skip to Main Content

2017 is een van de slechtste jaren wat betreft het aantal bosbranden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – 2017 is geen goed jaar wat betreft de bosbranden in Spanje aangezien dit jaar een van de ergste is van de afgelopen tien jaar. Dit jaar zijn er alweer 174.788 hectare natuur door het vuur verwoest, op het jaar 2013 na is dat het meeste sinds 2007. Het gaat om cijfers tot 31 oktober die door het Ministerie voor Landbouw en Visserij bekend zijn gemaakt.

Helaas staat dit jaar toch bovenaan de lijst van grote bosbranden waarbij meer dan 500 hectare natuur werd verwoest. Er hebben dit jaar 52 zogenaamde Grandes Incendios Forestales (GIF) plaatsgevonden, dat is drie keer meer dan vorig jaar en meer dan de 41 GIF’s in 2012 en de 35 grote bosbranden in 2009.

Dit jaar is er alweer 174.788 hectare natuur verwoest, 0,36% van het totale oppervlak van Spanje. Er waren 52 grote branden terwijl dat er in 2016 nog 19 waren met rond deze tijd van het jaar 85.978 hectare verwoeste natuur.

In totaal hebben er tussen 1 januari en 31 oktober 13.153 natuur- en bosbranden in Spanje plaatsgevonden. Een aantal dat gedurende de laatste tien jaar slechts voorbijgestreefd wordt door 2011 met 15.972 hectare, 2012 met 15.605 hectare en 2009 met 15.193 hectare verwoeste natuur.

Met de beelden van een van de ergste bosbranden van dit jaar begin oktober in Galicië nog op ons netvlies gebrand, kan geconstateerd worden dat Galicië in het noordwesten met Asturië en Cantabrië in het noorden van Spanje goed waren voor 51,80% van alle branden. 31,54% van bosbranden vond plaats in het binnenland van Spanje, 15,2% langs de Middellandse Zee en 0,46% op de Canarische Eilanden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. 100 % mee eens zelf heb ik dat ook ervaren gelukkig maar 1 keer in Altea . Het was een mooie dag en de rooknevel hing als een sluier laag in die mooie blauwe lucht. De stank was hevig . Op dat moment dacht ik er zou toch geen bosbrand komen. Waar de kortzichtigen en blijkbaar geen verstand bezitten is mij geheel duister . Ik snap niet dat er niet meer aandacht voor vrij gemaakt kan worden in het kader t.b.v. de gemeenschappelijke veiligheid te waarborgen.

  Dat er bosbranden ontstaan door sigaretten of nog erger brandstichting.
  Daar gaan mijn haren recht op van staan. Ook vuurwerk heeft zijn grenzen.
  Wat een verspilling van natuurgronden .

  Soms denk ik van , de wijsheid is ver te zoeken . Het leeft en het doet maar wat er in die lege hoofden op komt..!
  Want er lopen nogal veel achterlichten rond zo links en rechts ook in Spanje..!

 2. Helaas lees ik weer dat er veel bosbranden zijn, vaak ontstaan door mensenhanden.
  Wat ik echter niet begrijp dat de Spaanse gemeentes nog steeds vergunningen afgeeft om tuinafval etc. te verbranden op particuliere terreinen.
  Afgelopen zaterdag was het weer zo ver een zeer harde wind en toch waren er van die idioten die meenden om hun brandstapel in de brand te steken. Dit terwijl de meeste grondgebieden nog kurkdroog zijn.
  Vorige week op zaterdag de hele Vall de Pop vallei in een dikke rookdeken, omdat er weinig wind stond bleef alles hangen.
  Er wordt totaal geen rekening gehouden met mensen die astma hebben of andere bijvoorbeeld de was buiten hebben hangen of hun ramen open hebben,
  Wanneer stoppen deze gemeentes eens met het afgeven van deze onzinnige vergunningen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken