skip to Main Content
Overaanbod appartementen zorgt voor dalende huren in Denia, Jávea, Calpe en Oliva
123RF

Overaanbod appartementen zorgt voor dalende huren in Denia, Jávea, Calpe en Oliva

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Dalende en stijgende zomer huurprijzen Spanje

123RF

ALICANTE – Het teveel aan appartementen die voor de vakantie-zomer verhuur worden aangeboden aan de kust van de provincies Alicante, Valencia en Castellón in de Comunidad Valenciana zorgt er aan de ene kant voor dat de prijzen stijgen maar aan de andere kant dat de huurprijzen juist dalen.

Volgens de gegevens van de taxateur TecniTasa komt het op sommige plaatsen in de deelstaat Valencia voor dat ergens voor een appartement van 80 m2 550 euro per week werd betaald in 2017 terwijl datzelfde appartement deze zomer voor 325 euro per week wordt aangeboden.

Dalende prijzen

De dalende huurprijzen gelden met name in Peñíscola (-6,6%), Gandia (-12,9%), Calpe (-14,5%), Benicàssim (-16,7%), Cullera (-18,1%) en Puerto de Sagunto (-20.6%). In de plaatsen Denia zijn de prijzen volgens de taxateur zelfs gedaald met -24,6%), in Jávea met -29,1% en in Oliva zelfs met -38,9%.

Stijgende prijzen

Aan de andere kant zijn de prijzen in andere gemeenten weer gestegen zoals in de stad Valencia waar de huurprijzen met 29,4% omhoog zijn gegaan of in Moncófar met 27,9%, El Saler met 20,1%, El Puig met 19,6%, Torrevieja met 15,1%, Pobla de Farnals met 10,3%, Oropesa de Mar met 10,1%, Benidorm met 8,9% en Alicante met 8%.

In de gemeente Vinaros en Canet d’En Berenguer zijn de huurprijzen hetzelfde gebleven terwijl het gemiddelde van de hele Comunidad Valenciana daalde met -1,66%.

Rest van Spanje

Voor heel Spanje zijn de prijzen in de kustgemeenten met 3% gestegen dit jaar. Waar vorig jaar een appartement aan de costa nog te huur was voor gemiddeld 730 euro in de maanden juli en augustus is dat nu 750 euro per week geworden, dat is 20% meer dan 10 jaar geleden in de zomer van 2008.

De hoogste stijging is waargenomen in Andalusië met gemiddeld 2.100 euro per week voor een appartement van 65 m2 in Puerto Banus. De tweede hoogste huurprijzen worden gemeten op de Balearen met een gemiddelde weekhuur van 1.258 euro van 1.800 euro voor een appartement van 100 m2 op Ibiza tot 750 euro per week voor een appartement in Port Addaia op Menorca.

Ook in Catalonië is het niet voordelig huren met de gemiddelde hoogste prijzen aan de kust van Spanje. Sitges staat bovenaan want daar betaal je gemiddeld voor een appartement van 90 m2 makkelijk 1.300 euro per week.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Het mes van het bekende investerings-kapitaal snijdt wellicht ook in eigen vingers. Wat heeft het voor zin al dat kortzichtige verhuur gedrag.
  Huurbedragen die niet meer in verhouding staan met het verhuurde pand. De kwaliteit van huren raakt achterop of anderzijds volledig doorgeschoten. Straten die op tijden onbewoond zich manifesteren , gesloten luiken en stoffige voordeuren . Zeker ook even de aandacht voor extreme drukte die plotseling ontstaan door teveel boekingen die niet wenselijk zijn voor lokale vaste bewoners.

  Leegstand op langere termijnen tot gevolg.
  Locatie vernietiging die alles negatief vergrendeld. De sfeer van anti woongenot openbaart zich. Nee de misvormde huurballon zal zeker ook hier in Spanje knappen. Alles vol bouwen aan de kust is niet echt bijdehand . Een lelijk aanzicht het ontsiert de kustlijnen. Jammer.

  Betonnen monsters die schilderachtige aanzichten de nek omdraaien.

  Misschien gaan de ogen echt open en stopt al dat woekerende vol bouwen.
  Landinwaarts heerst verpaupering en leegstand. De leegloop is volgens berichten niet te stoppen veroorzaakt door luie en visie loze beleidsvoerders. De jongeren verkassen naar de steden om nog iets van hun leven te maken . Erg krom allemaal .

 2. Jammer dat dit alleen geldt voor huurprijzen en niet voor aankoopprijzen !
  Ik kijk momenteel uit naar een appartement met 3 kamers, twee badkamers en een ruim terras, praktisch gelegen (alles op wandelafstand) en met uitzicht. In de regio Altea/Javea moeilijk te vinden onder de 300000€.

 3. Sinds 2 jaar zie je overal in en rond Calpe weer speculatie en leegstand om je heen. Door airbnb en al die andere platforms (en de crisis) zijn de huurprijzen al hard ingestort. Soms kun je al voor onder de 200 euro per week in een 2 slaapkamer appartement trekken in de zomer. Dat was 10 jaar geleden compleet ondenkbaar. Het toenemende Britse en Hollandse tokkie publiek is nu ook bepaald geen trekpleister voor nieuwe toeristen.

 4. Wij komen al jaren in Peniscola, Oliva en Calpe overal een grote bouwput leegstaande appartementen in overvloed.
  Toch bouwde men gewoon door, soms lag het een jaar stil, en pakte men het weer op.
  Project ontwikkelaars willen geld verdienen , gemeentes zijn de regie volledig kwijt.
  Het komt voor dat panden na 5 jaar niet meer bewoond worden en verpaupering slaat toe.
  Onzinnig allemaal.

 5. Ik woon ook in een regio Cadizt ongeveer net zo is. We wonen ongeveer constant met 6 familie´s in een flat van 44 woon eenheden. zomers is het wat drukker , omdat vele er een tweede woning hebben. Wat er verhuurd wordt , is het maar heel kort en vele maar 2 a 3 weken over de gehele zomer periode. Ze vragen soms verschrikkelijke bedragen. En als het dan verhuurd wordt komen ze soms met 3 gezinnen met de matrassen boven op de auto . Er was ooit een tijd dat men minstens een maand moest huren toen werd het 14 dagen en nu een week en soms maar een weekend zodat er toch nog een paar centen binnen komt.

 6. Voor Calpe verbaast mij dat niets. Hier is de bouwwoede weer van de gekke, de ene na de andere toren wordt weer uit de grond gestampt. Niet om in te wonen uiteraard, bijna alles staat na oplevering te huur.
  En zo gaat de huurmarkt omlaag natuurlijk.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken