skip to Main Content
Verkoop van auto’s die op diesel rijden enorm gedaald in Spanje

Verkoop van auto’s die op diesel rijden enorm gedaald in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is niet iets nieuws maar het afgelopen jaar daalde het aantal verkochte auto’s met dieselmotoren al flink en ook de eerste drie maanden van dit jaar gaat die daling door. In maart van dit jaar bijvoorbeeld is slechts één van de drie verkochte auto’s een diesel terwijl dat vorig jaar maart nog twee auto’s waren. Begin 2017 was de verkoop van dieselmodellen nog goed voor ongeveer de helft van de verkochte auto’s.

Volgens de gegevens van de vereniging van autohandelaren ANFAC en de Spaanse verkeersdienst DGT is het alweer twintig jaar geleden in 1998 dat er meer diesel auto’s verkocht werden dan benzinemodellen. In 2007 is dat aantal gedaald naar 49,9% en verwacht wordt dat dit percentage dit jaar nog lager zal uitvallen.

In januari van dit jaar was de verkoop van benzinemodellen goed voor 51,7%, die van dieselmodellen 41,8% en de hybride en elektrische modellen 6,5%. In februari steeg het percentage voor de benzinemodellen naar 56,4%, daalde het percentage van de dieselmodellen naar 38,2% en daalde die van de hybride en elektrische modellen naar 5,5%. In maart steeg de verkoop van benzinemodellen naar 59,3%, daalde dit voor de dieselmodellen naar 35,9% en daalde de verkoop van hybride en elektrische modellen ook naar 4,8%.

Met andere woorden het percentage verkochte dieselmodellen gedurende het eerste trimester van 2018 was slechts 38,4% terwijl dat vorig jaar het eerste trimester nog 51% was. Overigens is de tendens niet alleen voor Spanje geldig maar voor heel de Europese Unie waar de verkoop van dieselmodellen ook een dieptepunt hebben bereikt. De verwachting is dat het aandeel diesels in het Europese en Spaanse wagenpark de komende jaren nog veel verder zal dalen.

De dalende verkoop van dieselmodellen kent meerdere oorzaken maar is blijkbaar ook een tendens. Zo zijn er alarmerende rapporten over de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden waarbij ook het dieselschandaal van Volkswagen een rol speelt. In de EU is er een tendens dat de accijns op diesel in veel landen verhoogd is en die op benzine juist verlaagd is maar dat geldt niet zo voor Spanje waar diesel nog steeds goedkoper is (al is het wel duurder geworden de laatste jaren) dan benzine.

In Spanje is een van de grootste boosdoeners de bedrijvensector die steeds minder dieselmodellen wil hebben om te kopen of om te huren. Het wagenpark bij de verhuur, lease en renting bedrijven bestaat ook uit steeds minder dieselmodellen. Daarnaast worden autoverkopers aangemoedigd om schonere auto’s te verkopen door betere premies te geven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Geachte lezers , alles waar hoge belangen spelen, zoals het vrachtverkeer in het algemeen { weg , lucht en water transporten } Behoeft eigenlijk geen uitleg meer. De industrie , de rijken omarmen de industrie als goudstaven die blinken in hun prive collectie. De werkenden zijn maar bijzaak dat is helaas de realiteit. Een andermans kwetsbare portomonee leeghalen is voor die onzichtbare club rijken veel leuker en volgens de wet die zij zelf beheersen kan dat ook. Digitaal de nek omdraaien en kijk maar om je heen ik schrijf hier geen onzin. Zodra na de geboorte wordt het afdragen van inkomen een harde realiteit. Door het persoonlijke registratie nummer waar ook ter wereld wordt men schaakmat gezet. Vroeger in de piratenwereld heette dat betalen of kielhalen.
  De bekende piramide van bovenaan naar beneden trappen. Wel blijven klimmen hoor de stroming mag niet onderbroken worden.

  Het raakt de kern van de positieve vooruitgang , die hapert en komt zeker een keer tot stilstand. Een doodlopende weg. ! Terug naar af. De grillen der natuur versnellen het proces. Hopelijk komt er verandering omhoog in de spiraal der wijsheid.

 2. Nog niet zo gek lang geleden was het juist de benzine motor die voor ernstige vervuiling zorgde. Giftige uitlaatgassen en zo, dure katalysators, noem maar op. De moderne diesel motor zou veel beter zijn en verbruikt aanzienlijk minder brandstof. Maar goed, ondanks dat onze oren er ook in Spanje afvriezen, dendert het Global Warming geschreeuw onverminderd door en lost U het probleem op door bijna overal een hoge CO2 tax op te betalen. VW is ondertussen een flinke poot uitgedraaid omdat ze ‘sjoemelden’ met verbruikcijfers en zo de Amerikaanse auto industrie een handje te helpen. Ondertussen lachen de lobbyisten in Brussel zich een ongeluk. Zij en hun politieke vriendjes weten namelijk dat het stemvee overal in trapt en zelfs gelukkig is te betalen voor onbewezen groene onzin.

 3. Mij blijft een raadsel, waarom al die vrachtwagens nooit ter sprake komen. Nog nooit ene tegengekomen die op benzine gaat rijden.

 4. De regie ligt in Brussel er word van alles gedaan om de burger een poot uit te draaien.
  De vliegtuigen en cruis schepen stoten veel meer uit.
  Kerosine word niet extra belast en men betaald geen btw.
  De industrie is veel belastender.
  Iedereen moet aan de stekker, wat ook schadelijk is in productie en recycling.
  En over 10 jaar hebben ze weer een nieuwe melkkoe.

  1. Uiteraard. Linksom of rechtsom, u zult betalen . Ze zullen altijd iets verzinnen om u een poot uitte draaien.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken