skip to Main Content
Drie maanden schoolvakanties weer van start in Spanje
123RF

Drie maanden schoolvakanties weer van start in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Drie maanden schoolvakanties weer van start in Spanje

123RF

MADRID – Een dezer dagen hebben de schoolkinderen in Spanje weer vrij en zullen ze de komende drie maanden kunnen genieten van hun vrije dagen gedurende de zomer. Op dit moment hebben de schoolkinderen in Spanje zomervakantie van ongeveer 20 juni tot ongeveer 11 september, dat zijn dus drie maanden non-stop zomerplezier. Voor veel kinderen is het geweldig om zo lang vrij te hebben maar volgens experts hebben deze lange vakantieperiodes een negatief effect op het studeren en is het tijd om te veranderen.

De meeste schoolkinderen zijn nog steeds erg blij met drie maanden zomervakantie aan een stuk door terwijl er toch ook kinderen zijn die liever naar school gaan met hun vriendjes of vriendinnetjes. De ouders zijn eigenlijk ook niet echt blij met drie maanden kinderen om hen heen, als ze al tijd hebben voor hun kinderen. In veel gevallen zijn de opa’s en oma’s de klos want de ouders moeten wel gewoon werken.

De aanvangsdata van de extra lange zomervakantie is per autonome deelstaat verschillend maar ligt meestal tussen de 20 en 22 juni (2018) waarbij de 22e juni op een vrijdag is. De aanvang van de scholen gebeurt dan meestal weer tussen 11 en 15 september (2018).

Als het aan Carlos Martinez, hoofd van de internationale IMF Business School, ligt moeten kinderen veel minder lang vakantie hebben en moet het Spaanse schoolsysteem zich meer gaan aanpassen aan de zomervakantieperiodes die ook in andere Europese landen gelden. Spanje is op dit moment het land binnen Europa met de langste schoolvakanties.

Waarom zo lang

Waarom hebben Spaanse schoolkinderen nu eigenlijk zo lang vrij? Een van de belangrijkste redenen was/is de hoge temperatuur gedurende de zomermaanden maar dat is allang niet meer zo lastig op de scholen vanwege de airconditioning die de meeste scholen hebben.

Daarnaast vielen vroeger de lange schoolvakanties beter in de agrarische kalender vanwege de aanplant en oogst periodes in de zomermaanden terwijl de winter rustiger was. Vroeger moesten kinderen naast school ook meehelpen op de boerderij en op het land. Uiteraard is dat tegenwoordig al lang niet meer zo maar het Spaanse schoolsysteem is een beetje vast blijven zitten.

Volgens studies zijn lange onderbrekingen van school niet goed aangezien de routine wegvalt en de leerlingen simpelweg vergeten wat leren is. Ook veel ouders willen graag dat het huidige systeem verandert en dat de scholen, net zoals in de meeste Europese buurlanden, na elk trimester een kortere periode dicht gaat zodat de studenten tot rust kunnen komen en de schoolkalender beter verdeeld wordt over het jaar.

Cantabrië is anders

Enkele jaren geleden is men in de regio Cantabrië begonnen met het verdelen van de vakantieweken. Zo zullen de schoolkinderen elke keer twee maanden les hebben en dan een week vrij, een wat meer Europees model wat ook in Frankrijk gehandhaafd wordt. Volgens de Cantabrische regionale overheid is een verdeling van de vrije dagen beter voor de kinderen waarbij men de druk van het leren even wegneemt.

Men heeft nog steeds 175 schooldagen alleen de verdeling is iets anders dan in de rest van Spanje. Het is een hele verandering ten opzichte van de rest van Spanje maar niet iedereen is daar zo blij mee. Wat dacht je van de ouders die nu extra dagen vrij moeten nemen om op de kinderen te letten of dat moeten overdragen aan de opa’s en oma’s.

Wie weet in de toekomst gaat het in de rest van Spanje ook veranderen en er wordt nu veel over gesproken maar net zoals in veel andere gevallen van het veranderen van tradities en gewoontes duurt dit wat langer in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. (School-)Vakantie spreiding zou natuurlijk ook beter zijn voor de Spaanse economie. In Augustus ligt het land zo’n beetje plat. De bedrijven dicht en de mensen op het strand. Ook zie je hele wijken aan de kust die alleen gedurende de zomermaanden bevolkt worden door Spaanse toeristen uit de binnenlanden terwijl die de rest van het jaar zo’n beetje leeg staan. Of werken in de toeristen sector. Als de Spanjaard de rest van het jaar ook vaker vakanties zou nemen kunnen een heleboel toeristen afhankelijke zaken ook buiten het hoofdseizoen open blijven..

 2. Opa’s en oma’s de klos!!
  Laat het ze niet horen
  Zeer zeker niet
  Die vinden dat super
  En in zeer toeristische plaatsen zijn in de vakantie periode veel jongeren aan het werk

 3. Je mag hier pas met 16 jaar aan een vakantiebaantje beginnen. Dat vond mijn dochter destijds heel jammer, want ze was graag met 14 jaar al iets gaan verdienen tijdens de ontzettend lange vakantie.
  Ze heeft zich toen maar gestort op de Engelse taal en had met 15 jaar al het C1 te pakken! Ook heel fijn natuurlijk.

 4. In Spanje wordt niet zoveel en zeker niet snel verandert, veels te lang die zomervakantie.
  Wat me ook opvalt, er zijn bijna geen Spaanse jongeren die een vakantiebaantje hebben!
  Ondanks de werkloosheid zou je toch zeggen dat er wel wat te doen valt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken