menu: rubrieken, zoeken & meer

Steeds meer Spaanse politici vaccineren zich terwijl ze dat eigenlijk niet mogen

Steeds meer Spaanse politici vaccineren zich terwijl ze dat eigenlijk niet mogen
Beeld: Freepik

Steeds meer Spaanse politici vaccineren zich terwijl ze dat eigenlijk niet mogen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl er in Spanje op het moment van schrijven 1.103.301 personen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en 49.056 personen reeds de tweede dosis hebben gekregen zijn er ook verschillende politici die zichzelf boven de wet en boven de rest van de bevolking plaatsen door zich te laten vaccineren terwijl ze niet tot de groep behoren die nu gevaccineerd moet worden in het land.

Je zou dus in Spanje kunnen spreken van een corona-vaccinatie-schandaal op politiek niveau en dat bij alle kleuren politieke partijen want zowel rechtse politici van de PP als linkse politici van de PSOE partij en ook regionale politieke formaties besluiten zich alvast te laten vaccineren. Naast politici is nu ook bekend geworden dat er hooggeplaatste militairen zichzelf reeds hebben gevaccineerd.

Op dit moment wordt er gesproken over 16 politici waaronder burgemeesters, andere ambtenaren en regionale gezondheidsministers die zich hebben laten vaccineren. Dat aantal zal waarschijnlijk veel hoger zijn want elke dag komen er nieuwe gevallen bij.

Deze politici hebben allemaal excuses om zich te laten vaccineren maar in Melilla sprak iemand de woorden ‘Yo no quería vacunarme. No me gustan las vacunas’ ofwel ik vaccineer mezelf liever niet maar heb dat toch gedaan om als voorbeeld te dienen want als hij dat niet zou doen zouden anderen dat ook niet doen. Maar deze persoon hoort niet bij de bevolkingsgroep die op dit moment gevaccineerd wordt in Spanje dus niet echt een goed voorbeeld.

Het meest gebruikte excuus is ‘Sobraban vacunas y se iban a desperdiciar’ ofwel er waren teveel vaccins en anders zouden deze weggegooid worden. Sommige politici hebben aangegeven dat ze het voorbeeld wilden geven ‘quería dar ejemplo’ maar ze deden juist het tegenovergestelde.

Tot nu toe is er slechts een politicus opgestapt, dat gebeurde in Murcia waar iemand van de PP in eerste instantie niet wilde opstappen want in zijn ogen (door ook zijn echtgenote te vaccineren) niets fouts had gedaan maar waarschijnlijk vanwege de druk van zijn partij later toch ontslag nam. Diverse andere politici hebben aangegeven dat ze hun functie neerleggen maar niet dat ze uit de politieke formatie stappen.

Ondertussen zijn er steeds meer andere politici die straffen eisen, in de vorm van ontslag en uitzetting van de politieke partijen., Want zonder deze druk en deze mogelijke straf zullen er politici blijven die zich boven de rest van de bevolking plaatsen.