skip to Main Content
Catalaanse ex-regiopremier Puigdemont vraagt geen politiek asiel maar wil voorlopig wel in Brussel blijven *UPDATE* (2017)

Catalaanse ex-regiopremier Puigdemont vraagt geen politiek asiel maar wil voorlopig wel in Brussel blijven *UPDATE* (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse ex regiopremier Carles Puigdemont had om 12.30 uur een persconferentie gepland in de Brussels Press Club in Brussel nadat de Belgische regering weigerde de ex preses een zaal te geven voor de geplande persbijeenkomst. Voor een enorm groot aantal journalisten gaf Puigdemont uiteindelijk met een vertraging van 25 minuten een verklaring. Puigdemont gaf aan dat hij en zijn ministers naar Brussel zijn gegaan omdat dit de Europese hoofdstad is en niet om politiek asiel aan te vragen. Het team is ook naar Brussel gereisd omdat ze garanties van de Spaanse justitie willen hebben dat de veiligheid van hen gegarandeerd is en om het Catalaanse probleem internationaal en Europees bekend te maken.

UPDATE: Puigdemont en dertien andere leden van de afgezette regering zullen zich donderdag 2 en vrijdag 3 november om 9 uur moeten melden bij het Spaanse hooggerechtshof. Puigdemont verblijft op dit moment samen met 5 andere ministers in Brussel en heeft in een persconferentie aangegeven dat zij geen politiek asiel willen aanvragen maar wel in de Belgische hoofdstad willen blijven zolang ze geen garanties krijgen voor een eerlijke rechtsgang. De voor opruiing, rebellie en fraude verdachte Catalaanse politici moeten daarnaast donderdag of vrijdag 6,2 miljoen euro op tafel leggen. Dat bedrag komt volgens de procureur-generaal overeen met de geschatte kosten van het illegale referendum. Doen ze dat niet dan kan al hun activa in beslag genomen worden. Mochten Puigdemont en de in Brussel verklijvende ministers niet voor de rechter verschijnen dan kan er een Europees aanhoudingsbevel komen waarna de Belgische autoriteiten moeten beslissen wat zij gaan doen.

Er werd sinds dat op maandagmorgen bekend werd dat de afgezette Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont samen met vijf ministers naar België was gereisd veel gespeculeerd over wat hij daar deed en wat hij ging doen. De reis naar Brussel kwam de dag nadat de Belgische staatssecretaris Theo Francken mededeelde dat Puigdemont asiel kan aanvragen in België. De kwestie of Puigdemont en zijn ministers politiek asiel willen aanvragen in België om zo de Spaanse justitie te ontwijken was dan ook het gesprek van de dag. De geheime “vlucht” of reis van Puigdemont en ministers naar België kwam ook op dezelfde dag dat de Spaanse procureur-generaal bekend maakte dat Puigdemont en 14 andere leden van de Catalaanse regering en Parlement aangeklaagd zullen worden voor opruiing, rebellie en andere delicten.

Puigdemont arriveerde om 12.30 uur en de ministers Meritxell Borràs (PDECat), Toni Comín (ERC), Joaquim Forn (PDECat), Dolors Bassa (ERC) en nog een vijfde lid van de afgezette Catalaanse regering 20 minuten later waarna de persconferentie om 12.55 uur begon. Dit deed hij in drie talen, uiteraard het Catalaans, in het Spaans en in het Frans en een schriftelijke verklaring in het engels.

Volgens Puigdemont heeft de hele Catalaanse regering op vrijdag, meteen na het uitspreken van de Republiek, besloten om maatregelen te nemen zodat de veiligheid van de Catalaanse medewerkers gegarandeerd was omdat men ervan uitging dat artikel 155 geactiveerd zou worden. Daarnaast wilde hij en zijn regering elk conflict op straat voorkomen tussen de Catalanen, de politie en Spaanse regering. Een deel van de legitieme regering is naar Brussel gegaan om het Catalaanse politieke probleem in het hart van Europa te brengen terwijl een ander deel van de in Puigdemont’s ogen nog steeds actieve regering in Barcelona is gebleven om van daaruit aan het Catalaanse onafhankelijksconflict te werken.

Puigdemont heeft samen met zijn regering de verplichte en door de Spaanse staat opgelegde vervroegde verkiezingen op 21 december geaccepteerd maar vraagt zich af of Madrid de uitslag van deze democratische verkiezing wel zal accepteren. Puigdemont heeft aan het Catalaanse volk gevraagd om geduld te hebben in het uitvoeren van de Republiek. In Brussel gaf de regiopremier aan dat ze er alles aan zullen doen om artikel 155 te bestrijden.

De in Brussel aanwezige Catalaanse politici zullen in België blijven zolang zij geen garantie van de Spaanse justitie krijgen op een eerlijk proces. Zo vinden zij dat ze door de procureur-generaal worden vergeleken met terroristen met de aanklacht waarvoor elke aangeklaagde tussen de 15 en 30 jaar celstraf kunnen krijgen. Een Britse journalist meldde dat ze dus eigenlijk gevlucht waren toen het te moeilijk werd en bang zijn voor celstraf om tot het einde te vechten voor de Republiek, iets wat de aanwezige politici uiteraard ontkennen. Puigdemont gaf aan dat hij geen politiek asiel aanvraagt maar dat hij en zijn ministers wel voor onbepaalde tijd in Brussel blijven.

Wordt vervolgd…

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken