skip to Main Content
Meer dan 100 dagen zonder regering in Spanje
Foto ter illustratie

Meer dan 100 dagen zonder regering in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

MADRID – Spanje heeft al meer dan 100 dagen geen regering nadat er verkiezingen waren op 22 december van vorig jaar. Bij die verkiezingen wist de Partido Popular (PP) de meeste stemmen te krijgen maar wist de premier in functie Mariano Rajoy niet genoeg steun te vinden om samen met de PSOE of overige nieuwe partijen Ciudadanos en Podemos een regering te vormen. De leider van de PSOE partij heeft het daarna tweemaal wel geprobeerd met de steun van Ciudadanos maar ook dat lukte niet.

Het is ongetwijfeld een situatie welke nog nooit is voorgekomen in Spanje, meer dan drie maanden geen regering. Daarnaast is het ook voor het eerst dat de grootste gekozen partij, in dit geval dus de PP, geen regering heeft kunnen vormen aangezien de overige grote partijen PSOE, Ciudadanos en Podemos niet willen samenwerken met de PP en al helemaal niet met de premier in functie Mariano Rajoy. Een situatie die tot op de dag van vandaag, meer dan 100 dagen later, nog steeds niet heeft geleid tot een regering, hetzij met de PP of de andere partijen samen. In ieder geval moet er een coalitie gevormd worden, iets wat voor Spaanse politieke begrippen iets is wat haast ondenkbaar is.

Partijen

In eerste instantie was het de beurt aan de grootste gekozen partij PP (meer dan 7 miljoen stemmen) om een regering te vormen. Mariano Rajoy, de premier in functie, kaatste de bal echter terug na een gesprek met de Koning van Spanje aangezien hij niet genoeg steun wist te vinden om een coalitie te vormen. Na deze negatieve houding van de PP was het de beurt aan Pedro Sanchez van de PSOE om een poging te doen een regering te vormen. Na veel gepraat wist Sanchez een verbond aan te gaan met Albert Rivera van Ciudadanos maar dat was nog steeds niet genoeg om het merendeel aan zetels te krijgen. Hiervoor moeten deze twee partijen de hulp hebben van Podemos maar hun leider Pablo Iglesias weigert vooralsnog elke toenadering waarbij Ciudadanos is betrokken. Op dit moment vinden er weer gesprekken plaats tussen de drie mogelijke coalitie partners maar of dat tot iets zal leiden is nog maar de vraag.

Tijdsdruk

Men moet zich echter aan een tijdschema houden waarbij er een uiterste datum is om te proberen een regering te vormen, 2 mei aanstaande. Op 2 maart vond er een eerste stemming plaats in het Spaanse Parlement waarbij 130 ja stemmen werden genoteerd maar 219 nee stemmers en 1 onbesliste stem. Bij de tweede stemming op 4 maart kreeg de PSOE voor haar project 131 stemmen voor maar nog steeds 219 stemmen tegen. Komende 30 april is het de laatste kans om te proberen een regering te vormen met een nieuwe stemmingsronde die gevolgd wordt door een tweede stemmingsronde 48 uur later. Zijn ook deze onbeslist dan worden er op 3 mei nieuwe verkiezingen uitgeschreven die dan op 26 juni zouden moeten plaatsvinden.

Mochten er nieuwe verkiezingen komen dan kan de PP zich waarschijnlijk nog steeds verheugen op de meeste stemmen (iets wat ongelooflijk is na alle fraude en corruptieschandalen van de laatste maanden en jaren). De PSOE zal waarschijnlijk nog dieper zakken in aantal stemmen terwijl ook Podemos minder stemmen zal krijgen en Ciudadanos weer iets meer. Dit zijn echter zeer vroege voorspellingen die waarschijnlijk niet de echte situatie zullen weergeven.

Toekomst

Men wacht met spanning af of de PSOE er uiteindelijk in zal slagen om Ciudadanos en Podemos rondom dezelfde tafel te zetten waarbij een grote coalitie gevormd kan worden. Of dat het beste voor het land is, is uiteraard nog de vraag maar de Spanjaarden hebben bij de laatste verkiezingen gekozen voor verandering, dat wil zeggen iets meer dan 7 miljoen stemmen voor de oude garde PP maar meer dan 18 miljoen stemmers voor andere partijen die verandering willen in het land.

Op 30 april aanstaande zullen de Spanjaarden eindelijk weten waar ze aan toe zijn, of een nieuwe coalitie regering of nieuwe verkiezingen. Ondertussen gaat het leven in Spanje gewoon door en merkt de gewone burger vooralsnog niets van de politieke onzekerheid – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken