De goedkoopste supermarkten van Spanje

De goedkoopste supermarkten van Spanje
Beeld: Freepik

MADRID – De verschillen tussen de supermarkten en supermarktketens kunnen enorm zijn in Spanje. Zo zijn er verschillen van meer dan 3.500 euro per jaar in uitgaven in de goedkoopste en duurste supermarkten van het land. Volgens een onderzoek van de OCU, de Vereniging van Consumenten van Spanje, is de goedkoopste supermarkt van het hele land de Dani keten in de provincie Granada. De duurste supermarkt van Spanje is de Sánchez Romero keten in Madrid.

De Spaanse Vereniging van Consumenten (OCU) heeft 1.195 supermarkten in 65 steden en 30 online supermarkten in Spanje vergeleken waarbij gekeken werd naar diverse basisproducten die in elk winkelwagentje wel te vinden zijn. 

Daarnaast werd gekeken naar honderden andere producten die elke supermarkt in het assortiment heeft zoals verse groente en fruit, vlees, groente in blik en glas, drogisterij producten en schoonmaakproducten. In totaal heeft het team van de OCU 180.000 prijzen van 244 producten vergeleken.

LEESTIP: Aldi en Lidl supermarkten steeds populairder in Spanje

Jaarlijkse kosten

Gemiddeld geeft een Spaanse familie per jaar 5.113 euro uit aan aankopen in supermarkten, een stijging van 2,6% ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar heeft men opnieuw bij het onderzoek niet alleen gekeken naar merkproducten maar ook naar eigen merk producten gezien het feit dat dit segment steeds groter aan het worden is.

Al met al kan als conclusie getrokken worden dat er grote verschillen zijn in supermarktketens, de locatie van de supermarkten en diverse andere factoren als het op de prijzen aankomt. Het verschil tussen de goedkoopste supermarkt en duurste supermarkt van Spanje kan oplopen tot 3.550 euro per jaar.

Goedkoopste

Algemeen gezien kan de Alcampo als goedkoopste supermarktketen van Spanje gezien worden gevolgd door de Mercadona en daarna de Carrefour. Bij het OCU onderzoek is niet gekeken naar supermarkten als de Lidl en Aldi omdat bij deze winkels niet alle producten te vinden zijn die in de OCU boodschappenmand horen te zitten.

LEESTIP: De best gewaardeerde supermarkten in Spanje

Landelijk gezien is de Alcampo het goedkoopste maar lokaal gezien is de supermarktketen Dani in Andalusië het goedkoopste en regionaal de Supeco. Daar waar men jaarlijks aan basisproducten 4.345 euro uitgeeft in de Dani supermarkten is dat bedrag in de Alcampo 4.500 euro. Daarna volgen de supermarktketens Tifer, Familia, Vidal, Cash Fresh, Gadis en Gadis Hiper, Hiperdino en Ros Supermercados waarna Mercadona op de lijst staat met gemiddelde kosten van 4.746 euro per jaar.

Bekijk HIER alle resultaten van het 2019 onderzoek van de OCU.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Spa je is zo en zo 40 to 50% goedkoper dan Nederland en dat bedoel ik met alles. Voorbeeld in Orihuela is de liter prijs € 1.10, een driegangen diner met een fles Wijn tussen de €6 en € 8 je voel je belazerd als je in Nederland Terug komt.

als wij in Madrid zijn gaan we altijd naar de beste supermakt ik vind wel dat de fruit afdelingen duur zijn ,in de stad zijn veel winkeltjes waar je fruit kan kopen En voor 10 euro heb je de hele week meer dan genoeg voorbeeld twee kilo perzikken 1.50 e mandarijnen drie kilo 2 euro koop dat maar eens in de mercado ben je 8 euro kwijt ik bedoel maar

Aldi heeft de NAAM goedkoop te zijn maar is dat absoluut niet meer.
Bovendien betalen zij hun personeel werkelijk schandalig slecht, nog slechter dan de Lidl.
Ik kom dan ook bijna uitsluitend nog bij de Mercadona.

Als men Aldi en Lidl niet meeneemt in het onderzoek is het bij voorbaat waardeloos. Beide ketens groeien flink, en niet alleen door de lagere prijs, maar ook door goede kwaliteit te leveren. En het assortiment, en het winkelbestand is meer dan verbeterd de afgelopen jaren. Pas als de OCU hun meet criteria veranderen zal het duidelijk worden waar de echte verschillen liggen.

Ow ik kom juist steeds minder bij de Lidl omdat steeds meer produkten die de Lidl heeft elders ook te krijgen zijn. De Aldi kom ik maximaal 2x per jaar ik vind de Aldi erg duur. Ik gaat wel elke week naar de Mercadona waar ik vrijwel al mijn boodschappen vandaan haal.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.