Grensovergangen met Frankrijk ondanks regionale lockdowns open in Spanje

Grensovergangen met Frankrijk ondanks regionale lockdowns open in Spanje
Beeld: 123rf

Grensovergangen met Frankrijk ondanks regionale lockdowns open in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse autonome regio’s Baskenland, Navarra en Aragón die alledrie aan Frankrijk grenzen en ook grensovergangen hebben melden dat deze nog steeds gewoon open zijn. Catalonië is de vierde autonome regio met grensovergangen met Frankrijk maar daar is nu nog geen sprake van een regionale lockdown.

De regionale overheden hebben in Spanje de bevoegdheid om de regionale grenzen te sluiten met andere autonome regio’s. Maar de regionale overheden hebben niet de bevoegdheid om de landsgrenzen, dus die met Frankrijk, Portugal, Andorra en Gibraltar te sluiten. 

De beslissing over het sluiten van de internationale grenzen ligt namelijk wettelijk gezien niet bij de regionale overheden maar bij de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken. 

De grenzen tussen Spanje en Frankrijk zijn dan ook gewoon open maar er kan in de autonome regio’s waar sprake is van een regionale lockdown wel eventueel gecontroleerd worden door de politie.

De regionale lockdowns zorgen echter wel voor vreemde situaties want de grenzen tussen autonome regio’s worden gesloten zoals tussen Aragón en Catalonië en Navarra maar de grensovergangen Somport (tunnel en bergpas), Portalet en de tunnel van Bielsa zijn gewoon open in Aragón.

Dat zorgt ervoor dat Fransen zonder problemen de autonome regio’s binnen kunnen en mogen rijden om een dagje op bezoek te gaan of hun inkopen te doen. Maar dit betekent ook dat de inwoners van die regio’s met een regionale lockdown ook zonder problemen naar Frankrijk kunnen en mogen rijden terwijl ze niet naar andere Spaanse autonome regio’s mogen rijden.

In Frankrijk wordt echter wel gesproken over een nieuwe landelijke lockdown waar donderdag een beslissing over genomen wordt. Wat dat gaat betekenen voor de grensovergangen met Spanje is nu nog niet duidelijk.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.