MADRID – Om middernacht vrijdag op zaterdag vierde de jeugd op straat feest en werden massaal de mondkapjes afgedaan waarbij de meesten helaas vergaten dat de anderhalve meter regel nog steeds geldt en dat het dragen van mondkapjes nog steeds verplicht is op de meeste plaatsen en in de meeste omstandigheden in Spanje. De eerste mondkapjes-loze dag was te merken op straat maar er zijn veel inwoners van Spanje die nog erg voorzichtig zijn en hun mondkapjes nog blijven dragen.
Sinds zaterdag 26 juni mag je maar hoef je niet het mondkapjes af te zetten in de buitenlucht als de anderhalve meter gehandhaafd kan worden. Terwijl de een daar dolblij mee is, is de ander nog erg voorzichtig. Veel mensen zijn na meer dan 13 maanden of 400 dagen mondkapjesplicht gewend aan dit accessoire dat levens kan redden en weigeren voorlopig de ‘mascarilla’ af te zetten om zichzelf en anderen te beschermen.
Het dragen van een mondkapje in de buitenlucht is niet meer verplicht als de 1,5 meter social distance gehandhaafd kan worden. Is dit niet het geval en in praktisch alle andere omstandigheden moet nog wél het mondkapje verplicht gedragen worden in Spanje (ook toeristen dus). Het is niet verplicht om in de buitenlucht een mondkapje bij je te hebben maar het wordt wel aangeraden want als het druk wordt of als je ergens naar binnen wilt moet je wel verplicht een mondkapjes dragen (boete is 100 euro).
Delta-variant
Veel mensen maken zich zorgen om de besmettingen die weer omhoog gaan volgens hetzelfde ritueel, eerst langzaam maar daarna steeds sneller. 10 dagen geleden maakte de premier van Spanje het nieuws over de mondkapjes bekend maar sindsdien zijn op veel plaatsen zoals Catalonië, Valencia regio, Balearen, Extremadura, Madrid regio, Murcia, Galicië en Asturië de corona-cijfers alweer aan het stijgen, en de zomer moet nog beginnen.
Verder maakt men zich in Spanje op straat ook zorgen om de Delta-variant (India) die volgens de officiële cijfers nog niet zo heel veel voorkomt in Spanje maar wel de potentie heeft om snel om zich heen te grijpen omdat deze variant veel besmettelijker is dan de Alfa-variant (Britse) die voorheen de overhand had.
Vaccinatie
Veel inwoners vanaf 50 jaar zijn al ingeënt met tenminste één prik maar die geeft nog niet voldoende bescherming tegen het coronavirus. In totaal zijn er in Spanje 38,8 miljoen injecties gezet waarvan 24,3 miljoen (51,3%) inwoners tenminste één injectie heeft gehad en bijna 15,9 miljoen (33,5%) gevaccineerd is met twee injecties. Het doel is om eind augustus of in september 70% van de 47,5 miljoen inwoners twee injecties te hebben gegeven.
Daarom blijven ook gevaccineerde mensen in Spanje de mondkapjes dragen want als je een mondkapje draagt, bescherm je vooral de mensen om je heen. en als zij een mondkapje dragen, beschermen ze jou.