Oudste stad van Spanje bevindt zich in Almería en is 5.200 jaar oud

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Oudste stad van Spanje bevindt zich in Almería en is 5.200 jaar oud
Beeld: Wikimedia

ALMERÍA – Zoals de geschiedenisboeken ons tot nu toe altijd hebben geleerd is de oudste stad van Spanje en van West-Europa Cádiz maar de kans is groot dat deze boeken nu herschreven moeten worden. Archeologen menen namelijk dat de oudste stad die in het huidige Spanje gebouwd werd niet Cádiz is maar Los Millares in de provincie Almería.

Cádiz is opgericht in 1104 voor Christus. Maar Los Millares op zo’n 22 kilometer ten noorden van Almería stad en in de gemeente Santa Fe de Mondújar is volgens de archeologen en onderzoekers van de Universidad de Granada reeds 5.200 jaar geleden gesticht. 

Het bewoonde gebied van Los Millares was 6 hectare groot en bood huisvesting aan tenminste 1.500 inwoners, een voor die tijd ongewoon groot aantal. De stad werd gevormd rond een heilige megalithische necropolis die bestaat uit 80 monumentale graven. Los Millares gaf haar naam aan de Los Millares-cultuur welke van groot belang was voor het ontstaan van de Bronstijdculturen van Spanje en Portugal.

De resultaten van het archeologische onderzoek van de Universiteit van Granada zijn gepubliceerd in het magazine Archaeological and Anthropological Sciences. Ook voor de archeologen was het een verrassende ontdekking want men had dit niet verwacht.

De nederzetting werd in 1891 ontdekt tijdens de aanleg van de spoorweg door de vallei van de Rio Andarax. De Belgische archeoloog Louis Siret verrichtte de eerste opgraving. Later volgden nog meerdere opgravingen.

Na onderzoek heeft men bij de heilige en funeraire plaats in 80 collectieve graven de resten van honderden lichamen gevonden. Deze werden daar samen met exotische voorwerpen zoals amber, ivoor en eierschalen van struisvogels gevonden. Daarom denken de onderzoekers dat de inwoners van Los Millares afkomstig waren van Afrika en Azië.

De stad bestond uit ronde metselwerk hutten en een verhoging van organisch materiaal bedekt met modder. Het waren unieke en niet-gecompartimenteerde ruimtes, die clan structuren binnenin groepeerden, wat aangeeft dat de bewoners volgens een collectivistisch model leefden. Ze leefden van vee en landbouw, voornamelijk koeien, schapen, varkens, gerst, tarwe, bonen en erwten maar ze beoefenden ook gespecialiseerde ambachten zoals met koper.

De onderzoekers menen dat de stad bijna een millennium in gebruik was tot ongeveer 4.300 jaar geleden. Rond 2.500 voor Christus werd de stad verlaten en trok de bevolking zich terug in het achterland. De stad die opgedeeld was in vier grote ommuurde delen was 2.200 jaar voor onze jaartelling uitgestorven.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.