skip to Main Content

Spanje heeft ook dit weekend weer te maken met de wintertijd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

wintertijdMADRID – De nacht van zaterdag op zondag om 3 uur ’s-Nachts zal de klok een uur teruggezet worden naar 2 uur ’s-Nachts om zo officieel de wintertijd in te laten gaan. Dit weekend is gekozen omdat het de laatste zondag is van de maand oktober, iets wat elk jaar hetzelfde is. We zullen tot 25 maart 2018 moeten wachten om de zomertijd weer in te stellen. De nacht van zaterdag op zondag kunnen de inwoners van 75 Europese landen een uur langer slapen of feesten als je in de discotheek staat natuurlijk.

Een van de redenen om de klok te verzetten is het verminderen van het energieverbruik. In heel Europa zal er 5% minder elektriciteit gebruikt worden wat een besparing oplevert van zo’n 300 miljoen euro, 90 miljoen in huishoudens en 210 miljoen in gebouwen en industrie. Sommige experts menen echter dat dit onzin is en zeggen dat de zomer- en wintertijd moet worden afgeschaft.

Benjamin Franklin of…

De meeste wetenschappers zijn het echter eens dat de oorsprong van de zomer- en wintertijd afkomstig is van een brief van Benjamin Franklin die hij in 1784 naar de krant Journal de Paris schreef. Later werd deze brief als grap betiteld want hij wilde alleen maar dat de Fransen eerder opstonden. Een ander verhaal zegt echter dat Franklin wel degelijk serieus was en in een artikel schreef dat hij op de ingeving van een uurswijziging kwam toen hij eens om 6 uur ’s-Morgens wakker werd en het al licht was, dat was volgens hem een verspilling wat betreft kaarsen en geld. Met dat artikel werd echter niets gedaan

De meest aangenomen theorie is echter dat de uursverandering is begonnen tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig toen er vele energiezuinige maatregelen bedacht werden waaronder dus het aanpassen van de klok.

Europese Unie

In het huidige Europa is men in 1977 begonnen met het tweemaal per jaar veranderen van de klok, iets wat toen samenviel met de grote oliecrisis. Deze nieuwe tijdsindeling zou men tenminste tot het jaar 2010 vol blijven houden waarna de Europese Unie zou beslissen of de wintertijd afgeschaft zou worden of niet, iets wat tot nu toe nog niet gebeurd is.

Hoe het ook zij, de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober kunnen we allemaal een uurtje langer slapen en heeft de dag 25 uur, lekker toch?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Wat mij betreft de wintertijd afschaffen. Heerlijk dat lange licht ‘s avonds .

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken