Wat mag wel in Fase 0,5 in Madrid en Barcelona

Wat mag wel in Fase 0,5 in Madrid en Barcelona
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID/BARCELONA – De twee grootste steden van Spanje zijn Madrid en Barcelona en deze bevinden zich op maandag 18 mei nog steeds in Fase 0 van het de-escalatieproces. Maar deze Fase 0 is anders dan voorheen en er zijn meer versoepelingen voor o.a. de winkels. Maar wat is nu wel en wat niet mogelijk in Madrid en Barcelona en de andere gebieden in Spanje die zich nog steeds in Fase 0 bevinden.

Terwijl praktisch 70% van Spanje zich vanaf 18 mei in Fase 1 bevindt tijdens het de-escalatieproces en diverse eilanden naar Fase 2 zijn gegaan, bevinden de autonome regio en Spaanse hoofdstad Madrid, delen van Castilië en León en de stad Barcelona inclusief de randgebieden zich nog in Fase 0. Er wordt echter ook wel gesproken over een Fase 0,5 want er zijn meer versoepelingen voor deze regio’s en steden.

Zijn de terrassen open?

Nee, in Fase 0 of Fase 0,5 zijn de terrassen nog niet open. Om naar een terras te gaan moeten de inwoners van Madrid en Barcelona nog even wachten, waarschijnlijk tot maandag 25 mei.

Mag ik met 10 mensen samenkomen?

Nee, dat is nog niet mogelijk. In Fase 1 is het toegestaan om met 10 personen in huis, in de tuin, in een park of op een terras samen te komen, altijd met inachtname van de social distance. In Fase 0/0,5 is dat echter nog niet mogelijk.

Kan ik gaan winkelen?

Ja, de winkels waren al open gegaan in Fase 0 maar in Fase 0,5 wordt de verplichting van een afspraak maken opgeheven. Vanaf nu mag men in Madrid en Barcelona naar een winkel gaan als deze kleiner is dan 400 m2 en altijd met een maximum van 30% van de normaal toegestane capaciteit. De winkels in de winkelcentra mogen nog niet open want winkelcentra mogen pas in Fase 2 opengaan.

Winkels die een groot oppervlak hebben mogen ook open in Fase 0/0,5 maar met slechts 400 m2 aan verkoopruimte en 30% aan capaciteit van het normaal toegestaan aantal klanten. In het geval van meerdere verdiepingen geldt dit per verdieping.

Kan ik naar een weekmarkt gaan?

Ja, de markten mogen ook open maar met 25% van het normaal aantal kraampjes en altijd met een minimale afstand van 2 meter tussen kraampjes. Ook mogen er niet teveel mensen tegelijk aanwezig zijn.

Kan ik naar de ITV-keuring voor mijn auto?

Ja, de ITV-keuringsstations zijn in Fase 0,5 geopend maar altijd op afspraak en met een minimale capaciteit. 

Mag ik mijn auto of motor nemen om rond te gaan rijden?

Nee, dat is in Fase 0/0,5 nog niet toegestaan, tenzij voor bepaalde activiteiten. Dat mag wel vanaf Fase 1 die waarschijnlijk 25 mei zal beginnen in Madrid en Barcelona.

Kan ik naar een tuincentrum gaan?

Ja, de tuincentra mogen open maar altijd op afspraak.

kan ik een museum bezoeken?

Ja, de musea mogen opengaan maar de bezoeken dienen individueel te gebeuren en er mag niet meer dan 30% van de normaal toegestane capaciteit aan bezoekers aanwezig zijn.

Kan ik naar de stranden gaan in Barcelona?

Ja, vanaf woensdag 20 mei mag iedereen naar het strand gaan om te wandelen of sporten maar niet om te zwemmen in zee of om te gaan zonnen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.