skip to Main Content
China en Japan nemen langzaamaan het Spaanse voetbal over

China en Japan nemen langzaamaan het Spaanse voetbal over

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Je ziet het tegenwoordig steeds meer, Chinese of Japanse reclames op de voetbalshirts en in de voetbalstadions. Het geld wat uit deze Aziatische landen afkomstig is wordt steeds meer gebruikt om het Spaanse voetbal stukje bij beetje over te nemen. En dan gaat het niet alleen meer om alleen maar de shirt reclames maar over hele voetbalclubs.

Nog even en de voetballers die in Spanje spelen moeten Chinees of Japans gaan leren want als dit zo doorgaat zal er van Spaans voetbal niet meer veel overblijven. De voetbalshirts van diverse Spaanse clubs hebben tegenwoordig niet meer de traditionele shirtsponsors of de vliegtuigmaatschappijen die je tegenwoordig in heel Europa tegenkomt op de tenues van de spelers, maar Chinese en Japanse merken waarvan wij Europeanen geen idee hebben wat het is.

Zelfs grote clubs als FC Barcelona zijn overstag gegaan en zullen vanaf het komende voetbalseizoen niet meer Qatar Airways op hun shirt hebben staan maar het Japanse Rakuten. De Catalaanse club tekende een contract voor 220 miljoen euro waarmee de club plotsklaps de best betaalde club is geworden wat betreft reclame inkomsten. FC Barcelona is echter slechts het laatste voorbeeld aangezien er nog meer Spaanse clubs die zich hebben verleiden door de miljoenen contracten van Chinese en Japanse makelaardij.

Het gaat dan tegenwoordig niet meer om alleen de shirtreclames maar ook het kopen van Spaanse voetballers om in China of Japan te gaan spelen, de deelname in Spaanse clubs door het kopen van aandelen of de hele club in een keer, reclames en uitzendrechten. Overigens is de Chinese en Japanse invasie niet alleen een “probleem” of “redding” in Spanje maar ook in andere Europese landen zoals in Groot Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

Reclames

FC Barcelona is als laatste bij het rijtje gekomen van clubs die zich hebben laten verleiden door de Aziatische miljoenen. In het geval van Barça gaat het om het Japanse online warenhuis Rakuten die voor 220 miljoen euro + bonussen vanaf het seizoen 2017/2018 hun naam op het shirt mogen plaatsen. Jaarlijks zal Barcelona 55 miljoen euro opstrijken wat kan oplopen tot 60 miljoen indien de Catalaanse club belangrijke titels gaat winnen.

Voetbalclub Sevilla heeft al enkele jaren de reclame van de regering van Maleisië op hun shirt staan als onderdeel van een toeristische campagne.

Atlético Madrid heeft met Azerbaijan (land of fire) een sponsor gekregen enkele jaren geleden en daarnaast prijkt op de arm een reclame van telefoonmaker Huawei.

De voetbalclubs Real Sociedad en Rayo Vallecano hebben beiden sponsordeals getekend met het Chinese Qbao.com waarbij zelfs Chinese letters te zien zijn op de shirts van de spelers, iets wat de Europese voetballiefhebbers en supporters van de clubs niet zullen begrijpen.

Clubs

Naast reclames op de shirts zijn de Chinezen ook bezig met het opkopen van aandelen van Spaanse voetbalclubs of hele clubs tegelijk. Als voorbeeld kunnen we Atlético Madrid, Valencia, Granada en Espanyol noemen.

Atlético Madrid was de eerste grote club in Spanje die gedeeltelijk werd overgenomen door een Chinees bedrijf. In het geval van de Rojiblancos gaat het om het Chinese Wanda welke 20% van de aandelen gekocht heeft, hoogstwaarschijnlijk slechts een begin van de hele overname.

Valencia wordt op dit moment door een magnaat uit Singapore geleid. Peter Lim heeft de noodlijdende club een lening gegeven van 94 miljoen euro maar daar stond wel wat tegenover zoals de dagelijkse leiding van de club die nu in Chinese handen is.

De tweede club van Barcelona, Espanyol, had ook geld nodig en werd voor 45,1% overgenomen door het Chinese Rastar Group. In totaal kocht de Chinese sponsor voor 45 miljoen euro aan aandelen waardoor het de grootste aandeelhouder werd van de Catalaanse club.

Granada doet ook mee in de eerste divisie en dat levert vooralsnog geld op. De Andalusische club werd door het Chinese Desport voor 100% overgenomen nadat de club 37 miljoen euro kreeg afgelopen mei.

Voetbaltours

Veel Spaanse voetbalclubs doen gedurende de zomermaanden tours door Aziatische landen. Iets wat ook wel logisch is aangezien er in landen als China en Japan miljoenen fans zijn van het Spaanse voetbal. Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Valencia en Real Sociedad zijn enkele voorbeelden.

Uitzendrechten

Ook de tv rechten van de voetbalwedstrijden in Spanje leveren veel geld op waarbij het Chinese CCTV voor 375 miljoen euro de rechten van de Spaanse competitie gekocht hebben voor de komende 5 jaar. Dit is overigens niets nieuws aangezien ook de Britse Premier League en het Duitse Bundesliga verleid zijn door de Aziatische miljoenen.

Naast Chinese en Japanse investeerders in het Spaanse voetbal zijn er nog veel meer geldschieters uit andere landen die iets te maken hebben met het Spaanse voetbal. Zo zijn er investeerders uit India, Abu Dhabi en de problematische sjeik uit Qatar Abdullah Al-Thani, eigenaar van Málaga CF – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken