skip to Main Content
Het meeste zwarte geld van Spanje is te vinden in Andalusië en de provincie Almería

Het meeste zwarte geld van Spanje is te vinden in Andalusië en de provincie Almería

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALMERIA – Volgens de laatste gegevens van het Ministerie van Financiën is Almería de provincie waar het meeste zwarte geld te vinden is. Men schrijft dat in deze provincie van Andalusië 32% van al het werk in B (A is legaal, B is zwart) wordt gedaan, of beter bekend als de zwarte economie. Na Almería staan de províncies Zamora, Guadalajara, Albacete en Cáceres op de lijst. Het rapport geeft ook voor het eerst aan in welke gemeenten het meeste zwarte geld te vinden is.

In het geval van de provincie Almería gaat het hierbij om de gemeenten El Ejido, Roquetas en Adra. Daarnaast is ook bekend in welke bedrijfssectoren het meeste zwarte geld omgaat, te weten landbouw, constructie en horeca, drie dingen (vooral de landbouw) die volop te vinden zijn in de provincie Almería.

Het BBP van de provincie Almería is ongeveer 13 miljard euro maar de zwarte markt is goed voor ongeveer 4 miljard euro, dat is het dubbele van wat de opbrengst van fruit groente en andere landbouwproducten officieel is.

In Spanje is het percentage van de zwarte economie (economía sumergida) rond de 23% en in de deelstaat Andalusië is dat 21,8%, dat is dus bijna 10% minder dan in de provincie Almería. In Europa hebben alleen Griekenland met 29% en Italië met 28% meer zwarte economie dan Spanje maar in beide gevallen is dat nog steeds minder dan in de provincie Almería.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Ja als er een boer met zijn groente bij de kroeg/eetgelegenheid stopt en draagt daar dan wat producten naar binnen. Dan zie je de kroegbaas een rolletje geld uit zak halen en betaald de man zonder rekening. Hij is nog niet weg of er stopt iemand met een mandje vis na wat handje klap en even wegen gaat weer van dat zelfde rolletje wat biljetten naar dat van de visboer die er een paperclip voor gebruikt.

  1. Tja wat zou je zelf doen als je de kans had. ??????
   Wat te zeggen van de zogenaamde hogere klasse in andere landen waaronder Nederland ? Wat denk hoe zij zoveel hebben gekregen,,in ieder geval niet om alles af te dragen aan de belastingen .
   Wel te verstaan ,,ieder die de kans heeft zal dat doen en ik ben de laatste die met een vinger zou wijzen.

 2. Het is daarom beter om Europa in 2 stukken te knippen. Unie van Noord Europa zijn we van dat geklier af. Alle geld wat er nu in gepompt MOET worden om de economie van dat soort landen goed te krijgen is verloren geld.Met het hoge corruptiecijfer in het achterhoofd zal er weinig aan gedaan kunnen worden om die landen weer op de juiste weg te krijgen. Leuk als vakantieland.

  1. In twee splitsen? Denk je dat Belgische horeca zelfs met de nieuwe kassa zoveel beter is. 20 jaar geleden zie een controleur tegen mij, als we in een zaak komen met personeel en ze vragen minder dan 1,85€ voor een pint moeten we er van uit gaan dat ze in het zwart werken. Is iedereen bereid om tss de 3 en de 5€ voor een pint te betalen , ok ………

 3. Geef de keizer wat de keizer toekomt, maar dan dan ook geen cent meer; en zorg ervoor dat je voor jezelf genoeg overhoudt… Anderzijds hebben de zwartwerkers dan toch ook de zin om te werken.

 4. De term “zwart geld” is niet juist, het is ooit wit geweest en het wordt automatisch zwart doordat het niet bekend is bij……….. de overheden (belastingdiensten) Niet alleen in Spanje maar internationaal.
  Een professor in de economie aan de Universiteit van Amsterdam of Rotterdam, professor Heertje, eens gezegd dat; “de zwarte economie ondersteunt de witte economie”. Droogt de zwarte economie op dan heeft dat ook gevolgen voor de witte economie.
  Tel uit de winst. Nog maar een muurtje laten bouwen in het weekend.
  Hij (de metselaar) blij, jij (de opdrachtgever) blij, iedereen blij 🙂

 5. Ik denk dat het werkelijke percentage zwartwerken veel hoger ligt, eerder in de orde van 50%. Het is niet moeilijk om dat dagelijks te zien als je om je heen kijkt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken