skip to Main Content
De Spaanse anti-servet … waarom bestaat deze nog?
Archieffoto

De Spaanse anti-servet … waarom bestaat deze nog?

MADRID – De Comidista vraagt zich in de Spaanse krant El País af waarom de papieren servetjes die in alle Spaanse bars en restaurants te vinden zijn eigenlijk nog bestaan. Want of je nu vette vingers hebt van de ‘jamón’ of ‘croquetas’ en natte vingers van de ‘olivas’, de typische geglazuurde papieren servetjes doen niet waar ze voor bedoeld zijn. 

Je hebt ook niets aan de servetjes als je ze wilt gebruiken om onder het koude glas ‘cerveza’ te plaatsen want deze papieren geïmproviseerde onderzetters nemen geen water op, maar ook geen vet of vocht. Dus waarom bestaan ze dan eigenlijk nog als ze niet doen waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn?

In het Spaans willen ze deze servetjes die in de typische houders op de tafels en bar staan ‘miniservis’ noemen maar ze worden ook wel ‘zig zag’ genoemd vanwege de manier waarop ze vaak in de houders zitten. Dat geeft dan ook meteen een probleem want soms trek je er niet één maar meteen 10 of 30 uit de meestal verticale dispenser.

Het probleem is dat deze sulfiet papieren servetten aan één zijde geglazuurd zijn en eigenlijk helemaal niets doen. Een vertegenwoordiger van servetten, tafelkleden en onderzetters snapt er in dit artikel ook niets van want er zijn goedkopere alternatieven zoals servetten van cellulose weefsel dat wel droogt en reinigt.

De anti-servetten zijn ook niet goedkoop want een pak van 12.000 ‘miniservis’ kost al snel 25 euro wat 0,002 euro per servetje is. Het gaat de meeste bar- en restauranteigenaren echter niet om de prijs maar om de look, ofwel hetgeen dat er op staat zoals een logo, een tekst en een adres dat er beter uitziet op geglazuurd papier.

Op deze Instagram account @Servilletas van de fotograaf Felipe Hernandez staat een hele collectie van de anti-servetten die hij tegenkomt in bars en restaurants. Er zitten kunstwerkjes tussen maar uiteindelijk gaat het om wat erop staat. Volgens de fotograaf horen de anti-servetten nu eenmaal bij de gastronomische cultuur van Spanje en is het een grafische identiteit van het land.

Er zijn niet veel fabrikanten meer in Spanje te vinden die de ‘zig zag’ of ‘miniservis’ nog produceren en de tendens is de meer milieuvriendelijke alternatieven zoals gerecycled papier.

Ken jij de anti-servetten die in Spanje te vinden zijn en wat is jouw mening daarover?

View this post on Instagram

El Molino Cafe – Bar Albacete

A post shared by servilletas_ (@servilletas_) on

View this post on Instagram

La Guarida Bar Logroño

A post shared by servilletas_ (@servilletas_) on

View this post on Instagram

New Candilejas Bar Aranda de Duero, Burgos

A post shared by servilletas_ (@servilletas_) on

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Altijd gedacht dat deze dienden als viltje of om je vingers af te vegen na het nemen van een tapas. Dat doe ik tenminste. Kwalitatief is inderdaad ver te zoeken, maar ik denk dat een viltje ook niet erg milieuvriendelijk is. Ach ja er zijn ergere zaken om je zorgen om te maken…….

 2. Spanjaarden vinden het over het algemeen zeer onhygiënisch stoffen servetten te gebruiken omdat iedereen zijn mond daaraan afveegt en daarna maar hopen dat ze goed gereinigd worden! Gelijk hebben ze!
  De meeste papieren servetjes uit zo’n dispenser zijn idd van ‘slechte kwaliteit’. Tegenwoordig hebben steeds meer cafés en restaurants ietsje betere kwaliteit (die water opneemt!). Het is handig die servetjes aan tafel maar natuurlijk niet erg ecologisch. Toch echt typisch Spaans!

 3. Dit is zo Spaans, ik heb thuis ook een aantal houdertjes staan, gemakkelijk voor fingerfood en tapas.
  Ik heb bij de Makro servetjes gekocht die vocht opnemen, maar ook nog bedrukt zijn met Spaanse gezegdes.
  Zo leer je nog wat tijdens de borrel!

 4. Een handige ondernemer zou in dit gat kunnen springen: maak zulke servetjes van ( gerecycled) papier, die wel water opnemen. Waarschijnlijk worden ze goedkoper omdat ze niet geglazuurd worden.
  Ik vind die houdertjes inderdaad typisch Spaans en zou het jammer vinden als ze verdwijnen.

 5. Raar verhaal ..over de servetten!!!
  . Is juist heel hygienisch!! In Nederland krijg je niet eens een servet bij je bitterballen…ik moet ze heel vaak vragen!! Bah! Dan maar op je spijkerbroek je handen vegen? Zie ik vaak, ja. Gatver!!
  Love Servilletas de España!!

  1. Ik kom reeds 55j naar Spanje en ook ik heb ze nooit tegengekomen
   Ze nemen allemaal water op. Ok gebruik ze om mijn glas erop te plaatsen om condentievocht op te nemen

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken