Autorijden met een dikke jas aan kan een boete opleveren in Spanje

Autorijden met een dikke jas aan kan een boete opleveren in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In ze zomer in je auto rijden met slippers aan of zonder shirt kan in Spanje boetes opleveren. Veel inwoners van Spanje weten dat niet en de politie waarschuwt elke zomer keer op keer voor de gevaren. Maar ook in de winter moeten automobilisten goed opletten want de politie heeft gewaarschuwd dat het autorijden met een dikke winterjas of handschoenen aan en/of een sjaal om ook bekeurd kan worden.

Volgens diverse kranten in Spanje heeft de Guardia Civil de automobilisten gewaarschuwd voor het autorijden terwijl men een dikke winterjas (abrigo voluminoso de invierno) aan heeft. Het vormt onderdeel van de kledingcode waar de verkeerspolitie wel vaker voor waarschuwt. 

De Guardia Civil is uiteraard geen modepolitie maar ze willen wel dat iedereen veilig op de weg rijdt. Terwijl de politie de automobilisten in de zomer waarschuwt voor het dragen van slippers of rijden zonder shirt achter het stuur, wil de Spaanse verkeerspolitie (Guardia Civil Tráfico) de mensen waarschuwen voor het rijden met een dikke winterjas.

LEESTIP: Spaanse politie waarschuwt voor het autorijden met slippers

De waarschuwing voor de ‘abrigo muy voluminoso’ en de mogelijke boete die de politie kan geven heeft alles te maken met de bewegingsvrijheid van de automobilist. Een dikke winterjas voorkomt dat men makkelijk en comfortabel achter het stuur zit waardoor de veiligheid in het spel komt. 

Datzelfde geldt in principe ook voor het rijden met dikke winter/wandelschoenen of laarzen, handschoenen en sjaals. Daarnaast voorkomt de winterjas het goed functioneren van de veiligheidsgordel. Dat geldt voor volwassenen en voor kinderen, met name die in kinderzitjes.

Verkeerswet

Uiteraard staat er niet letterlijk in de Spaanse verkeerswet wat een automobilist moet dragen achter het stuur maar er wordt indirect naar verwezen in de volgende artikelen van de ‘Reglamento General de Circulación’:

Artikel 18.1: “De bestuurder van een voertuig is verantwoordelijk voor het behoud van hun persoonlijke bewegingsvrijheid, het vereiste gezichtsveld en de juiste aandacht tijdens het rijden om hun eigen veiligheid, de veiligheid van andere inzittenden en andere weggebruikers te waarborgen. Om deze reden moet er gezorgd worden voor een goede rijpositie en dient men ervoor te zorgen dat andere passagiers en voorwerpen of dieren die worden vervoerd goed zijn geplaatst zodat er geen obstructie is tussen de bestuurder en een van hen”.  

Artikel 17.1: “Bestuurders moeten te allen tijde in staat zijn tot een volledige controle over en verantwoordelijkheid voor hun voertuigen”.

Artikel 3.1: “Autorijden moet zorgvuldig worden uitgevoerd en men dient voorzorgsmaatregelen te nemen om schade binnen of buiten het voertuig te vermijden. Men dient ervoor te zorgen dat de bestuurder of andere inzittenden van het voertuig of andere weggebruikers niet in gevaar komen. Het is strikt verboden om op nalatige of roekeloze wijze te rijden”. 

Er staat dus niet specifiek in de Spaanse verkeerswet dat het rijden terwijl men een dikke winterjas, handschoenen of sjaal draagt verboden is maar de politie kan bekeuren indien de agenten denken dat het een veilige manier van autorijden in de weg staat. Boetes kunnen oplopen tot 200 euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.