skip to Main Content
Jihadistische bedreigingen aan het adres van Spanje in 2016 verdubbeld

Jihadistische bedreigingen aan het adres van Spanje in 2016 verdubbeld

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Net zoals na de overige aanslagen in Londen enkele weken en maanden geleden en na de jihadistische aanslagen in Frankrijk, heeft Spanje na de gebeurtenissen van dit weekend besloten het terrorisme alarm niet te verhogen naar het hoogste niveau 5 maar het huidige niveau 4 te handhaven. Dat doet men omdat er geen directe bedreigingen zijn aan het adres van Spanje en er geen bewijzen zijn dat er aanslagen in Spanje gepland zijn. Toch heeft de balans over het terrorisme in Spanje aangegeven dat de bedreigingen waarin Spanje genoemd wordt het afgelopen jaar zijn verdubbeld.

Tot op de dag van heden is Spanje een Islamitische terroristische aanslag gespaard gebleven (behalve dan de aanslag in Madid in 2004). Dat is toch wel wat verwonderlijk gezien het feit dat Spanje een toeristische land is waar elk jaar meer dan 75 miljoen buitenlanders op vakantie komen. Alleen al de media aandacht zou groot zijn. Mede dankzij de inspanningen van de Spaanse politie en andere instellingen die garant staan voor de veiligheid van Spanje, zijn aanslagen voorkomen.

Dat wil niet zeggen dat er geen bedreigingen zijn aan het adres van Spanje. In 2016 is het aantal vermeldingen van Spanje ten opzichte van 2015 verdubbeld naar 43. Net zoals in 2015 waren de meeste vermeldingen gericht aan Al-Andalus met een twintigtal vermeldingen terwijl dat aantal in 2011 nog slechts twee was. Ook de Spaanse enclaves in Marokko, Ceuta en Melilla, worden regelmatig genoemd door de verschillende Islamitische groepen zoals IS en Daesh.

In het onderzoek wordt ook vermeld dat 204 Spanjaarden naar het buitenland zijn vertrokken om mee te doen aan de Islamitische strijd. De meeste van hen gingen naar Syrië en Irak. 20% van hen waren Spanjaarden, 65% hadden de Spaanse en Marokkaanse nationaliteit en 15% andere nationaliteiten. 30 van hen zijn reeds teruggekeerd naar Spanje of zijn vertrokken naar andere landen waarvan een deel in de gevangenis zit en de anderen in de gaten worden gehouden.

Kan een aanslag zoals het afgelopen weekend ook gebeuren in Spanje? Ongetwijfeld en moeilijk zou dat niet zijn gezien het feit dat er in de badplaatsen genoeg mogelijkheden zijn. Vrachtwagens, bestelwagens of gewone auto’s kunnen ook in Spanje veel schade aanrichten maar gelukkig is dat nog niet gebeurd. Dat zal te maken hebben met het feit dat Spanje niet zo hoog op de lijst staat van aanslag-interessante landen en dat de politie veel ervaring heeft met terrorisme in het land (denk aan de ETA) en weet wat ze moet doen om aanslagen te voorkomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. De huidige golf van aanslagen is begonnen in Parijs aan de Charlie Hebdo kantoren in januari 2015. De voorgaande aanslagen waren inderdaad in Madrid en in Londen, maar Europa heeft in tussentijd ruim 10 jaar geen aanslagen gekend, en was daardoor in slaap gevallen met een vals gevoel van veiligheid. Aan die rust is nu helaas een einde gekomen met een steeds snellere opeenvolging van aanslagen, en ik vrees dat de komende jaren steeds erger zullen worden, en ook Spanje zal daarvan niet gespaard blijven, hoe hard de staatsveiligheid en de politie ook hun best doen

 2. Beste Remco,

  “..Tot op de dag van heden is Spanje een Islamitische terroristische aanslag gespaard gebleven..”

  De aanslag van maart 2004 op de Cercanias in Madrid was één van de zwaarste aanslagen van Al Qaida in Europa. Bijna 200 doden en meer dan 2000 gewonden.

  Ik zal die dag nooit vergeten. Ik was die dag in Madrid en had het geluk dat mijn vliegtuig was vertraagd waardoor ik de taxi naar mijn afspraak nam in plaats van de trein.

  Met vriendelijke groet,

  Leo van den Berg

  1. Geachte Heer Van den Berg,
   Dank voor Uw volkomen terechte correctie van de redactionele dwaling. Het lijkt nu wel of de redactie in de eerste lezing van de neo franquistische oplichter José Maria Aznar is blijven geloven, die uit politieke overwegingen deze aanslag toe wilde schrijven aan de ETA. Kort na de aanslag werd zijn PP in de landelijke verkiezingen weggevaagd door de PSOE. Hopelijk herstelt de redactie deze verkeerde voorstelling van zaken.
   Dat Spanje sedertdien (2004) gespaard is gebleven voor islamitisch terrorisme verwondert mij ook. Wellicht door de Spaanse omgang en ervaring met decennialang ETA terrorisme. Misschien voert Spanje met hun kennis op dit gebied een beetje onzichtbaar (voor de EU verdwaasden) maar wel succesvol beleid om de islam onder de oppervlakte te houden. Kent iemand een islamitische en Marokkaanse burgemeester van een Spaanse stad ter grootte van de wereldhaven Rotterdam, of een Marokkaanse parlements voorzitter van de Spaanse Cortes? Bij de Spaanse politie zie ik tot mijn voldoening ook weinig “diversiteit” op dit gebied. Ik vermoed, maar misschien is het wensdenken, dat de Spaanse politiek een krachtiger houding uitstraalt dan de culturele zelfmoordpolitici als Duitse Moefti Merkel, de Hollandse rubberen Rutte en Peggolpoppen, de Franse nonvaleurs als Hollande etc. etc. met hun open grenzen waanzinsillusies.
   Nu moet de redactie even de Heer Van den Berg in het gelijk stellen.

   1. Vroeg of laat komt Nederland er zelf wel achter maar ja dan is het helaas te laat.

    1. U lokt een reactie uit. Hierbij kort: Het is helaas al veel later dan U denkt. De Nederlandse staatsmedia (Volkskrant, NRC, NPO, aanhang) die zichzelf “gelijkgeschakeld” hebben en constant zelfcensuur toepassen om maar “politiek correct” te blijven, zijn van een nog dieptreuriger laag en bedenkelijker rancuneus niveau dan de DDR-Presse ooit was. En ik weet waarover ik spreek. De zogenaamd officiële pers is alles LügenPresse zonder uitzondering.

     1. Wat een nare domme reaktie. Laat me raden. Een gefrustreerde PVVer?

   2. Hoezo redactionele dwaling? Het gaat hier om de nieuwe golf van aanslagen en niet de aanslag in Madrid want dat was een antwoord op het beleid van Aznar en de PP die dan ook bloed op hun handen hebben.

   3. Alles beter dan die corrupte machtswelusteling van Rajoy die via zijn maatje Soria ook nog eens gezorgd heeft voor die geweldige zonne energie belasting. En mbt het niet intregeren van Spaanse nationals van buitenlandse afkomst geeft het slechts aan hoe goed Spanjaarden “eigen volk” eerst toepassen. Wat dat betreft niets verandered sinds de dagen van Franco. Niet iets om echt trots op te zijn denk ik. Maa rja daar verschillen we dus duidelijk van mening over.

  2. Uiteraard weet ik dat ook wel maar het gaat hier om de nieuwe golf van islamtische aanslagen. De aanslag in Madrid was een reactie op de houding van Aznar en de PP dat is zo duidelijk als wat.

   1. Hola zeg! Dit is dus volkomen nonsens wat de redactie hier beweert en getuigt van een schrikbarend gebrek aan recent-historisch inzicht. Er is helemaal geen sprake van “de nieuwe golf van islamitische aanslagen”. De dreiging van de fascistische ideologie die zich onder het mom van de “religie islam” als een kankergezwel uitzaait, werd voor het eerst in het Westen manifest met de aanslag op de Twin Towers in New York. Daarna is de reeks aanslagen op de Westerse cultuur door deze middeleeuwse barbaren alleen maar toegenomen. De aanslag in Madrid was geen geïsoleerd fenomeen, gericht op het onbenul Aznar (die door zijn Bush-politiek op dat moment al nauwelijks aanhang in Spanje meer had), maar de opmaat voor de islamitische aanval op Europa. En die aanval op onze liberale verworvenheden, ook in Spanje, gaat van dag tot dag door met nieuwe aanslagen elders in Europa. Dat lijkt me zo duidelijk als wat, om de redactie te citeren.

    1. Met de “nieuwe golf van islamtische aanslagen” bedoelen we natuurlijk IS en DAESH etc. en niet de Al-Qaeda met Osama Bin Laden. Dat moeten jullie toch ook wel begrijpen. We gaan in deze artkelen niet de hele geschiedenis behandelen van alle aanslagen die er geweest zijn want dan is het einde zoek. En nee, we hebben zeker geen geberk aan recent-historisch inzicht beste Fran Carlos, dat zou toch wel moeten blijken uit alle artikelen die we zo plaatsen gedurende de laatste acht jaar op SpanjeVandaag.

   2. Er is niet zo iets als een “nieuwe golf”. Dit is al heel lang aan de gang, maar we reageren pas als het heel dicht in de buurt komt. Als je het nieuws een beetje volgt dan zie je dat het aantal “jihadisme” slachtoffers ongeveer 10 keer zo hoog is in islamitische landen als in Europa..

    Ik vind het ook bijzonder jammer dat dit een “anti-islam” discussie aan het worden is. Als je een beetje de geschiedenis van Spanje hebt bestudeerd dan zou je moeten weten dat gedurende enige honderden jaren mohammedanen, joden en christenen elkaar respecteerden en samen werkten en woonden.

    Ik denk dat het de taak van een redactie is om vooral deskundig en onpartijdig te informeren en eventuele (een beetje uit de hand lopende) discussies te modereren.

    1. We plaatsen nieuws ook onpartijdig en zo deskundig mogelijk (al zijn we absoluut geen professionals) en we proberen zo min mogelijk te modereren omdat er nu nog niets uit de hand is gelopen. Ieder heeft zijn/haar eigen mening en mag dat gelukkig ook uiten. Dit verhaal is gebaseerd op deze link: http://www.20minutos.es/noticia/3054837/0/amenazas-yihadistas-espana-duplicaron-2016-balance-terrorismo/ en het gaat zeker niet om een anti-islam discussie want zoals iedereen zou horen te weten zijn het alleen de extremisten die dood en verderf zaaien. En onze website heet dan ook SpanjeVandaag waar we het niet gaan hebben over andere landen waar helaas inderdaad veel meer doden zijn te betreuren. Voor dat soort nieuws kun je beter naar andere nieuwsportaals gaan 🙂

     1. Goed en te respecteren redactioneel uitgangspunt. Houd U de rug recht! Er zijn nog altijd veel weldenkende Spanjaarden die weten, uit directe ervaring of via hun opvoeding, wat het is om 40 jaar lang “gemodereerd”, dus gecensureerd, te worden door het Franco fascisme. Toont U ruggengraat als het om de vrijheid van meningsuiting gaat. Kaart U alle thema’s die met Spanje te maken hebben ongehinderd aan. Veel succes!

     2. even voor de duidelijkheid:

      modereren = minder ingrijpend of minder extreem maken; matigen, temperen, verzachten
      censureren = beperking van de vrijheid van meningsuiting

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken