skip to Main Content
Illegale Afrikaanse straatverkopers gaan eigen “Top Manta” merk kleding en schoeisel verkopen in Barcelona

Illegale Afrikaanse straatverkopers gaan eigen “Top Manta” merk kleding en schoeisel verkopen in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse hoofdstad Barcelona heeft net zoals zoveel andere gemeenten in Catalonië en andere delen van het land een groot probleem met de zogenaamde “manteros” of “top manta” verkopers, zo genoemd vanwege de lakens waar de Afrikaanse mannelijke vluchtelingen hun spullen op te koop aanbieden. In Barcelona zijn er volgens het eigen syndicaat zo’n 400 actief waarvan ze allemaal de komende weken hun eigen merk kleding en schoenen gaan verkopen.

Buiten het feit dat de goederen die de illegale “vendedores ambulantes” of straatverkopers aanbieden en uiteraard geen belasting betalen wat weer oneerlijk is ten opzichte van de winkels die wél belasting dienen te betalen, worden er ook vaak (of bijna altijd) namaak schoenen en kleding verkocht van bekende merken zoals Nike en Adidas (buiten alle attributen om zoals tassen van Tous of Armani tot horloges en pennen van Montblanc).

Om deels deze problemen van namaak schoenen en andere artikelen te omzeilen, heeft het syndicaat van Top Manta verkopers besloten een eigen merk schoenen en kleding te gaan lanceren met de naam “Top Manta”, hoe kan het ook anders. Op hetzelfde moment is het syndicaat genaamd “Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes” ook begonnen met een reclamecampagne waarbij de nieuwe kleding/schoenen lijn wordt gepresenteerd maar ook een positief beeld van de straatverkopers geprojecteerd wordt.

Volgens het syndicaat worden de top manta verkopers te vaak gezien als criminelen waarbij ze opgejaagd worden door de politie en vaak hun spullen in beslag worden genomen. Veel van deze top manta of manteros verkopers zijn vaak in erbarmelijke omstandigheden naar Spanje gevlucht waarbij de verkoop op straat nu de enige manier is om te kunnen overleven in Spanje. Met het nieuwe project van een eigen merk wil het syndicaat niet alleen het beeld van de straatverkopers verbeteren maar ook werk creëren voor veel top manta verkopers die graag iets anders zouden willen doen dan op straat staan met een handeltje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. ben heel blij dat ik niet in hun situatie ben en veroordeel deze mensen niet maar het is wel niet helemaal correct wat ze doen maar denk dat ik ook hetzelfde zou doen
  heb al gezien dat politie hun spullen (in dit geval allemaal sportschoenen) in de combi staken en deze mensen moesten mee naar het bureau om ze, na proces verbaal en boete die ze toch niet kunnen betalen, daarna weer los te laten
  wat zou er gebeurd zijn met hun spullen?
  toch niet in de vuilbak?

 2. Ik woon in Barcelona en zie de verkopers elke avond in Port Vell. Sinds het laatste jaar is het mega druk geworden met illegale verkoop. Niet alleen Afrikaanse mannen, ook vrouwen en Oost-Europeanen hebben hun intrek genomen. Hele straten aan de haven weerskanten vol met kleedjes, terwijl de miljoenenjachten op de achtergrond dobberen. Vreemde gewaarwording. Nog vreemder is dat de politie niks aan deze toegenomen verkoop doet. Opvallend is dat er ‘s avonds geen enkele politie, in welke vorm dan ook, te bekennen is. Geen kat en muis spel meer, zoals wij het hier voornamelijk kennen. Ik concludeer eerder een vorm van nieuwe corruptie tussen de ” Manteros” en de Politie in Barcelona.

  1. Zou het ook aan de linkse burgemeester Ada Colau en bestuur kunnen liggen???

   1. Nee hoor, de straatverkopers zijn er al veel langer dan Colau. Ze probeert er wel wat aan te doen maar net zoals in andere gemeenten blijkt dat allemaal niet zo makkelijk

  2. Ik besef me dat deze reactie wellicht laat komt.. maar:
   Wellicht (en ik ben er van overtuigd) heeft het verschil tussen Port Vell en bijvoorbeeld La Rambla te maken met het feit dat Port Vell geen onderdeel is van de Guardia Urbana, maar van de Policía Portuaria (wat onder Spaanse politie valt). Inderdaad zie je de heftige achtervolgingen niet meer, maar de passiviteit van politie optreden in Port Vell is niet te vergelijken met optreden van Guardia Urbana rond Plaza Catalunya. Gezien de huidige spanningen kan ik me voorstellen dat beide politie krachten anders te werk gaan.

 3. Ik zal nooit van hen spullen kopen want hoe het ook is je wordt belazerd.
  Maar toch beter zo dan belanden in het criminele circuit.

  1. Het probleem is, het is een crimineel circuit. Waar denk je dat de spullen vandaan komen? Een hele maffia organisatie zit daarachter

 4. Weet niet of deze manteros in Spanje gelukkiger zijn want ze lopen rond als grof wild.
  Word niet graag constant gestoord tijdens een etentje met nepartikelen, maar begrijp hun situatie wel.
  Vergeet niet dat er in ( België en Nederland ) ook mensen zijn die het moeilijk hebben en die soms door veel pech op straat belanden en die zouden dit niet durven/kunnen.

 5. Goed nieuws. Legaal of illegaal, NIEMAND wil als een beest door de straten gejaagd worden. Meedenken aan oplossingen, contact houden en scholing/support (altijd, overal) dat maakt mensen mondig, zelfstandig en vrij.

 6. Natuurlijk willen ook deze mensen eten en leven, maar de winkeliers die wel belasting moeten betalen en vaak hoge huren voor een winkelpand moeten betalen zijn er de dupe van.
  Daarnaast kun je op diverse boulevards en in verschillende winkelstraten bijna niet meer lopen zonder te struikelen over hun aanbod. En worden mensen op terrassen keer op keer lastig gevallen door sieraden verkopers etc., zelfs als ze zitten te eten.
  Ik gun ook hen een goed leven, maar tegelijkertijd ben ik geen voorstander van hoe het nu allemaal gaat.

 7. Het zijn absoluut geen vluchtelingen maar immigranten. Veel komen er uit Gambia/Senegal/ mauritanië etc. Dat zijn veilige landen.
  Ze hebben 2 jaar recht op een uitkering van +- 420,– per maand. Veel gaan zwart aan het werk of scharrelen er met straathandel wat bij. Mij is verzekerd dat je kan leven in Senegal van 1,50 per dag. Je hoeft dus niet zo gek veel te verdienen
  om geld naar huis te kunnen sturen.
  Ik ken er verschillende die al veel bezittingen hebben kunnen kopen voor hun pensioen in hun thuisland.
  Europa is gek. Iedereen is vluchteling en het woord immigrant zijn ze blijkbaar vergeten.

  1. Ze hebben recht op een uitkering? Dat mag je me zwart op wit laten zien aub. Het zijn geen immigranten want ze zijn veelal illegaal in het land of hebben asiel gekregen

 8. s´Avonds gewoon spannend als al die lui met uit gespreide lakens hun spullen uit stallen. Er gaat een signaal want in de verte komt een auto langzaam aanrijden met blauw licht wat de politie bij ons altijd aan heeft.
  De vier punten van de laken worden samen gepakt en ze rennen weg uit zicht tot de politie auto voorbij is .

 9. Eindelijk een positief bericht voor deze “manteros” . Natuurlijk is het niet legaal, maar het enige wat deze mensen willen is overleven. Ze krijgen nauwelijks een werkvergunning en er is geen werk. Iedereen wil toch leven en eten.

  1. ik denk dat er verschillende van deze mensen denken was ik maar in Afrika gebleven.

  2. Wel ja, beter de ‘zachte’ criminaliteit, zoals deze straatverkopen, dan dat ze in het inbraak- en drugsmilieu terecht komen om te overleven ( wat zou een mens al niet doen om zijn kinderen eten te geven). Zo’n beetje een ‘gedoog’-beleid om erger te voorkomen.

  3. Net zoals de normale winkels die wel beladtingen moeten betalen en hoge onkosten hebben. Daarnaast zit er achter de top manta een heel maffia gebeuren. Koop je dus iets dan spek je hoofdzakelijk die maffia lui en slechts een heel klein beetje de manteros

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken