skip to Main Content
Driekoningen in Madrid zonder zwart geschminkte Koning

Driekoningen in Madrid zonder zwart geschminkte Koning

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

driekoningen2aMADRID – Vanaf komende 5 en 6 januari is het in Madrid niet meer mogelijk voor een blanke Spanjaard om met zwarte schmink op de zwarte Koning Balthasar te spelen in de vele Driekoningen stoeten die er zijn. Het nieuwe stadsbestuur onder leiding van de linkse burgemeester (ex rechter) Manuela Carmena heeft daartoe besloten nadat meer dan 60.000 inwoners een petitie indienden vanwege racisme. Met andere woorden, Madrid heeft zo haar eigen zwarte pieten schandaaltje.

Elke 6 januari krijgen de Spaanse kinderen pakjes aangezien op die dag de Drie Wijzen Balthasar, Melchior en Gaspar het kindje Jezus van geschenken voorzagen. De avond voor de 6 januari vinden er in heel Spanje altijd Driekoningenoptochten plaats waarbij de Koningen niet alleen op versierde wagens zitten en snoep gooien naar de duizenden kindjes (en ouders met openstaande paraplu’s) maar ook geschenken uitdelen aan de kindjes, althans in de kleinere dorpen en steden.

In de hoofdstad van Spanje wil men nu de regel gaan stellen dat het vanaf 2016 niet meer mogelijk zal zijn om simpelweg een blanke man zwart te schminken en door te laten gaan voor de zwarte Driekoning Balthasar. Er moet vanaf nu gezocht worden naar een zwarte Madrileen. Dit wordt overigens al op de meeste plaatsen in het land gedaan maar schijnbaar waren er in Madrid toch nog optochten met zwart geschminkte Koningen.

Het nieuwe stadsbestuur luistert zo naar de inwoners van de stad die met 60.000 tegelijk een petitie indienden bij de gemeente om deze racistische praktijken te stoppen. Het vorige PP stadsbestuur wees altijd elke beschuldiging van racisme van de hand maar de nieuwe gemeenteraad dus niet. Volgens de nieuwe burgemeester is het een stap verder in de erkenning van de diversiteit en multiculturaliteit die het moderne Madrid kenmerkt – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken