menu: rubrieken, zoeken & meer

Huidige corona-maatregelen Andalusië verlengd tot 10 december

Huidige corona-maatregelen Andalusië verlengd tot 10 december
Beeld: 123rf (aangepast)

Huidige corona-maatregelen Andalusië verlengd tot 10 december

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De regionale overheid van de autonome regio Andalusië heeft op zondag 22 november bekend gemaakt dat de huidige corona-maatregelen die zouden eindigen op 23 november verlengd worden tot 10 december. Dat betekent dat tot die nieuwe datum de regionale en lokale (gemeentelijke) lockdowns gehandhaafd blijven evenals de avondklok van 22 tot 7 uur en de sluiting van winkels en horeca vanaf 18 uur.

Hieronder een kort overzicht van de te handhaven corona-maatregelen voor de komende 17 dagen van dinsdag 24 november middernacht tot en met 10 december die door de regionale premier Juanma Moreno op zondag 22 november zijn aangekondigd en officieel op zondag zijn gepubliceerd in de regionale staatscourant BOJA.

Diverse gebieden van Andalusië gaan van niveau 3 naar 4 omdat de situatie daar ondanks de corona-maatregelen toch verslechtert is. Het gaat om Poniente de Almería, Levante-Alto Almanzora, Campo de Gibraltar, Valle de Guadalhorce en Córdoba Norte. Weliswaar gelden dezelfde regels als voor de rest van Andalusië maar de capaciteit van de terrassen wordt verlaagd naar 75%. 

Alleen gezondheidsdisctrict Axarquia gaat van niveau 4 naar 3 omdat de situatie daar beter is geworden waardoor Málaga en Axarquia de enige gezondheidsdistricten zijn die geel gekleurd zijn op de onderstaande kaart.

Avondklok

De avondklok in Andalusië is verlengd tot 10 december. De ‘toque de queda’ van 22 tot 7 uur in heel Andalusië blijft gehandhaafd. Iedereen moet tijdens deze uren binnenshuis zijn en slechts met enkele geldige redenen mag men buitenshuis zijn.

Lockdowns

De regionale lockdown voor heel de regio Andalusië blijft gehandhaafd en is verlengd tot 10 december. Datzelfde geldt ook voor de lokale lockdowns voor alle 778 gemeenten wat betekent dat niemand de autonome regio in- en uit mag reizen maar ook niet de eigen gemeente mag verlaten of binnenkomen.

Horeca en winkels

De horeca moet in heel Andalusië vanaf 18 uur dicht. Dat betekent dat de bars en restaurants hun lokalen moeten sluiten om 18 uur en daarna alleen nog take away of delivery mogen leveren tot (en dat is nieuw) 21.30 uur. Verder moeten ook alle niet essentiële activiteiten en dus ook winkels vanaf 18 uur dicht in heel Andalusië. Uitzondering daarop zijn de speelgoedwinkels die tot 20 uur open mogen blijven zodat men de kerstinkopen kan doen.

Voor de gezondheidsdistricten van de stad Granada, het grootstedelijk gebied en het noordoosten van de provincie Granada geldt dat tot 10 december nog steeds alles de hele dag gesloten blijft, zowel bars als restaurants en winkels. Supermarkten, levensmiddelen winkels en apotheken mogen wel langer openblijven omdat dit essentiële winkels zijn.

In de rest van de provincie Granada, dat wil zeggen het gezondheidsdistrict Granada Sur waar 43 gemeenten te vinden zijn, gelden dezelfde regels als voor de rest van Andalusië, winkels en horeca mogen open zijn tot 18 uur met daarna take away tot 21.30 uur.

Scholen

Ondanks de lokale en regionale lockdowns en de overige nieuwe corona-maatregelen zullen de scholen wel open blijven maar er zullen wel restricties zijn bij de universiteiten.

Beeld: Kaart met alle gezondheidsdisctricten en hun niveau’s