1 mei is de Dag van de Arbeid en (vrije) feestdag in Spanje

1 mei is de Dag van de Arbeid en vrije feestdag in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op 1 mei is het de Dag van de Arbeid en dat wordt gevierd door iedereen een vrije dag te geven. Het is in Spanje echter niet voor iedereen feest omdat er nog steeds meer dan 3,6 miljoen werkzoekenden zijn die geen baan kunnen vinden en er veel zijn die niet eens een uitkering ontvangen. De grootste vakbonden CCOO en UGT roepen dan ook op om de straten op te gaan om meer werk, betere contracten, eerlijkere salaris en betere werkomstandigheden te eisen van de nieuwe Spaanse regering.

LET OP: Vanwege de corona-crisis en de corona-maatrgelenin Spanje zal het geen gebruikelijke 1 mei zijn dit jaar (2021). Er zullen weinig tot geen of aangepaste manifestaties plaatsvinden.

1 mei is een feestdag in bijna alle Europese landen waaronder ook Spanje en België (Feest van de Arbeid) maar vreemd genoeg niet in Nederland. Zoals altijd kan er een link gemaakt worden met een katholiek feest zoals in dit geval de dag van Sint Jozef als arbeider.

Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt echter ook de invoering van de achturige werkdag ten grondslag, iets dat eind 19e eeuw veelvuldig werd ingevoerd in Europa, eerst in Groot Brittannië en daarna andere landen.

Spanje

In Spanje is de Día Internacional de los Trabajadores of Primero de Mayo een nationale feestdag en dus een vrije dag in het hele land. Het is echter ook een dag waarbij de Spaanse vakbonden oproepen om te demonstreren tegen de overheid en om betere werkomstandigheden te eisen.

Veel Spanjaarden trekken zich echter niet zoveel aan van demonstraties etc. en vieren gewoon een gezellige vrije dag met de familie. In 2021 valt 1 mei op een zaterdag tijdens de ‘puente de mayo’.

Nederland en België

In Nederland is de Dag van de Arbeid alleen op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) een officiële feestdag. Wel werden er vanouds  bijeenkomsten georganiseerd door de SDAP (later PvdA) en de CPN. Tot in de jaren tachtig hield de CPN op 1 mei een jaarlijkse betoging in Amsterdam. Voor de werknemers van de gemeente Amsterdam is 1 mei sinds vele decennia een vrije dag.

In veel landen (onder andere België, Frankrijk en Spanje) is 1 mei een doorbetaalde vrije dag. In Nederland geldt dit in het algemeen niet voor arbeiders, maar wel voor een kleine groep ambtenaren, banken en beurshandelaren. Ook werknemers van vakbonden zijn op deze dag vrij. De grondtoon van de Dag van de Arbeid is heden ten dage het gevoel van internationale verbondenheid.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.