32 miljoen inwoners van Spanje in de-escalatiefase 2

32 miljoen inwoners van Spanje in de-escalatiefase 2
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Deze maandag 1 juni zullen in heel Spanje 32 miljoen inwoners zich in Fase 2 van het de-escalatieproces bevinden. Dat is 70% van alle ruim 47 miljoen inwoners terwijl ongeveer 30% ofwel 15 miljoen inwoners zich nog in Fase 1 zullen bevinden en 45.000 inwoners overschakelen naar Fase 3.

Afgelopen donderdag werden de regio’s, provincies en districten bekend gemaakt die van Fase veranderen op maandag 1 juni. Terwijl veel provincies en districten zich in dezelfde Fase zullen bevinden als voor deze datum, zijn er echter ook provincies en districten die overschakelen naar Fase 2 en zelfs naar Fase 3.

De Canarische Eilanden La Graciosa, el Hierro en La Gomera en het Balearen eiland Formentera schakelen deze maandag over naar Fase 3. Zoals de publicatie in de staatscourant BOE op zaterdag laat zien hebben de inwoners van Spanje die zich in Fase 3 bevinden meer versoepelingen zoals het wegvallen van alle tijdvakken om te wandelen of sporten, dat 75% van de normale toegestane capaciteit op de terrassen is toegestaan en diverse andere versoepelingen.

In veel autonome regio’s bevonden diverse provincies zich al in Fase 2 maar in Andalusië komen daar de provincies Málaga en Granada bij zodat de hele autonome regio Andalusië zich in Fase 2 bevindt.

De hele autonome regio Valencia bestaande uit de provincies Alicante, Valencia en Castellón schakelt op maandag 1 juni over van Fase 1 naar Fase 2 wat dus meer versoepelingen betekent voor o.a. de inwoners en personen die verblijven aan de Costa Blanca.

In Catalonië veranderen de gezondheidsdistricten Gerona, Cataluña Central, Alt Penedès en El Garraf naar Fase 2 maar blijven de districten Lerida, Barcelona (bestaande uit de districten Barcelona, Metropolitana Sud en Metropolitana Nord) nog in Fase 1. De districten Campo de Tarragona, Alto Pirineo y Arán en Tierras del Ebro blijven nog in Fase 2. 

In de autonome regio Madrid inclusief de hoofdstad van Spanje zal men tot tenminste 8 juni nog in Fase 1 blijven.

In Castilla-La Mancha schakelen de provincia Toledo, Ciudad Real en Albacete over naar Fase 2 waardoor de hele autonome regio zich in Fase 2 bevindt. In Castilië en León is het weer wat ingewikkelder omdat deze autonome regio onderverdeeld is in tientallen districten waarvan El BIerzo overschakelt naar Fase 2 maar een deel nog in Fase 1 zal blijven.

De volgende autonome regio’s bevonden zich al in Fase 2, iets dat zo blijft tot 8 juni: Extremadura, Aragón, Murcia (op de gemeente Totana na die op 1 juni naar Fase 2 gaat), Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, La Rioja, Navarra, de Balearen (op Formentera na dat naar Fase 3 gaat) en de Canarische Eilanden (op EL Hierro, La Gomera en La Graciosa na die naar Fase 3 gaan).

Tot 8 juni

Gedurende de komende week zal opnieuw gekeken worden naar de gezondheidscriteria in de autonome regio’s en zal het Ministerie van Volksgezondheid opnieuw beslissen welke regio’s, provincies en districten op maandag 8 juni kunnen overschakelen naar een volgende Fase, dat wil zeggen die zich in Fase 1 bevinden naar Fase 2 en die zich in Fase 2 bevinden naar Fase 3. 

Verlenging noodtoestand

Deze week zal in het Spaanse parlement ook beslist worden of er een zesde en laatste verlenging van de noodtoestand komt die dan op 21 juni moet eindigen. Mocht er een verlenging komen dan zal de ‘estado de alarma’ gelijktijdig eindigen met et de-escalatieproces op 21/22 juni. Tot aan die datum mag men in Spanje niet buiten de eigen provincie komen en pas na 22 juni zal dat mogelijk zijn. Zoals nu gepland staat gaan de grenzen voor het internationale verkeer open op 1 juli.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.