skip to Main Content
Bezoeker treft een mier aan in de vitrine van de “Dame van Elche” en dat mag niet

Bezoeker treft een mier aan in de vitrine van de “Dame van Elche” en dat mag niet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Het was gedurende dagen een mysterie van grote proporties en je vraagt je af wat een kleine mier allemaal teweeg kan brengen. Een bezoeker aan het Museo Arqueológico Nacional (MAN) zag een mier lopen op de eeuwenoude buste van de Dame van Elche en nam dat op video op waarna dit getoond werd via Twitter. HIerop werd furieus gereageerd door de gebruikers en men vroeg zich af hoe het mogelijk is dat een mier in een hermetisch en gecontroleerde vitrine kon komen.

Het mysterie is na dagen zoeken eindelijk opgelost. De mier wist de vitrine binnen te komen nadat deze door het systeem wat de luchtvochtigheid waarin de buste van de “Dama de Elche” staat controleert een gaatje te vinden. Het gaat hier niet om tientallen mieren maar om één mier die zonder dat deze het wist over een beeld liep wat stamt uit de vijfde eeuw voor Christus. De mier heeft geen schade aan het beld aangericht maar de vraag is natuurlijk, hoe kan het dat een mier deze hermetisch afgesloten vitrine binnen kon komen.

Meteen nadat er na het plaatsen van de video een discussie was ontstaan op internet en de gemeente Elche het museum in Madrid om meer opheldering had gevraagd, begonnen ook andere autoriteiten zoals het Ministerie voor Cultuur zich ermee te bemoeien. Het is niet zo dat de mier gedood moest worden maar men wilde wel weten waar de fout lag om dit soort gevallen in de toekomst te voorkomen.

Het beeld van de Dame van Elche stamt ergens uit de vijfde eeuw voor Christus en is een van de weinige goed bewaarde borstbeelden van een dame uit die tijd. Het beeld zelf is weliswaar gevonden in de buurt van de stad Elche maar daar is het niet te bewonderen. Het beeld staat namelijk in het Museo Arqueológico Nacional (MAN) in Madrid nadat het eerder ook al te zien was in het Louvre in Parijs (gedurende 40 jaar) en het El Prado museum in Madrid (tussen 1941 en 1971). Het borstbeeld is tweemaal te zien geweest in de stad Elche zelf, in 1965 en in 2006 maar is later in Elche vervangen door een kopie van het originele beeld wat dus in Madrid te zien is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Waar een groot land (in omvang dus) klein (van geest dus) in kan zijn. Ik zou de mier een proces aan doen. De mier heeft natuurlijk wel recht op een goede advokaat………………….

    1. Een reden daarvoor is natuurlijk dat het om een uitzonderlijk beeld gaat wat in een vitrine staat die in principe hermetisch gesloten dient te zijn om het beeld in goede staat te behouden. Mocht daar dus een lek in zitten dan kan dat beeld kapot gaan en dat wil men dus voorkomen. Daarom is de vondst van een mier in die vitrine wel vreemd en dient dat onderzocht te worden. De wereld kan dan wel in brand staan maar een museumdirecteur maakt zich druk om zaken die met zijn werk te maken hebben natuurlijk.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken