Belgische viroloog van Gucht raadt reizen naar Spanje af

Belgische viroloog van Gucht raadt reizen naar Spanje af
Beeld: 123rf

Belgische viroloog van Gucht raadt reizen naar Spanje af

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Belgische viroloog Steven van Gucht heeft alle Belgen afgeraden om op dit moment naar Spanje te reizen. Dat deed de viroloog op woensdag en ook al op vrijdag 14 augustus toen hij de Belgen waarschuwde voor reizen naar Spanje en Roemenië, twee landen waar de besmettingsgraad hoog is en mogelijk nog hoger gaat worden de komende dagen.

‘In Roemenië kleuren de meeste regio’s rood. In Spanje is het zo dat meer en meer regio’s rood of oranje beginnen te kleuren, zeker in het noorden van het land. De situatie kan ook snel evolueren in andere delen van Spanje. Let daar dus voor op’, zegt de viroloog Steven van Gucht.

Van Gucht maakt deel uit van de groep van experts die de Belgische regering adviseert over het beheer van de gezondheidscrisis in eigen land en bij het opstellen van de kleurcodes van de reisadviezen voor het buitenland waaronder Spanje en de bepaling van de verplichtingen voor wie terugkeert naar België waaronder de quarantaine en PCR-tests.

De viroloog raadt het reizen naar oranje en rood gebieden in Spanje en eigenlijk ook de rest van het land (groen) af omdat het risico besmet te raken en terug te keren naar België met het coronavirus te groot zou zijn. Daarbij spreekt hij specifiek over de regio’s Aragón, Catalonië en Baskenland maar heeft hij het ook over de Madrid regio omdat daar het aantal positieven dubbel zo hoog is dan in Brussel.

Op dit moment verbiedt België (rood) niet-essentiële (toeristische) reizen naar de autonome regio Aragón; autonome regio Navarra; provincie Barcelona en provincie Lleida (autonome regio Catalonië); provincie Biscaje (autonome regio Baskenland); provincie Soria (autonome regio Castilla y Leon); steden Aranda de Duero (provincie Burgos), Iscar en Pedrajas de San Esteban (provincie Valladolid).

Bij terugkeer uit een gebied met rode kleur geldt een verplichte quarantaine en test bij terugkeer (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

Reizen naar de volgende gebieden die een oranje kleur hebben gekregen wordt afgeraden: Autonome regio Madrid; autonome regio Cantabrië; autonome regio Valencia (provincies Castellón, Valencia en Alicante); provincies Girona en Tarragona (autonome regio Catalonië); provincies Álava en Gipuzkoa (autonome regio Baskenland); autonome regio La Rioja; provincies Burgos, Salamanca, Segovia en Valladolid (autonome regio Castilla y Leon); provincies Ciudad Real, Guadalajara en Toledo (autonome regio Castilla-La Mancha); autonome regio Murcia; provincies Almeria, Córdoba en Málaga (autonome regio Andalusië); Balearen; Melilla.

Bij terugkeer uit een gebied met oranje kleur geldt een quarantaine en test aanbevolen bij terugkeer (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.