skip to Main Content

Spaanse gezondheidszorg scoort hoog op wereldlijst

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse gezondheidsdienst staat op de achtste plaats van de wereldranglijst wat betreft gezondheidszorg. Bij het rapport van The Lancet is onderzoek gedaan naar de gezondheidszorg in 195 landen waarbij gekeken is naar het aantal sterfgevallen welke vermeden hadden kunnen worden als er correcte medische zorg was geweest en de wijze waarop inwoners van die landen gebruik kunnen maken van de gezondheidsdiensten.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de gezondheidszorg in Spanje niet gratis voor iedereen. Alle mensen die werken betalen een deel van hun salaris aan de sociale diensten waaronder ook de gezondheidszorg. Ook als men werkloos is en een uitkering ontvangt heeft men recht op de diensten van de gezondheidszorg, mede omdat een klein deel van de WW uitkering naar de staat gaat voor de diensten van ziekenhuizen etc. Dat geldt dan niet alleen voor degene die betaald maar ook voor de familie.

Private zorgverzekering

Meer dan 90% van de bevolking is gedekt door het nationale systeem dat onder de controle staat van de overheid. Privé of particuliere verzekeringen zijn in Spanje gemakkelijk te krijgen, zolang men het geld heeft om de polis te betalen. Inmiddels zijn er meer dan 11 miljoen Spanjaarden die een particuliere zorgverzekering hebben afgesloten en zijn de tarieven steeds aantrekkelijker aan het worden. Daarnaast kiezen ook steeds meer personen voor een particuliere verzekering omdat vanwege de bezuinigingen de nationale gezondheidszorg iets minder goed is geworden en ook in Spanje steeds meer wachtrijen komen.

Lees ook: Gezondheidszorg in Spanje als je daar gaat wonen en/of werken

Lijst

Desalniettemin staat Spanje toch in de top tien op de achtste plaats waarbij er gekeken is naar 195 landen. Andorra staat met 95 (van de 100) punten op de eerste plaats gevolgd door IJsland met 94 punten, Zwitserland met 92 punten en daarna 90 punten voor Zweden, Noorwegen, Australië, Finland en Spanje. Overigens staat Nederland net achter Spanje op de negende plaats met tevens 90 punten en België op de zestiende plaats met 88 punten.

Spanje heeft dus net als Nederland beter gescoord dan Italië (89), Frankrijk (88), Griekenland (87), Duitsland (86), Groot Brittannië (85) en Portugal (85). België zit er met 88 punten een beetje tussenin maar hoort toch bij de bovenste twintig op de lijst van 195 landen. Helemaal onderaan de lijst op plaats 195 staat de Centrale Afrikaanse Republiek (29) gevolgd door plaats 194 voor Afganisatn (32) en plaats 193 voor Somalië (34).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Plaats een reactie op dit artikel:

 • Via SpanjeVandaag
 • Via Facebook
 • Via Google+
Dit bericht heeft 24 reacties
 1. En wat een grap zeg ,ik zou zo zeggen breek mij de bek niet open ! Soc Seg !
  mijn partner heeft een paar jaar geleden een beroerte gehad , nou dat wil je niet weten hoe dit allemaal gegaan is .ook hij kreeg zelfs een keer geen ontbijt ,en na dit gemeld was ook niets gekregen !
  en toen hij was ontslagen moest hij fysio hebben zo snel mogelijk ,hij moest een maand wachten !
  Druk , druk, druk ,dus hebben wij zelf actie ondernomen en het dus zelf betaald .na een maand werden hij gebeld ,hij kon terecht en hij zei : Nee ,ik heb zelf de nodige actie dus ondernomen ! waren ze nog kwaad ook .
  En helaas nog div andere nare ervaringe ,wij kunnen niet prive worden verzekerd ,als je dus al iets hebt dan is dit niet te betalen .
  Dus laat mij niet lachen over Spanje op Nummer : 8

 2. Het lijkt me dat de negatieve ervaringen die hier vermeld worden, wel eerder de realiteit benaderen dan wat het artikel laat uitschijnen.

  Ik vermoed dat de ‘8ste plaats’, vermeld in het artikel, misschien 1 onderdeel is dat uit een bepaalde ranking uitgelicht werd en waarin Spanje uitblinkt.
  Mijn vraag aan de redactie is : kunt u de link aanhalen van de bron van uw artikel ?

  Ik vind namelijk tegenstrijdige informatie :
  Bv. als je op google ” wereldranglijst gezondheidszorg” intypt vindt je volgende resultaten :
  – “Nederlandse gezondheidszorg beste van Europa” : 27 jan 2015
  – “Belgische gezondheidszorg zesde in Europese ranglijst” : 27 jan 2015

  Het enige resultaat dat ik vond mbt 2016 komt van http://www.healthpowerhouse.com die dergelijk rapport jaarlijks opstelt.
  Voor 2016 publiceerden ze deze press release :
  – Nederland staat op 1ste plaats
  – België is 4de
  – Spanje staat op de 18de plaats … !
  Hun press release voor 2015 plaatst Spanje op de 19de plaats …

 3. Al 4 oogartsen gezien voor operatie catarac, de eerste maal moeten we bij biometrica om de lens te bepalen, maar het was stuk. ? De tweede maal op afspraak biometrica, komen daar op hun afspraak, maar de scanner van de kaart zegt geen afspraak, het meet toestel was stuk, thuis zat er een nieuwe brief dat melde dat ik de zelfde morgen om 8u45 er moet zijn ! Nu al 4 oogartsen gezien maar nog steeds niks dateert al van 2015. sedert 2 feb. 2016 aanvraag Elctromiograma2 voorhand die tintelt duim, wijs, + middenvinger afspraak 20/06/17.
  Kan een boek schrijven, tandarts dringend wegens pijn, eerste fot nemen moet wel 2 maand wachten. Welke zot heeft dat gezegd dat het goed is in Spanje.

 4. Ho, ieders reactie zal wel aan zijn eigen persoon en ziektebeeld (al hij er al één heeft) gerelateerd zijn en daarom zoveel verschillen. Mensen die niets mankeren zullen allicht vlug tevreden zijn als ze geholpen worden. En ik zeg absoluut niet dat de gezondheidszorg slecht zou zijn in Spanje maar … je moet dan wel eerst bij een dokter geraken!!! En dat is niet evident wat anderen daar ook mogen over schrijven. Een huisarts zoals wij die kennen heb je dus niet. Dus ga je naar het Centro de Salud en daar zal een Spaanse, Latijns-Amerikaanse of zelfs een Russische dokter je “iets” geven volgens je klachten. Of hij je ook zal onderzoeken is nog iets anders; meestal gaan ze af op wat de patiënt zelf verteld (in het Spaans wel te verstaan!!!). Als het niet helpt, wel dan krijg je de week daarop een tweede “snoepje” en de week daarop nog eens ééntje extra. Pas daarna zal men eens denken of je toch niet beter naar een specialist zou gaan. En nu komt het; jij kan die afspraak niet zelf maken maar dat doen zij voor jou. Dus kan het gebeuren dat je dan na 3 weken opgebeld wordt door het ziekenhuis dat je 3 weken nadien mag komen op consultatie (we zijn dan al 9 weken onderweg met je aanhoudende kwaal hé!) . Heb je dan toevallig een belangrijke afspraak in je agenda staan dan moet je zelf beslissen wat er voornamer is! Is dat die fantastische ziekenzorg??? Ja, als je hier iets traumatisch tegenkomt zal men je wel direct helpen (dat kan nu éénmaal niet anders hé; ze kunnen je moeilijk 9 weken laten liggen met een gebroken heup of been ) en daarin zijn ze wel fantastisch gesteld. Operatief kunnen ze heel veel maar als je chronische problemen hebt sta je hier volgens mij nergens en mensen die dus niets mankeren kunnen daar dus niet van meespreken. Wij zijn allebei risicopatiënten (diabetes met insulinebehandeling, rugproblemen (4 x geopereerd), kunstheupen en borstkanker) en zijn veel maar dan ook veel beter af met de behandelingen in België; hier trekt het op niets. En … een privéverzekering (als we resident zouden worden) zou in ons geval 2000 € kosten per persoon; dus 4000 €!!! Is dat dan zo goedkoop??? Nogmaals “mensen die (gelukkig) niets meemaken en maar één keer per jaar een dokter nodig hebben voor een sinusitis of verkoudheid kunnen absoluut niet meepraten over de gezondheidszorg in Spanje”. Sorry, maar met de Spaanse gezondheidszorg voor gewone chronische zaken zijn wij absoluut niet mee opgezet wat de anderen daar ook mogen over schrijven. Wij zijn gelukkig geen resident en kunnen dus nog altijd terugvallen op de Belgische mutualiteit en de Europese Mutasverzekering.

 5. Iik ben het er ook niet mee eens.Wij wonen in de buurt van Granada en daar heeft mijn vrouw een week voor niets in gelegen.De eerste twee dagen kreeg ze niet eens wat te eten en werd na een week naar huis gestuurd.Wij hebben een NL arts geraadpleegd maar die kon ons ook alleen maar door sturen naar een ziekenhuis in Malaga.Uiteindelijk zijn we naar NL gevlucht en bleek dat mijn vrouw 3 maagzweren had en een ontstoken alvleesklier. Na 7 maanden in NL te zijn geweest zijn we nu eindelijk weer terug in Spanje dankzij het UMCG.En aan de huisarts heb je helemaal niets.Als je een uitkering hebt uit NL ben je daar gewoon verzekerd en in Spanje kan je overal extra voor betalen.

 6. Wij zijn geen resident , maar hebben goede ervaring met de ziekenhuizen hier . Ja als je resident bent moet je een aanvullende verzekering erbij nemen en dan heb je dezelfde behandeling die wij ook hadden .alles loopt op tijd . En zeer snel alles .

  1. Ja, een aanvullende verzekering zou zeker handig zijn voor alle residenten. Maar helaas kunnen veel mensen zich niet aanvullend verzekeren vanwege het feit dat ze al van alles mankeren en/of (diverse malen) geopereerd zijn geweest voor dat ze resident werden. Die worden overal geweigerd! Gelukkig heb ik zelf alleen maar goede ervaringen met de Spaanse medische zorg, ondanks dat ik alleen verzekerd ben via Seguridad Social!

 7. Wij wonen hier nu vanaf oktober 2016, in Altea. Wij hebben geen (dure) particuliere verzekering afgesloten en zijn dus alleen vis de Securidad Social verzekerd. Ik heb namelijk begrepen dat het enige voordeel van een particuliere verzekering is dat je naar een Nederlands sprekend arts/ziekenhuis kunt maar als je medicijnen nodig hebt dan moet je toch (als je ze tenminste vergoed wilt krijgen) naar je eigen Spaanse huisarts via de Securidad Social. Wij zijn pas 1 keer naar deze huisarts geweest dus we kunnen nog niet beoordelen hoe de gezondheidszorg hier is. Onze huisarts spreekt helaas alleen Spaans en wij zijn de Spaanse taal (nog) niet machtig, wel zijn we bezig om Spaans te leren maar ja dit leer je op onze leeftijd helaas niet in een paar maanden. Dus dat is best lastig. Mijn man had alleen een herhaling van zijn bestaande medicijnen nodig dus dat was geen probleem. Nu kregen wij een A-4tje mee met daarop vermeld het bewuste medicijn en daarboven een balk met hokjes voor elke maand 1, hier waren 2 hokjes ingevuld t.w. het hokje van maart daar stond in lunes 13 en bij april stond lunes 3. De apotheker vertelde dat dit betekent dat je vanaf 13 maart 10 dagen de tijd hebt om het medicijn te halen en van 3 april heb je dan weer 10 dagen om de volgende te halen. Je krijgt ze dus niet beiden gelijk mee. Nu gingen wij 3 maanden naar de camping bij Cambrils en vroegen dus of wij die 2e dan daar bij de apotheek konden halen. Nou dat kan wel maar dan moesten wij het zelf betalen want wij vallen onder Generalitat Valenciana en Cambrils valt weer onder een andere provincie. Dat is dus wel heel vreemd. Je kan dus nooit voor meer dan 1 maand medicijnen tegelijk krijgen en als je langer op vakantie gaat dan zal je ze zelf moeten betalen? Klopt dit, heeft iemand hier enige ervaring mee of hebben wij het niet goed begrepen?

  1. Als je naar een andere streek gaat in Spanje moet je een speciaal papier vragen en dan is dat ook geldig in een andere regio.

  2. Het probleem is precies dat … verschillende deelstaten en dus verschillende regeltjes etc. Heel vervelendallemaal in een groot Spanje waar nog veel te veel autonoom geregeld is.

 8. Ik begrijp al die reacties hier niet,Volgens mij is de gezondheidszorg hier in spanje perfect en had die gemakkelijk op nummer 1 staan, In belgie is er altijd iets te betalen en moet je maanden wachten om terug te trekken, In belgie als je een RDV. vergeet moet je toch betalen In spanje bellen ze je op om te herinneren, De onderzoeken zijn hier veel moderner en heb je een RDV. met de ene of de andere dienst om Bv. 10.10uur dan is dat ook zo, niet zoals in belgie waar ze je eerst nog uren laten wachten, Het spijtige is wel dat in de spaanse ziekenhuizen ze aleen maar spaans spreken dus moet je de taal wel machtig zijn Voor de rest zie ik mij niet naar belgie teruggaan voor medische hulp. Ik heb zelfs mijn belgische verzekering opgezegd want hier in spanje dekt die maar beperkt maar dat word u pas medegedeeld op het ogenblik dat je ze nodig hebt

 9. Jaja, bij de eerste tien. Haha! Misschien als je een hele dure privé verzekering hebt. Bijna onbetaalbaar voor ouderen.
  Gezien de enorme corruptie en het gebruikelijke verdraaien van feiten ben ik nauwelijks verbaasd dat ze hun data aangepast hebben om boven in de lijst te komen.

 10. De eerste lijn zorg (huisdokter) is soms erg bedroevend. Kom je in een ziekenhuis terecht dan kan je de medische hulp en specialisten vergelijken met deze van België of Nederland. Voor sommige zaken is er inderdaad een lange wachttijd. Mijn echtgenote heeft zware osteoporose vastgesteld toen zij 51 jaar was. In België kreeg zij om de twee jaar een botdichtheidsmeting (DEXA). Met de juiste geneesmiddelen was de osteoporose stabiel gebleven. Door vergissingen en lange wachtlijsten heeft zij in Spanje VIJF jaar moeten wachten. Intussen werden de geneesmiddelen gestopt, het gevolg, de osteoporose is toegenomen.

 11. Dit is de beste, of moet ik zeggen de slechtste, mop sedert jaren!
  Hier ben je dood en begraven vooraleer je een specialist gezien of gehoord hebt! Meer dan 7 maanden wachttijd voor afspraak met een oogarts of een NKO-specialist! Heb net nog 4 volle weken moeten wachten voor een bloedafname!!! Aangevraagd op 19 april, bloedstaal genomen op 19 mei!!! Hopelijk krijg ik de uitslag nog vooraleer ik dood ga!!! Dit artikel is dus duidelijk om tranen met tuiten te lachen!!!

  1. Ik weet niet waar jij woont in Spanje. Bij ons in de regio Valencia gaat alles tamelijk snel. Bloedafname op 2 a 3 dagen, dag erna reeds de uitslag. Verleden week nog naar de dokter geweest, ze hebben direct X rays genomen en vijf minuten later reeds bij de dokter terug voor de uitslag.

 12. Hallo die lijst hebben ze zeker hier zelf gemaakt.
  We hebben nu een aantal keren met de gezondheidszorg hier te maken gehad.
  En we denken er totaal anders over, als het ernstig is heb je geluk als je het overleeft.
  We hebben de verzekering in Nederland aangehouden, indien nodig vliegen we terug.
  In ieder geval snel geholpen en op tijd. Bij ons komen ze van 1 tot 10 op een 4.

 13. Een goeie mop! Ik moest ‘dringend’ een radiografie laten nemen van de rug. Wachttijd: 6 weken! België: onmiddellijk.
  Een ander euvel: in het medisch centrum:” dokter ik heb regelmatig buikpijn als ik gegeten heb”. Remedie zonder onderzoek: pillen!

  1. Inderdaad een hele slechte mop. De meerderheid van de Belgen zorgen dat ze heel snel Spanje uit zijn indien er gezondheidsproblemen optreden. De wachtlijsten zijn er ellenlang en enkel met een hele dure privéverzekering wordt men min of meer snel en goed geholpen.

   1. Precies. Als je hier (Andalusië) via Internet een afspraak met de ‘medico’ maakt kan je zien dat er precies 7 minuten worden voorzien per consultatie!

    Ik had erge rugpijn maar nooit werd er een fysieke test gedaan of een diagnose geopperd, wel telkens voorschriften voor pijnstillers binnen de 30 seconden. Uiteindelijk in België laten behandelen zonder wachtrijen (1 dag diagnose, 1 dag wachten, 1 dag remedie) en voor een schamele kost (60EURO). Een verzekering voor repatriëring lijkt me een goed idee.

    Heel merkwaardig vind ik dat alle Engelse vrienden beweren dat het systeem hier zoveel beter is dan de NHS.

   2. Klop helemaal wacht tijd specialist soms 8 maand (op Gran Canaria ) prive verzekering
    Via Ikea goedkoop 50 tot 125 per maand ( laten je graag terug komen ha ha waar niet ?)
    Als ik vantevoren wist niet hier bijvoorbeeld gaan wonen
    Zogoed is WONEN in nederland of Belgie ook weer niet ??

  2. Ha, in Nederland zijn ze anders ook heel goed in symptoombestrijding met medicijnen in plaats van onderzoek naar oorzaak. Is mijn ervaring.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!

Loading Facebook Comments ...
Back To Top

Send this to a friend