Vanaf 2 mei mag men weer wandelen, fietsen en sporten in Spanje

Vanaf 2 mei mag men weer wandelen, fietsen en sporten in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – We hebben er al eerder melding van gedaan en er was deze week enige twijfel over wanneer de maatregel of verdere versoepeling van de noodtoestand zal ingaan. Eerst werd er gesproken over zaterdag 2 mei, toen bekend werd dat fase 0 op maandag 4 mei ingaat werd er gedacht over deze datum voor de versoepeling maar uiteindelijk is het dan toch zaterdag 2 mei geworden, de dag dat miljoenen inwoners van Spanje na bijna 50 dagen ‘lockdown’ weer de straat op mogen gaan.

De eerste versoepeling van de drastische corona-maatregelen in Spanje vond plaats op zondag 26 april toen kinderen tot 14 jaar onder begeleiding van een volwassenen persoon gedurende 1 uur, in een straal van 1 kilometer van de woning en 1 keer tussen 9 en 21 uur naar buiten mochten. Op de meeste plaatsen in Spanje ging dat goed maar op diverse plaatsen in het land ging het fout en kwamen teveel mensen samen op eenzelfde tijdstip en werd er misbruik gemaakt van deze versoepeling.

Om dat in dit geval te voorkomen heeft de Spaanse regering verschillende tijdvakken bedacht voor de verschillende leeftijdsgroepen. Op deze manier hoopt men dat (als iedereen zich eraan houdt) er niet teveel mensen op hetzelfde moment naar buiten gaan om zo de kans op besmettingen te verminderen en voorkomen. 

Het idee van de verschillende tijdvakken (franjas horarias) komt van diverse autonome regio’s zoals Catalonië, Madrid, Valencia en de Canarische Eilanden en is door de Spaanse regering uiteindelijk overgenomen.

De minister van Volksgezondheid maakte donderdagmiddag om 18:15 uur de regels bekend om vanaf zaterdag 2 mei naar buiten te mogen gaan maar hij herinnerde iedereen eraan dat Spanje nog lang niet coronavirus-vrij is en dus moet iedereen verantwoordelijk omgaan met deze nieuwe versoepelingen. Iedereen is nu verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat met de vrijheid die men nu krijgt het aantal besmettingen niet weer gaat stijgen.

Tijdens alle activiteiten dient men de social distance ofwel veiligheidsafstand van ten minste 1,5 tot 2 meter respecteren. Daarnaast is het dragen van mondkapjes of mondneusmaskers niet verplicht maar wordt het wel ten zeerste aangeraden.

Toegestaan

Vanaf zaterdag 2 mei is het in Spanje toegestaan om te gaan wandelen, fietsen en sporten waarbij dit laatste altijd individueel moet gebeuren. Er zijn echter wel enkele regels aan verbonden zoals de verschillende tijdvakken, de afstand en het aantal personen dat samen mag lopen.

06-10 en 20-23 uurWandelen en sporten personen ouder dan 14 jaar
10-12 en 19-20 uurWandelen personen slechte mobiliteit en 70-plussers
12-19 uurKinderen tot 14 jaar onder begeleiding van één volwassene

Het is toegestaan voor volwassenen om te wandelen met twee personen wanneer de tweede persoon in de woning woont of voor een van de twee personen zorgt. Het is toegestaan om in een straal van 1 kilometer rond de woning te wandelen. Dit is elke dag mogelijk van 6 tot 10 uur en van 20 tot 23 uur.

Het is toegestaan voor volwassenen om te sporten binnen de eigen gemeente (dus zonder de 1 km restrictie) maar altijd individueel dus niet in groepsverband en zonder contact met anderen (dus niet voetballen of basketballen maar wel running, fietsen). Dit is elke dag mogelijk van 6 tot 10 uur en van 20 tot 23 uur.

Volwassenen die assistentie nodig hebben en 70 plussers kunnen tussen 10 en 12 uur en 19 en 20 uur naar buiten om te wandelen.

Kinderen tot 14 jaar mogen sinds zondag 26 april reeds naar buiten maar vanaf 2 mei zal dit ook in een tijdvak moeten gebeuren, dat is elke dag tussen 12 en 19 uur. Kinderen mogen onder dezelfde voorwaarden als die van 26 april naar buiten, dus met 1 volwassen persoon, 1 km van de woning en 1 keer per dag. Alleen de tijden zijn veranderd.

Het bovenstaande geldt voor gemeenten van meer dan 5.000 inwoners. Voor gemeenten waar minder dan 5.000 inwoners wonen (meer dan 80% van Spanje) zijn er geen tijdsloten, dat wil zeggen in kleinere dorpen is het toegestaan om de hele dag tussen 6 en 23 uur te wandelen, sporten en met de kinderen naar buiten te gaan.

Vragen

Er zijn echter nog veel vragen zoals mag je gaan fietsen (is dat sport of niet); mag je zwemmen in zee; mag je surfen; mag je de natuur in gaan; mag je op strand lopen etc. De minister heeft gezegd dat op vrijdag een speciale instructiefolder gepubliceerd wordt met meer informatie. Het is dus nog even wachten op meer informatie (en let op want overal wordt van alles en nog wat geschreven nu).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.