skip to Main Content
Steeds meer nep ontvoeringen als nieuwe afpersingsmethode in Spanje

Steeds meer nep ontvoeringen als nieuwe afpersingsmethode in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ontvoering1MADRID – Alle inwoners van Spanje opgelet: er is een nieuwe vorm van fraude en afpersing, de zogenaamde nep ontvoeringen. De politie is nu al bekend met tientallen gevallen waarbij een ontvoering in scene wordt gezet met als enige doel snel geld te verdienen. Deze praktijk gebeurde al jaren in Latijns Amerikaanse landen maar ook Spanje moet er nu aan geloven.

Wat is een nep ontvoering? Heel simpel eigenlijk, een zogenaamde ontvoering die helemaal niet bestaat maar wat diegene die je opbelt wel doet twijfelen. Deze individuen zijn zo handig aan de telefoon dat ze iemand zo kunnen bewerken dat deze verontruste vader of moeder al snel geld overmaakt op een bankrekening of via Western Union terwijl er helemaal geen sprake is van een ontvoering, iets waar de ouders vaal later pas achter komen.

Persoonlijke informatie

Nu denkt iedereen natuurlijk, hoe kan iemand daar nu in trappen. Feit is dat de nep ontvoerders erg overtuigend kunnen klinken aan de telefoon, mede vanwege het feit dat men al veel informatie over het zogenaamde slachtoffer hebben verzameld op Facebook Twitter of Instagram. Dat wil zegge, zo weet men welke kleding iemand aan heeft, welk kleur haar en ogen iemand heeft, welke muziek hij of zij luistert en wat eventueel een bijnaam is van iemand. Door handig gebruik te maken van de persoonlijke informatie die mensen delen via sociale media kan men namelijk al snel veel te weten komen over een persoon. Zoek daarbij het telefoonnummer en eventueel woonplaats en adres en een nep ontvoering is voor iemand die overtuigend aan de telefoon is al snel in scene gezet.

Buiten de informatie over een bepaald persoon maakt men ook gebruik van geluiden door tijdens het telefoongesprek iemand op de achtergrond een naam te laten noemen of te laten schreeuwen om zijn of haar moeder of gewoon te laten huilen.

Losgeld

De bedragen die een nep ontvoerder vraagt lopen uiteen van 300 tot 5.000 euro, vrij lage bedragen waarbij men al snel moet denken aan een nep ontvoering. Bij een echte ontvoering zijn de bedragen doorgaans vele malen hoger, aldus de politie. Deze kleine bedragen kan een familielid eventueel overmaken op een bankrekening of brengen naar een Western Union geldtransactie kantoor. Volgens diegene die belt moet dat allemaal snel gebeuren en het liefst terwijl de ontvoerder nog aan de telefoon is zodat de gebelde persoon niet snel kan nadenken.

De enige doelstelling van de nep ontvoerders is om snel geld te verdienen door te spelen met de sentimenten en emoties van personen. Volgens de politie zijn er al tientallen gevallen bekend van gebelde families en zelfs enkele die er in zijn getrapt en enkele duizenden euro’s nep losgeld hebben betaald. Deze nep ontvoering telefoontjes vinden de laatste maanden plaats en op dit moment weet de politie nog niet wie er achter zit of dat er meerdere groepen zijn die deze nep ontvoeringen uitvoeren – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken