menu: rubrieken, zoeken & meer

Het gebruik van de coronapas voor de horeca eindigt in sommige Spaanse regio’s maar in andere (nog) niet

Het gebruik van de coronapas voor de horeca eindigt in sommige Spaanse regio’s
Beeld: Europa Press

Het gebruik van de coronapas voor de horeca eindigt in sommige Spaanse regio’s maar in andere (nog) niet

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn al maanden diverse autonome regio’s die een coronapas-verplichting hebben ingesteld om met name bars, restaurants en nachthoreca te mogen betreden. Dat gebeurde hoofdzakelijk om verdere besmettingen tijdens de feestdagen te voorkomen en in diverse regio’s geldt nog steeds een coronapas-verplichting. Er zijn echter ook regionale overheden die stoppen of gestopt zijn met het vragen van de coronapas in de horeca.

De coronapas, in Spanje ook wel ‘pasaporte Covid’ genoemd, is niets minder dan het Europees digitaal coronacertificaat dat men al nodig heeft om te reizen binnen de Europese Unie en dus ook om Spanje binnen te mogen komen. Van de 17 autonome regio’s in Spanje waren er 12 die een coronapas-verplichting hebben ingesteld. Maar diverse van deze regio’s zijn daar nu mee gestopt of gaan daar binnenkort mee stoppen terwijl anderen nog even door willen gaan met de coronapas voor o.a. de horeca.

In de autonome regio’s Cantabrië en Asturië hoef je als klant in bars en restaurants geen coronapas meer te laten zijn. Zij zijn de eerste van de twaalf regio’s die gestopt zijn met de coronapas-verplichting. In Cantabrië heeft de regionale overheid aangegeven dat ze twijfelen aan het effect van de coronapas, ook omdat simpelweg veel horecaondernemers er niet of fout op controleren.

In Aragón heeft de regionale overheid van de rechter geen toestemming gekregen om de coronapas nog na 7 februari verplicht te stellen. In Aragón hoefde je al geen coronapas in de horeca te laten zien maar wel in bv. het nachtleven, danszalen en feestruimtes.

In Galicië, Navarra en La Rioja hebben de rechters het gebruik van de coronapas tot en met 31 januari verlengd en de kans is groot dat na die datum de coronapas-verplichting in deze regio’s komt te vervallen. De regionale overheid op de Balearen heeft toestemming gekregen om de coronapas-eis te verlengen tot en met 28 februari. Op de Canarische Eilanden geldt de coronapas-verplichting nog tot en met 15 februari, afhankelijk van het niveau van het regionale corona-stoplicht.

In Andalusië is de coronapas-verplichting recent verlengd tot en met 31 januari en het is nog niet bekend of deze daarna weer verlengd wordt. Datzelfde geldt ook voor Catalonië, met een recente 15-daagse verlenging, en de Valencia regio waar in principe op 31 januari ook een einde komt aan de coronapas-verplichting in de horeca. Ook in Baskenland eindigt de coronapas-verplichting op 31 januari waarna gekeken wordt of deze eis verlengd moet worden.

Er zijn drie regio’s, Madrid regio, Castilla-La Mancha en Extremadura waar ze nooit een coronapas-verplichting hebben gehad. In de Murcia regio is nog niets bekend over een verlenging van de vrijwillige coronapas terwijl de coronapas-verplichting in Castilië en León niet meer geldt.