië? In de rest van Spanje is ie gelukkig al dik 40 jaar niet meer gezien. Heerlijk.

     2. De Jordi’s zijn niet opgepakt voor het geven van hun mening, maar voor het ophitsen van een menigte waardoor ambtenaren en agenten van de GC in een zeer bedreigende situatie kwamen te zitten en daardoor hun werk niet konden uitvoeren. Oftewel, het belemmeren van de rechtsgang en dat is in een democratie (gelukkig) strafbaar. Houdt je nu gewoon eens aan de feiten in plaats van dat emotionele geblaat.

  2. Beste Jo … justitie is WEL onafhankelijk, zeker op het hoogste niveau. Als je dat al niet meer geloofd dan geloof je nergens meer in. Op de dag van 20 september werd gevraagd op opruiing door alle straten te blokkeren, agenten en rechtbank personeel klem te zetten en nog veel meer wat we waarschijnlijk niet weten. Gurdia Civil heeft niet met rubberen kogels geschoten, dat deed de Policia Nacional en NIET op ouderen maar op protestanten die met hebben, stenen en ijzeren palen gooiden. Catalaanse politie dee precies hetzelfde tegen hun eigen catalanen op de plaza catalunya in 2005. Niet om alles goed te praten maar wel om enkele feiten recht te zetten.

  3. Natuurlijk is Spanje een rechtstaat. het is echt ongelooflijk wat daar de afgelopen 40 jaar is bereikt. Ik ben ook niet altijd blij met de uitspraken van rechters, maar dat geldt voor elk land. Rechters zijn in Spanje wel degelijk onafhankelijk. Ze sturen zelfs belangrijke politici en zangeressen de bak in voor corruptie. Maar dan Catalonië: in de zogenaamde overgangswetten die Catalonië naar een zelfstandige republiek moeten leiden, is bepaald dat de regering de rechters benoemd. Dat is totale schending van de onafhankelijkheid en van de zogenaamde scheiding der machten. Als je de wet bewust overtreedt zoals de Jordis, de grondwet niet meer serieus neemt en Venezuela als voorbeeld ziet, dan is de opsluiting in een cel geen verrassing meer.

 4. Politieke gevangenen van de Spaanse Staat?
  De Spaans denkende bevolking in Catalonië dat zijn de gevangenen en die worden al jarenlang het leven zuur gemaakt door de groep die voor afscheiding gekozen heeft en voortdurend het woord democratie uitspreken, zonder zich zelf aan de democratie te houden. Meer demostraties? Meerdere bedrijven trekken weg uit Catalonië en dat komt allemaal ten goede van hun aartsvijand Spanje. Vroeg of laat komen ze er dan nog wel eens achter dat we niet meer leven in 1934 doch in 2017.

 5. Opgesloten wegens opruiing door de organisaties die ze leiden, en wat gaan hun organisaties doen? Juist, opruien. Wel fijn zo’n schuldbekentenis in natura, die twee willen echt heel lang in de gevangenis rond blijven hangen.

  Geloven waarschijnlijk voor zichzelf echt dat ze martelaren zijn die tegen de oppressor strijden vanwege de rechten die ze niet hebben zoals…..ehhh… Nou ja, de wet mogen overtreden, politieagenten belagen, en het aan hun eigen volk opleggen van de wil van een minderheid anarchisten en zo.

 6. Da´een goed begin.
  Nu de rest van deze frauderende coupplegers nog.
  Maar helaas, hoe krijgen we nu de vrede tussen de Catalanen weer terug, de kloof groeit met het uur!
  Jammer en triest!!

  1. Als Spanje een beetje bekwame bestuurders had gehad was het lang niet zo ver gekomen. De catalanen zijn sinds de ommekeer eind jaren 70 altijd trouw geweest aan de grondwet. Hun streven naar meer eigen bestuur is altijd vreedzaam en behoorlijk realistisch geweest. Nu worden de basken als ideale en loyale spanjaarden beschouwd maar ze dragen geen cent bij aan de zgn. solidariteitsfondsen (dankzij minstens 900 doden) Ofschoon de centrale regering op grond van de grondwet gewoon gelijk heeft moet je als land en bestuurder af en toe weten bij te sturen maar spaanse PP regeringen hebben het allemaal hun beloop gelaten en nu zitten we met de gebakken peren. Niet alleen voor Catalonië maar voor geheel Spanje. Centrum bestaat niet meer in de spaanse politiek, Podemos is in de extreem linkse hoek geplaatst, Ciudadanos en de PP (met veel nostálgicos) strijden tegen elkaar om te laten zien wie de meeste ballen heeft en de socialisten lopen elkaar het leven zuur te maken. Het verleden van Spanje mbt het oplossen van conflicten is niet iets waar ze trots op hoeven te zijn en ondanks de lessen uit het verleden lijkt het weer uit te draaien op een testosteron kwestie. “Morir matando” lijkt voor alle partijen de enigste uitweg. Triest en dom in de 21. eeuw.

   1. Door de oliedomme reacties van Rajoy en Co. hebben de jonge catalanen straks niets meer met Spanje. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er op de één of andere manier binnen hooguit 10 jr. een catalaanse afscheiding plaats gaat vinden. Met een beetje “liefde” had Spanje het nog jaren kunnen rekken maar dat gaat ze nu niet meer lukken. In welke vorm geen idee maar deze hele situatie valt niet meer terug te draaien. Ook al sluiten ze 1000 activisten op, de geest is uit de fles.

    1. De jonge Catalanen hebben nu al niets met Spanje omdat Onderwijs regionaal geregeld is. In Catalonië worden ze gehersenspoeld met gemanipuleerd onderwijsmateriaal en separatisten voor de klas, daardoor komen ze niet verder dan “Franco… Catalaans…. Fascisme…” Die jongeren zijn wereldvreemd gemaakt, leven niet in het heden en vormen de basis van een nieuw dictatoriaal en fascistisch Catalonië waar alles wat Spaans taboe is omdat het Spaans is en waar kapitaalrestricties worden opgelegd om de kapitaalvlucht te verhinderen.

     1. Hoop voor je Anton dat je uit ervaring spreekt. Ben bang van niet. Misschien ben ik ook gehersenspoeld maar dat lijkt me stug ondanks 23 jr in Catalunya. Het heeft mij ook enige tijd en moeite gekost om enkele van de catalaanse standpunten te begrijpen maar de kritiek op het onderwijs is nergens op gebaseerd. Ook bestaat er geen enkel onderzoek of studie die jouw stelling en die van veel spanjaarden mbt het onderwijs kan rechtvaardigen.

     2. Sorry, maar dit vind ik er dus ver over!
      Dus alle Catalaanse jongeren zijn gemanipuleerd, gehersenspoeld en ook nog eens fascistisch en toch wil Spanje ze bij hun houden? Rare jongens die…..

   2. In Spanje is politiek alleen weggelegd voor corrupte egocentrische egoisten. Politici denken niet aan het land maar aan geld, macht en aan zichzelf. Niemand spreekt over de plannen van de politieke partijen voor Spanje (bestrijding werkloosheid, etc.), domweg omdat die plannen niet bestaan. En als je niet slim genoeg bent om te regeren zijn zulke onafhankelijkheidsconflicten een zege omdat ze afleiden van alles wat wél belangrijk is.

    1. Laatste punt volledig mee eens. Afleiding voor alle groeperingen en partijen. Gurtel, Lezo, 3%, Pujol, Palau…….. Één drama.

     1. Ik spreek uit ervaring, 5 jaar daar gewoond, een Catalaanse vriendin van me stuurt haar dochter naar de Franse school om die indoctrinatie bij de publieke school te voorkomen, en het is al vaak genoeg in het nieuws geweest dat Catalaanse studieboeken niet kloppen en de geschiedenis vertekenen om afkeer tegen Spanje te creëren.

    2. en in welk land in Europa of elders is dat NIET zo. Het is overal dat ze eerst aan hun loopbaan en het geld dat hiermee wordt verdiend denken. Ook de politieke macht en macht op mensen is van belang voor deze zogenaamde elite .

    3. Anton: Mooi antwoord. Het lijkt erop dat je goed op de hoogte bent van de Spaanse geschiedenis. Ook in April, 1609 werd er plotseling besloten om de Moren eruit te gooien vlak na de tekening van vrede met Nederland voor 12 jaar. Op die manier hadden ze het allemaal over de Moren en niet over de zwakte van de Spaanse regering die noodgedwongen een vrede moest sluiten met Nederland. Nogmaal je bent goed op de hoogte van de geschiedenis van Spanje en bovendien vind ik je andere antwoorden van iemand die goed op de hoogte is van de toestanden in Spanje. SUPER !

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken