skip to Main Content
Let op met de radars in Spanje en check de snelheid waarmee deze in werking treden
Diario Sur

Let op met de radars in Spanje en check de snelheid waarmee deze in werking treden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Diario Sur

MADRID – Veel Nederlanders en Belgen komen met de eigen auto op vakantie in Spanje en ook zij moeten net zoals de Spaanse automobilisten opletten op de wegen met de radars van de Spaanse verkeersdienst DGT en de verkeerspolitie. Ze staan, hangen of zijn verdekt opgesteld in Spanje waarmee dat niet anders is dan in andere landen maar bij welke snelheid begint die gevreesde radar eigenlijk te “flitsen”.

In Spanje kan men over het algemeen spreken van vier radar-typen die op het Spaanse verkeersnetwerk te vinden zijn. We hebben hier over de vaste radar (radar fijo), de mobiele radar (radar móvil), de traject radar (radar de tramo) en de helikopter radar (helicópteros con radar). Maar vanaf wanneer bekeuren deze radars eigenlijk?

Typen radars

De radar fijo (ook wel flitspaal genoemd) is te vinden op een paal langs de weg of boven het wegdek, soms achter de verkeersborden. Deze radars kunnen overal in Spanje gevonden worden. Tot 100 km/uur wordt er een marge van 5 km/uur aangehouden. Vanaf 100 km/uur is er een marge van 5% van de snelheid.

Radar móvil (lasergun of mobiele radar) worden doorgaans door de politie geplaatst, hetzij in de auto naast de weg, in een kast of op een vangrail of driepoot etc. Bij snelheden tot 100 m/uur is er een marge van 7 km/uur en vanaf snelheden van 100 km/uur is de marge 7% van de snelheid.

Radares de tramo (traject radars) weten de afstand tussen het begin- en eindpunt en kunnen zo uitrekenen hoe snel een auto gereden heeft door de begin- en eindfoto’s te vergelijken. Tot 100 km/uur hebben deze radars een marge van 5 km/uur en vanaf 100 km/uur een marge van 5% van de gereden snelheid.

Helicópteros de vigilancia con radar (helikopters uitgerust met een radar) kunnen ingezet worden om vanaf 300 tot 1.000 meter hoogte de snelheden van auto’s te meten met precisieapparatuur. Bij deze radars is de marge het grootst, dat wil zeggen tot 100 km/uur is de marge 10 km/uur en vanaf 100 km/uur is de marge 10% van de gereden snelheid.

Voorbeelden

Als voorbeeld kunnen we een mobiele radar aanhalen waarbij als deze op een weg geplaatst is waar men 80 km/uur mag rijden de radar pas vanaf 88 km/uur zal afgaan. In het geval van een vaste radar is de “flitssnelheid” vastgelegd op 85 km/uur.

Bij een ander voorbeeld zoals een vaste radar boven een snelweg waar men 120 km/uur mag rijden zal deze pas afgaan als er 126 km/uur of harder wordt gereden. In het geval van een mobiele radar is de “flitssnelheid” pas op 128,4 km/uur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Het is nodig , anders wemelt het van de asfalt coureurs die tussen de oren denken van ik ben beter dan Max Verstappen . Alleen dat gedoe met een paar kilometer te hard rijden . Bij inhalen soms wel nodig , want er rijden genoeg mobiele bellers zonder handjes aan het stuur. Zig-Zag rijders en rijbaan-plakkers. Dan rijdt je iets harder bij het inhalen . Flits !! Het wordt op deze manier niet beter , maar onaantrekkelijke om nog met de auto naar buitenland te rijden. De tolwegen zijn in grote hoeveelheden en breiden zich verder uit. Wordt voor velen irritant en vervelend. De EU is een geld-monster die zowat iedereen te pakken neemt. Samenwerking is er nooit geweest. Gaat niet goed komen. Een waardeloze instelling die regeringen er op na houden. Geen visie. Liegen , bedriegen , oplichterij en zo corrupt als de ple…..ris.! Spanje is aan de kust een betonnen / asfalt muur met pin-automaten. Hopelijk komt er meer aandacht voor , door meer groengebieden aan te leggen. Alleen rotsen en wegen zonder groene natuur er omheen. Waar gaat het dan nog over.! Al die vervallen bouw skeletten die je regelmatig tegen komt. Maak het mooi en onderhoudt de omgeving. Siesta is zeker belangrijker. De spaanse regering rammelt aan alle kanten. Jammer en beroerd voor de welwillende spanjaarden die er ook nog zijn. Teveel toerisme maakt meer kapot dan het opleverd.

  2. U schrijft dat in Spanje de radars verdekt zijn opgesteld, net zoals in andere landen. Dit is maar ten dele waar. In tegenstelling tot bv Nederland worden ALLE vaste radars van tevoren met borden aangegeven. DGT zegt, vrij vertaald: “Wij willen niet uw geld. Wij willen dat u op gevaarlijke stukken een aangepaste snelheid rijdt. Daarom plaatsen wij alleen op gevaarlijke wegdelen een camera en plaatsen daar borden bij. U mag bij DGT op de kaart nazien waar ze allemaal staan en in de auto navigatieapparatuur hebben die de exacte locatie aangeeft”. En ik moet eerlijk zeggen dat ik in Spanje nog nooit een camera heb ontdekt die niet door een bord was aangegeven. Op de N332 tussen Torrevieja en Alicante zijn recentelijk een aantal nieuwe geplaatst waarbij in een enkel geval ook de max snelheid is verlaagd. Die worden met extra borden in fel oranje aangegeven en de kasten zelf zijn opvallend gekenmerkt met geel-zwarte diagonale strepen. Daarentegen doet de Guardia Civil met hun mobile radars wel net zo gemeen als politiediensten in andere landen. Daar heb ik inmiddels ervaring mee?

    1. klopt, als er een radar staat of hangt ergens (vaste radars) wordt dat altijd aangegeven met borden, dat is inderdaad verplicht maar sommige radars hangen achter verkeersborden boven de weg en dat noemen wij verdekt. Maar het is waar dat er altijd duidelijk borden te zien zijn waarop staat dat er radars zijn. Daarnaast vallen de kasten die ze soms naast de eg zetten enorm op en zijn de enige radars waarvan je niet weet (als je goed oplet zie je het wel) die van de politie in auto’s en dan nu de nieuwe kleine radars.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken