skip to Main Content

Spaanse databescherming wil “lasterlijke links” uit Google

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Het Spaans agentschap voor databescherming wil dat Google een honderdtal pagina’s uit zijn zoekresultaten weert. Google is dat niet meteen van plan en vecht de beslissing aan. Het gaat om webpagina’s met omstreden krantenartikels uit El País en andere Spaanse kranten, waar er sprake is van laster. De Spaanse overheid wil nu, bij monde van het agentschap dat waakt over databescherming en privacy, dat die artikels niet meer opduiken in de zoekresultaten van Google.

Zo is er bijvoorbeeld een artikel over een cipier die een sanctie had gekregen wegens wangedrag en voor zijn veiligheid vreest als zijn naam zou uitlekken. Google argumenteert dat de regering haar pijlen niet moet richten op zoekmachines, maar op de oorspronkelijke informatiebronnen.

Peter Barron, bij Google verantwoordelijk voor externe Europese relaties, zegt tegen de Britse krant The Guardian erg teleurgesteld te zijn in de acties van de Spaanse privacyregulator: “Zowel Spaanse als Europese wetten houden de uitgevers verantwoordelijk voor de inhoud van hun publicaties. En het is funest voor de vrije meningsuiting om aan tussenpersonen zoals zoekmachines te vragen om materiaal dat door anderen gepubliceerd is te censureren.”  Een uitspraak hierover wordt in de komende maanden verwacht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend