skip to Main Content

Prijsvechters doen Spanair, Air Europa en Vueling de das om op de Canarische eilanden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CANARIAS – (Hans Camps) De locoburgemeester en wethouder van Toerisme van de gemeente Adeje (Tenerife), Miguel Ángel Santos Cruz, heeft in een communiqué laten weten, dat de luchtvaartmaatschappijen Spanair, Air Europa en Vueling hebben aangekondigd, “zich geleidelijk te zullen terugtrekken” van de luchthaven Reina Sofia in het Zuiden van Tenerife, vanwege de komst van ‘lage kosten’-luchtvaartmaatschappijen.

De wethouder heeft op woensdag 19 januari 2011 diverse werkontmoetingen gehad op de Fitur met de vertegenwoordigers van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die hem een geleidelijke terugtrekking op de luchthaven Reina Sofia hebben aangekondigd, in de meeste gevallen vanwege de komst van prijsvechters zoals Ryanair en EasyJet.

Santos Cruz heeft laten weten, “heel bezorgd te zijn over de situatie welke men aan het creëren is, want alle reguliere luchtvaartmaatschappijen zijn hun frequente vluchten op Tenerife aan het verminderen, omdat zij zich benadeeld voelen door de prijsvechters.

“Er zal een evenwicht gevonden moeten worden tussen de twee mogelijkheden, men zal “ja” moeten zeggen tegen de komst van de ‘lage kosten’-maatschappijen, zonder de confrontatie aan te gaan met luchtvaartmaatschappijen en groepen zoals Globalia, Orizonia, of Spanair, die al sinds lange tijd toeristen naar de Canarische Eilanden brengen en die zich nu benadeeld voelen door de subsidies welke luchtvaartmaatschappijen ontvangen die nieuwe verbindingen openen. Het is gemakkelijk om van nul naar vijftigduizend te gaan, “maar wie brengen er momenteel 500.000 passagiers naar Tenerife? Voor hen is de groei, of het openen van nieuwe verbindingen, niet gemakkelijk, omdat ze die al hebben gecreëerd,” zo merkte de wethouder op.

De wethouder van Adeje heeft aangekondigd, dat hij denkt aan ontmoetingen met de Spaanse Regering, de Canarische Regering en het Eilandbestuur, om dit onderwerp te bespreken, “want als een hele groep toeristen van Tenerife wegblijft, kan de schade onherstelbaar zijn.”

In dit verband heeft Javier Ortega, algemeen directeur Institutionele Relaties van Spanair uiteengezet, dat de luchtvaartmaatschappij zich langzamerhand gaat terugtrekken van de meeste luchthavens, om zich, met vestiging in Barcelona, te specialiseren op internationale routes, omdat men nu al, gezien de komst van de lage kosten-maatschappijen en hun voordelige tarieven, voor de komende zomer het aantal slots heeft verminderd.

Op zijn beurt heeft Richard Clark, commercieel directeur van Air Europa uitleg gegeven over het aantal al verminderde vluchten naar Tenerife, 17% op het Noordelijke vliegveld en 30% op de Zuidelijke luchthaven. Dit, door een gezamenlijk beleid aan te gaan met andere ondernemingen in de sector, om een lijndienstmaatschappij te worden, omdat de toeristische pakketten nu al op een progressieve manier aan het verdwijnen zijn. Clark verzekerde, dat de routes op de Balearen en op de Canarische Eilanden verliezen zullen leiden als men geen verbinden heeft met andere, internationale bestemmingen, wat de reden is, dat Air Europa besloten heeft tot haar terugtrekking van Tenerife Zuid en een vermindering van het aantal verbindingen met Los Rodeos.

Carma Castellnou, directeur Institutionele Relaties van Vueling heeft haar belangstelling getoond voor de Canarische Eilanden en Andalusië, hoewel zij toegeeft, dat men niet in prijs kan concurreren met Ryanair, waardoor men besloten heeft, de verbindingen met Valencia en Madrid op te zullen zeggen als de genoemde luchtvaarmaatschappij begint te opereren. Anderzijds zal Vueling een nieuw lijndienst vanaf Tenerife Zuid naar Toulouse (Frankrijk) vanaf 22 april 2011 met 18.000 plaatsen.

Ten slotte en, in tegenstelling met al het voorgaande, heeft de vertegenwoordigster van EasyJet, Catherine Read, aangekondigd, dat men 24 nieuwe vliegtuigen heeft gekocht en de vluchtfrequentie van wekelijks twee tot drie keer zal opvoeren vanaf Tenerife Zuid met Zwitserland, Berlijn en Edinburgh. Deze luchtvaartmaatschappij heeft zich op Tenerife gevestigd en voorziet een groei van haar operaties als zij subsidies zullen ontvangen bij het openen van nieuwe verbindingen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend