De Spaanse anti-servet … waarom bestaat deze nog?

De Spaanse anti-servet … waarom bestaat deze nog?
Beeld: Archieffoto

MADRID – De Comidista vraagt zich in de Spaanse krant El País af waarom de papieren servetjes die in alle Spaanse bars en restaurants te vinden zijn eigenlijk nog bestaan. Want of je nu vette vingers hebt van de ‘jamón’ of ‘croquetas’ en natte vingers van de ‘olivas’, de typische geglazuurde papieren servetjes doen niet waar ze voor bedoeld zijn. 

Je hebt ook niets aan de servetjes als je ze wilt gebruiken om onder het koude glas ‘cerveza’ te plaatsen want deze papieren geïmproviseerde onderzetters nemen geen water op, maar ook geen vet of vocht. Dus waarom bestaan ze dan eigenlijk nog als ze niet doen waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn?

In het Spaans willen ze deze servetjes die in de typische houders op de tafels en bar staan ‘miniservis’ noemen maar ze worden ook wel ‘zig zag’ genoemd vanwege de manier waarop ze vaak in de houders zitten. Dat geeft dan ook meteen een probleem want soms trek je er niet één maar meteen 10 of 30 uit de meestal verticale dispenser.

Het probleem is dat deze sulfiet papieren servetten aan één zijde geglazuurd zijn en eigenlijk helemaal niets doen. Een vertegenwoordiger van servetten, tafelkleden en onderzetters snapt er in dit artikel ook niets van want er zijn goedkopere alternatieven zoals servetten van cellulose weefsel dat wel droogt en reinigt.

De anti-servetten zijn ook niet goedkoop want een pak van 12.000 ‘miniservis’ kost al snel 25 euro wat 0,002 euro per servetje is. Het gaat de meeste bar- en restauranteigenaren echter niet om de prijs maar om de look, ofwel hetgeen dat er op staat zoals een logo, een tekst en een adres dat er beter uitziet op geglazuurd papier.

Op deze Instagram account @Servilletas van de fotograaf Felipe Hernandez staat een hele collectie van de anti-servetten die hij tegenkomt in bars en restaurants. Er zitten kunstwerkjes tussen maar uiteindelijk gaat het om wat erop staat. Volgens de fotograaf horen de anti-servetten nu eenmaal bij de gastronomische cultuur van Spanje en is het een grafische identiteit van het land.

Er zijn niet veel fabrikanten meer in Spanje te vinden die de ‘zig zag’ of ‘miniservis’ nog produceren en de tendens is de meer milieuvriendelijke alternatieven zoals gerecycled papier.

Ken jij de anti-servetten die in Spanje te vinden zijn en wat is jouw mening daarover?

View this post on Instagram

El Molino Cafe – Bar Albacete

A post shared by servilletas_ (@servilletas_) on

View this post on Instagram

La Guarida Bar Logroño

A post shared by servilletas_ (@servilletas_) on

View this post on Instagram

New Candilejas Bar Aranda de Duero, Burgos

A post shared by servilletas_ (@servilletas_) on

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

10
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
Diana

Altijd gedacht dat deze dienden als viltje of om je vingers af te vegen na het nemen van een tapas. Dat doe ik tenminste. Kwalitatief is inderdaad ver te zoeken, maar ik denk dat een viltje ook niet erg milieuvriendelijk is. Ach ja er zijn ergere zaken om je zorgen om te maken…….

Cielo

Spanjaarden vinden het over het algemeen zeer onhygiënisch stoffen servetten te gebruiken omdat iedereen zijn mond daaraan afveegt en daarna maar hopen dat ze goed gereinigd worden! Gelijk hebben ze!
De meeste papieren servetjes uit zo’n dispenser zijn idd van ‘slechte kwaliteit’. Tegenwoordig hebben steeds meer cafés en restaurants ietsje betere kwaliteit (die water opneemt!). Het is handig die servetjes aan tafel maar natuurlijk niet erg ecologisch. Toch echt typisch Spaans!

Vince

Onnodige en nutteloze dingen, maak ze van normaal (servet)papier anders weg ermee!!!!,

TheresaM

Dit is zo Spaans, ik heb thuis ook een aantal houdertjes staan, gemakkelijk voor fingerfood en tapas.
Ik heb bij de Makro servetjes gekocht die vocht opnemen, maar ook nog bedrukt zijn met Spaanse gezegdes.
Zo leer je nog wat tijdens de borrel!

Andere Els

Een handige ondernemer zou in dit gat kunnen springen: maak zulke servetjes van ( gerecycled) papier, die wel water opnemen. Waarschijnlijk worden ze goedkoper omdat ze niet geglazuurd worden.
Ik vind die houdertjes inderdaad typisch Spaans en zou het jammer vinden als ze verdwijnen.

Perez

Raar verhaal ..over de servetten!!!
. Is juist heel hygienisch!! In Nederland krijg je niet eens een servet bij je bitterballen…ik moet ze heel vaak vragen!! Bah! Dan maar op je spijkerbroek je handen vegen? Zie ik vaak, ja. Gatver!!
Love Servilletas de España!!

Jan

Ook in Italië vind je ze in elke bar.

Maikel

Heb eigenlijk nog nooit een variant gezien die geen water opnemen, hoor dit voor het eerst ?

leo

Bij ons verschilt het waar we komen bij de 1 wel normale servetten bij de ander weer niet.

Martin

Ik kom reeds 55j naar Spanje en ook ik heb ze nooit tegengekomen
Ze nemen allemaal water op. Ok gebruik ze om mijn glas erop te plaatsen om condentievocht op te nemen

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.