menu: rubrieken, zoeken & meer

Madrid regio en Catalonië denken na over een avondklok (UPDATE)

Madrid regio en Catalonië denken na over een avondklok
Beeld: 123rf

Madrid regio en Catalonië denken na over een avondklok (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eerst was het de regionale overheid in Catalonië die melding deed van een avondklok in de autonome regio als het aantal positieve tests blijft stijgen en nu wordt er ook in de Madrid regio over gesproken. Terwijl het nog steeds niet botert tussen de centrale regering en de autonome overheid van Madrid, denkt men na over een ‘toque de queda’ als de regionale noodtoestand eindigt komend weekend.

UPDATE: Later na plaatsing van dit artikel werd bekend dat er nagedacht wordt over een avondklok voor heel Spanje die dan wel moet samengaan met een nieuwe noodtoestand. LEES VERDER >>>

In Catalonië worden er steeds meer maatregelen genomen om te proberen een controle te krijgen over de corona-situatie in de regio en heeft men de mogelijkheid van een ‘spertijd’ of avondklok op tafel gelegd. Deze ‘toque de queda’ wordt niet zo snel ingevoerd in Spanje en geldt tot nu toe alleen in bepaalde gemeenten of gebieden binnen provincies. 

Maar na Catalonië heeft men de mogelijkheid van een avondklok nu ook genoemd in de Madrid regio , een autonome regio die net zoals Catalonië zwaar getroffen is en waar men te maken heeft met een groot aantal positief geteste personen, ziekenhuisopnames en stijging op de intensive care. Als er in de Madrid regio al een ‘toque de queda’ komt dan zal dat pas na beëindiging van de regionale noodtoestand of gedeeltelijke lockdown gebeuren, na het komende weekend.

Ondertussen heeft de regionale overheid van de regio Navarra besloten om vanaf donderdag een gedeeltelijke lockdown in te voeren waarbij de inwoners alleen nog de regio mogen verlaten en binnenkomen voor specifieke redenen. In Navarra is het aantal positieven inmiddels naar de 1.000 per 100.000 inwoners gestegen, het hoogste van heel Spanje op dit moment.

En in heel Spanje?

Terwijl er in de Madrid regio en Catalonië gesproken wordt over de avondklok, werden daar dinsdag ook vragen over gesteld bij de persconferentie van de Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa. De minister gaf toe dat de ’toque de queda’ ook op de tafel ligt bij het Volksgezondheids ministerie maar dat dit alleen nationaal ingevoerd kan worden als er sprake is van een noodtoestand. 

En voor een noodtoestand heeft de regering de steun nodig van alle politieke partijen dus daar moet over gesproken worden. De beslissing over een avondklok in heel Spanje wil de regering dus niet alleen nemen om politieke conflicten te voorkomen.

LEESTIP: Krijgt Spanje een noodtoestand om de avondklok nationaal in te stellen?

Avondklok Nederland en België

In 2020 is er tot nu toe er door sommige landen een avondklok ingesteld als maatregel tijdens de corona-pandemie. Binnen het Nederlands Koninkrijk was een dergelijke maatregel van kracht in Aruba (vanaf 21 maart 2020) en in Curaçao (van 21 maart tot 5 juni 2020). 

België volgde op 29 juli 2020. Na een onverwacht snelle stijging van het aantal besmettingen in het Antwerpen stelde de Provinciale Crisiscel voor de hele provincie een avondklok in tussen 23.30 uur en 6 uur. De maatregel zou vier weken duren.

De Belgische provincies Waals-Brabant en Luxemburg hebben op 13 oktober 2020 een gelijkaardige avondklok ingevoerd voor een duur van twee weken. 

Afgelopen weekend ging in Frankrijk voor een periode van minimaal vier weken in bepaalde steden zoals Parijs, Lyon, Marseille, Lille, Toulouse en Montpellier een avondklok in met een dagelijks uitgaansverbod voor tussen 21 en 6 uur. De Franse avondklok is onderdeel van de sanitaire noodtoestand die werd afgekondigd.

In de Australische deelstaat Victoria werd op 2 augustus een ramptoestand uitgeroepen, met in Melbourne een lockdown en avondklok van 20 tot 5 uur.

In Nederland werd in september 2020 een avondklok voorgesteld door het Outbreak Management Team maar de regering besloot anders omdat deze deed denken aan de spertijd in WO2.

Wat is een spertijd?

Spertijd is de tijd waarin bepaalde voorschriften van toepassing zijn. Doorgaans verwijst het naar de tijd waarin individuen in hun huizen moeten blijven. Deze beperkingen kunnen in uitzonderlijke gevallen door de overheid worden opgelegd ter controle of bescherming van de bevolking, bijvoorbeeld in geval van een ramp of in oorlogstijd.

Waarom avondklok?

Vanaf de middeleeuwen werd de avondklok geluid om aan te geven dat de stadspoorten werden gesloten; tot de volgende morgen mocht niemand er meer in of uit. Het kon ook een signaal zijn voor andere zaken, bijvoorbeeld dat de taveernen geen alcoholische dranken meer mochten verkopen. Spertijd is een modern synoniem voor avondklok, de uren waarin de bevolking (’s nachts) niet op straat mag zijn.