skip to Main Content
Catalaanse CUP partij woordvoerster die voor de rechter moet verschijnen bevindt zich in Zwitserland (UPDATE)

Catalaanse CUP partij woordvoerster die voor de rechter moet verschijnen bevindt zich in Zwitserland (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Anna Gabriel was ten tijde van de verkondiging van de Catalaanse Republiek eind oktober vorig jaar de woordvoerster en parlementariër van de Catalaanse CUP partij. Zij is nu door de rechter opgeroepen om op woensdag 21 februari voor het Spaans Hooggerechtshof te verschijnen maar ze bevindt zich momenteel in Genève, Zwitserland. Volgens haar partij is zij daar samen met diverse andere CUP-leden om haar verdediging voor te bereiden maar de partij geeft niet aan of ze wel van plan is voor de rechter te verschijnen.

UPDATE: Catalaanse CUP ex-woordvoerster vlucht naar Zwitserland en komt niet terug naar Spanje voor de rechter

Als de rechter iemand oproept is het verplicht te verschijnen, doet men dat uiteindelijk niet dan kan de rechter van het Tribunal Supremo twee dingen doen. De eerste is mild zijn en nogmaals vragen of verzoeken dat Anna Gabriel naar Madrid reist om vragen te beantwoorden of ten tweede een arrestatiebevel af te geven, net zoals voor de afgezette en naar België gevluchte Carles Puigdemont.

Volgens de Catalaanse krant El Periódico is Anna Gabriel naar Geneve gereisd om daar te spreken met een advocaat die gespecialiseerd is op het verdedigen van politieke figuren en kennis heeft op het gebied van uitleveringen. Deze rechter heeft ook al eens ETA terroristen verdedigd. Volgens de krant heeft de “vlucht” of reis naar Zwitserland ook te maken met een zaak die men wil voorbereiden voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Er waren eerder ook al berichten dat Anna Gabriel naar Venezuela was gegaan.

De vraag is dus nu of Anna Gabriel zich komende woensdag zal melden in Madrid bij de rechter, iets wat de CUP partij dinsdag bekend zal maken, of dat zij kiest voor de weg van Puigdemont, vluchten voor de Spaanse justitie. Afgelopen week heeft een ander CUP-lid Mireia Boya zich wel gemeld in Madrid voor de rechter waarbij ze mededeelde dat het uitroepen van de Catalaanse Republiek wel degelijk serieus bedoeld was, iets wat andere Catalaanse politici eerder ontkenden.

Dit CUP-lid kon na haar verklaring gewoon naar huis maar gezien Anna Gabriel nu naar Zwitserland is gegaan en misschien niet komt opdagen voor de rechter is haar toekomst, net zoals andere Catalaanse politici die vanwege o.a. vluchtgevaar vast zitten in voorlopig hechtenis, niet zeker.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Man man, toen het moment daar was dat ze vonden dat ze wonnen tijdens de stemming over wel of niet onafhankelijk worden, stond ook zij vooraan te klappen en dom te grijnzen. En nu de realiteit tot ze door is gedrongen, vluchten ze als een stel bange honden de grens over…

  Waar ze het geld vandaan halen?
  Ze gaan kennelijk allemaal naar dezelfde goedkoper kapper en sparen daar geld mee uit joh hehehe.

  1. Gegeven dat Puidgemont DOM-weg dr de onafhankelijksverklaring – uitgelokt door een even DOMme en niet capabele Rajoy – in de val gelopen is, kan niet vergoelijken dat de christendemocratie in Europa niet wil reageren op het terug afglijden van Spanje naar het franquisme. Zelfs een ‘(ex)kwaliteitskrant’ als El Pais laat zich hieraan vangen, getuige hiervan het ontslag van journalisten die probeerden objectieve informatie te geven. Het geval Gabriel is een gevolg van deze mislopende politiek… . Met een capabele regeringsleider ipv grijze muis Rajoy, was dit nooit zo ver gekomen… . Het wordt tijd dat Spanje haar verouderde structuren democratiseert…

 2. Laat haar maar lekker naar Venezuela vertrekken, of Noord-Korea, het zijn landen met dezelfde idealen die zij heeft. Ik voorzie daar voor haar een zonnige politieke toekomst, en geen oppositie die haar in de weg zal zitten.

 3. Weer zo,n heldin die tracht haar straf te ontlopen,ja ze schijnen
  Nogal wat geld te hebben,maar niet van corruptie hoor,allemaal
  Eerlijk verdient met liegen en bedriegen.

 4. Zal wel geen toeval zijn dat ze naar Zwitserland is gevlucht! In Spanje zullen er ook wel goede advokaten zijn. Zoals P die een villa kon huren voor 4000 EUR per maand, waar halen die mensen het nodige geld voor (dure) Zwitserse advokaten? Heel vreemd allemaal…….

 5. CUP heeft m.i. altijd al een twijfelachtige rol gespeeld de laatste maanden. Ze is de meest extremistische groep van de seps en is enkel belangrijk voor de anderen dankzij het kleine aantal verkozenen dat hen de meerderheid geeft.
  Als we teruggrijpen naar de kaart van de verkiezingsuitslagen in La Vanguardia zijn ze bovendien erg lokaal. Dat ze dit maximaal uitspelen zien we bv in de vertraging in P. uitroepen van de “onafhankelijkheid” na het referendum dat maar bleef uitgesteld geraken.
  Dat ze nu de hulp inroepen van buitenlandse advocaten die de ETA hebben verdedigd, zegt veel over de beweging.
  Al die procedureslagen van de seps doen de rechtszekerheid geen goed en versterken de positie van C’s om snel werk te maken van een degelijke hervorming van het kiesstelsel. Rajoy zal hier nog door het stof moeten kruipen om op basis van de geldende wetgeving een oplossing te brengen, so be it. Catalonië als regio verdient het niet te worden gegijseld door de seps en hun blinde agenda naar macht.

 6. Dit wordt al de tweede verzoek om te verschijnen, eerste was 14 februari jl. tezamen met mede partijgenoot Mireia Boya. Op verzoek van Anna Gabriel is dit verzet met nieuwe data aanstaande woensdag 21 februari.

  https://politica.elpais.com/politica/2018/02/01/actualidad/1517480484_962646.html

  Mogelijkerwijs was het verzetten van de afspraak om de gang van zaken aan te zien omtrent Mireia Boya, die weliswaar van mening is dat er zeker een eenzijdige
  onafhankelijkheid is uitgeroepen, maar niet is geformaliseerd door de tussenkomst van art.155. Aangezien zij ten tijde van de “Coup” niet de partijleidster was, oordeelt de rechter dat zij (mogelijk) niet volledig is betrokken geweest/geïnformeerd in de TeamIndeps strategie, dus is er geen voorarrest opgelegd. Dit kan voor Anna Gabriel wel anders worden als toenmalig partijleidster van de CUP. De oversteek naar een niet EU-lidstaat om de EAB te omzeilen en zich mogelijk op de traditioneel tijdrovende uitleveringsprocedure te kunnen beroepen.

  Die anti-kapitalisten zitten goed in de slappe was, dit dankzij hun grote vriend “El dictator Maduro”
  http://www.as-coa.org/sites/default/files/styles/article_detail/public/field/image/NicolasMaduro_tinyConst_AP.jpeg?itok=GOQVmsFj

 7. Die mensen schijnen allemaal geld genoeg te hebben en verlaten allemaal op tijd het (zinkend?) schip. Daar komt nog bij dat ze met watten handschoenen behandeld moeten worden, want anders heeft Spanje weer heel Europa tegen zich. Maar goed al deze mensen die Spanje verlaten geven weer volop werk aan de televisie, radio en kranten. Het wordt steeds spannender.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken