Ryanair ontslaat 512 werknemers in Spanje en sluit 4 basissen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ryanair ontslaat 512 werknemers in Spanje en sluit 4 basissen
Beeld: Ryanair

MADRID – Het was al eerder aangegeven door de Ierse low cost luchtvaartmaatschappij Ryanair en in september zijn er stakingen bij het personeel in Spanje. Ryanair gaat de basissen, dat zijn dus de vliegvelden waar het bedrijf vliegtuigen heeft staan, op Gran Canaria, Tenerife-Zuid, Lanzarote en Gerona sluiten. Daardoor zullen er ook ontslagen vallen wat neerkomt op 512 personen die ontslagen worden via een ERE om bedrijfseconomische redenen.

Ryanair heeft in Spanje een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel een ERE aangevraagd voor 512 cabine-personeelsleden en piloten vanwege de sluiting van diverse basissen. Het doel is het verkrijgen van toestemming van de bevoegde arbeidsautoriteiten om arbeidsrelaties te beëindigen binnen een kader waarin bepaalde rechten van werknemers zijn gewaarborgd.  

Deze ERE gaat op 8 januari 2020 in voor piloten en cabinepersoneel op Gran Canaria (110 personen), Tenerife-Sur (156), Gerona (164) en Lanzarote (82). Vanwege bedrijfseconomische redenen gaat Ryanair de basissen daar sluiten en zullen er geen vliegtuigen meer gestald worden.

Dit wil niet zeggen dat Ryanair niet meer gaat vliegen op en vanaf deze vliegvelden maar dat gebeurt dan met begin- en eindbestemming op andere vliegvelden waar vliegtuigen wel gestald staan.

Staking

De sluiting van de basissen en de daaruit voortvloeiende ontslagen worden door Ryanair gezien als een gevolg van de minder goede economische situatie waar het bedrijf nog wel winst maakt maar minder dan voorheen. Daarnaast voorziet het bedrijf problemen vanwege de Brexit, de niet levering van  nieuwe Boeing 737 MAX vliegtuigen waardoor het Ierse bedrijf genoodzaakt is maatregelen te nemen.

Vanwege de sluiting van de basissen op Gran Canaria, Tenerife-Sur, Gerona én (nieuw) Lanzarote had het cabinepersoneel al aangekondigd in september 10 dagen te gaan staken op 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 en 29 september. Ook de ongeveer Ryanair piloten in Spanje hebben gestemd waarbij 90% ook wil gaan staken. Data zijn echter nog niet genoemd maar die zouden samen kunnen vallen met de stakingsdagen van het cabinepersoneel. 

Ryanair vliegt hoofdzakelijk binnen Europa naar populaire bestemmingen waarbij de luchtvaartmaatschappij gebruik kan maken van 471 vliegtuigen die dagelijks 2.000 vluchten uitvoeren naar 225 bestemmingen in 35 landen. Ryanair heeft 85 basissen waar vliegtuigen gestald staan. Er werken op dit moment meer dan 13.000 mensen bij Ryanair.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
dag/nacht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.