skip to Main Content

De Furanchos in Galicië, legaal of illegaal?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VIGO – (Redactie) In Galicië, met name in de Rias Baixas streek, bestaat al eeuwenlang het fenomeen Furancho, een periode tussen februari en mei waarbij particuliere bodega’s huisgemaakte wijn verkopen en waar deze ook vaak gedronken kan worden. In principe ging het alleen om eigengemaakte wijn voor eigen gebruik maar door de jaren heen begon men de wijn te verkopen aan geïnteresseerden die dat in een gesloten ruimte konden drinken. Later kwamen daar ook eigengemaakte worsten, kazen en andere lekkernijen bij waarbij tegenwoordig zelfs complete maaltijden worden bereidt en verkocht. Deze clandestiene restaurants worden traditiegetrouw toegestaan door de Junta de Galicia maar wordt er steen been geklaagd door restaurant eigenaren die hun verkopen terug zagen lopen aangezien ze wat prijzen betreft niet kunnen concurreren met de Furanchos. Nu sommige Furanchos zelfs al kamers aanbieden aan hun klanten is de maat vol en moeten er regels komen.

De Junta de Galicia wil de legalisatie van de ruim 800 Furanchos regelen via de wet op net toerisme en daarbij veel regels opstellen voor het openen van een Furancho. Ondanks de regels en eisen die de regionale overheid heeft opgesteld, blijven deze traditionele wijnhuizen bestaan en worden ze zelfs helemaal de mode bij de jongeren en de rokers. De jongeren houden in Spanje normaal gesproken een Botellón waarbij men in groten getale de straat opgaat en veel drinkt en feest (met alle gevolgen van dien). Nu het winter is en het koud is op straat zoeken veel jongeren een Furancho op om daar huisgemaakte wijn tegen lage prijzen te drinken en daarbij lekker te eten. Ook de rokers hebben inmiddels de Furanchos weten te vinden aangezien de nieuwe antitabakswet van 2 januari ervoor gezorgd heeft dat er nergens meer binnen mag worden gerookt. Aangezien een Furancho geen bar or restaurant is mag daar dus wel binnen worden gerookt, iets wat met name de restaurants en bars in de regio oneerlijk vinden.

La Sexta Noticias heeft een kort nieuwsitem gemaakt wat hier te bekijken is.

Om te zien waar de Furanchos zich bevinden in Galicië, kun je hier klikken voor een kaart met daarop de Furanchos.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend