menu: rubrieken, zoeken & meer

Verkoop FFP2 en FFP3 mondkapjes en paracetamol enorm gestegen bij de Spaanse apotheken

Verkoop FFP2 en FFP3 mondkapjes en paracetamol enorm gestegen bij de Spaanse apotheken
Beeld: Canva

Verkoop FFP2 en FFP3 mondkapjes en paracetamol enorm gestegen bij de Spaanse apotheken

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De verkoop van de beter beschermende FFP2 en FFP3 mondkapjes zijn sinds 22 december, toen de mondkapjesplicht weer ingesteld werd in Spanje, met 642% gestegen en alleen in januari was dat 959% meer dan januari 2021. Daarnaast zijn de verkopen van paracetamol ook met 60% gestegen omdat er meer mensen verkouden en grieperig zijn tijdens de winterperiode.

De enorme verkoopstijging van de beter beschermende FFP2 en FFP3 mondkapjes is te wijten aan de snelle verspreiding van de Omicron-variant van het coronavirus en de terugkeer van de mondkapjesplicht. Veel inwoners van Spanje hebben het gevoel dat de typisch blauwe of groene chirurgische of niet-medische mondkapjes niet meer beschermen waardoor men betere mondkapjes wil dragen.

Bij de autonome regio’s is er tussen november en januari een opmerkelijke toename van de vraag naar mondkapjes met een betere bescherming zoals in Navarra (+1.104%), Catalonië (+1.003%), de Canarische Eilanden (+840%), La Rioja (+796%), Aragón (+ 746%) en de Madrid regio (+674%). De verkoop van paracetamol steeg het meest in Ceuta, Navarra, La Rioja, Andalusië, Aragon en Murcia, aldus de farmaceutische distributie coöperatie Cofares.

FFP2 en FFP3 mondkapjes zijn duurder dan andere mondkapjes en kunnen eigenlijk officieel maar acht uur gedragen worden. De meer ‘Donald Duck’-achtige mondkapjes zijn steeds meer op straat te zien in Spanje en ze zijn er in alle kleuren, maten en prijzen. Ze worden zelfs bij de Mercadona (voor 1 euro per stuk) en andere supermarkten verkocht maar dus ook bij de apotheek waar ze over het algemeen iets beter van kwaliteit zijn maar ook duurder.

Wat is een FFP2-mondkapje

FFP betekent ‘Filtering Face Piece’ en er zijn drie soorten FFP1, FFP2 en FFP3. Dit type mondkapje is gemaakt om te beschermen tegen gevaarlijke stoffen en virussen en moeten aan een Europese norm voldoen. Er zijn dus drie soorten:

Het FFP1-mondkapje filtert het minst. Het wordt voornamelijk gebruikt als stofmasker, bijvoorbeeld tijdens het klussen. Maar dit mondkapje is niet gemaakt voor het tegenhouden van virusdeeltjes of bacteriën.

Het FFP2-mondkapje houdt minimaal 94% van de aerosolen tegen. Daarom biedt het bescherming tegen virusdeeltjes zoals het coronavirus en bacteriën. 

Het FFP3-mondkapje houdt minimaal 99% van de aerosolen tegen en is daarmee het meest filterende mondmasker. Dit masker wordt gebruikt tegen zeer fijne deeltjes, zoals asbest maar deze mondkapjes zijn voor langere periodes niet prettig om te dragen.

Chirurgische en hygiënische mondkapjes zijn de typische blauwe wegwerp mondkapjes. Deze bedekken zowel de mond als de neus en zijn overal te koop met gereguleerde verkoopprijzen die sinds november 2020 is vastgesteld op 0,72 euro (voor chirurgische mondkapjes).