Oppositie Spanje maakt misbruik van verspreking Guardia Civil

Oppositie Spanje maakt misbruik van verspreking Guardia Civil
Beeld: Moncloa.com
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Tijdens een van de vele dagelijkse persconferenties heeft de stafchef van de Guardia Civil zich versproken en die ene lapsus wordt nu gebruikt om de regering van alle kanten aan te vallen. Generaal José Manuel Santiago wist in zijn pers toespraak te zeggen dat de Guardia Civil er alles aan doet om hoaxes ofwel nepnieuws en leugens die gericht zijn tegen de regering en de wijze waarop deze met de corona-crisis omgaat te minimaliseren.

Deze ene verspreking ‘minimizar ese clima contrario a la gestión de crisis por parte del Gobierno’ veroorzaakte meteen een aardverschuiving bij de landelijke pers maar nog meer bij de oppositiepartijen Partido Popular, Ciudadanos en VOX die meteen de regering aanvielen. De minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska moest in een andere persbijeenkomst de woorden van de Guardia Civil stafchef ontkrachten door deze als een overduidelijke lapsus te omschrijven.

De Guardia Civil werkt net zoals andere overheidsinstanties aan de bestrijding van ‘bulos’ ofwel hoaxes, nepnieuws en fake news. Veel van deze berichten die via de sociale media verspreid worden doen meer kwaad dan goed en kunnen soms zelfs gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid ten tijde van de corona-crisis. 

De oppositiepartijen menen echter dat de Guardia Civil door de Spaanse coalitieregering gebruikt wordt tegen het volk en in eigenbelang om al het nieuws dat de regering niet leuk vindt op internet te ontkrachten of te verwijderen.

Maar de minister van Binnenlandse Zaken zegt dat men in Spanje ten allen tijde een vrijheid van meningsuiting heeft en dat de regering geen interesse heeft om elk nepnieuws te onderzoeken. 

Maar dat is voor de oppositiepartijen niet genoeg en zoals altijd wordt alles aangegrepen om, zelfs ten tijde van de corona-crisis waar het wellicht beter is om allemaal dezelfde kant op te gaan, de regering in diskrediet te brengen, iets dat de huidige regering wellicht ook zou doen als de rollen waren omgekeerd want zo is het politieke klimaat in Spanje.

De Partido Popular en Ciudadanos willen dat de minister van Binnenlandse Zaken tekst en uitleg geeft in het parlement. De extreemrechtse partij VOX, die erom bekend staat veel fake news te verspreiden en daar door internationale bedrijven Twitter, Instagram en WhatsApp al vaker op gewezen is, wil naar de rechter stappen en eist dat de hele regering onmiddellijk opstapt.

De minister van Binnenlandse Zaken valt op zijn beurt de oppositiepartijen aan voor het misbruiken van de stafchef die de verspreking maakte en op de wijze hoe ze op dit moment, terwijl ze altijd de Guardia Civil steunde, deze politiemacht aanvalt en bekritiseert.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.