skip to Main Content
Puigdemont wil terugkeren naar Spanje als regiopremier en Junqueras wil naar Europees Hof voor Mensenrechten

Puigdemont wil terugkeren naar Spanje als regiopremier en Junqueras wil naar Europees Hof voor Mensenrechten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De nog steeds in eigen ballingschap in België wonende afgezette Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont heeft aangegeven dat hij bereid is om terug te keren naar Catalonië en dus ook naar Spanje. Hij wil dat echter alleen doen als hij al tot de nieuwe regiopremier is gekozen, iets wat met zijn verblijf in Brussel praktisch onmogelijk is. Dat nieuws kwam naar buiten terwijl de afgezette vicepremier Oriol Junqueras heeft aangegeven dat hij de Spaanse staat voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wil aanklagen.

Zoals inmiddels wel bekend is leeft Carles Puigdemont nog steeds in België waar hij eind oktober 2017 naartoe is gevlucht om aan de Spaanse justitie te ontkomen. Sindsdien laat hij regelmatig via sociale media van zich horen en heeft hij voor en na de autonome verkiezingen van 21 december 2017 aangegeven dat hij terug zou keren naar Catalonië als hij als grote winnaar uit de stembus zou komen. Buiten het feit dat niet hij maar de Ciutadans partij als grootste partij werd gekozen, ziet Puigdemont zichzelf toch als winnaar en als enige kandidaat om de nieuwe Catalaanse regiopremier te worden, zeker nu de andere kandidaat Oriol Junqueras nog steeds in de cel zit.

Er is slechts een probleem, Puigdemont moet daarvoor wel zelf in het Catalaanse Parlement de eed afleggen, iets wat in principe volgens de Spaanse wetten niet vanuit bijvoorbeeld zijn schuilplaats in België kan gebeuren. Volgens Puigdemont en zijn Junts per Catalunya partij kan een eed afleggen via teleconferentie wel want dat is in de Catalaanse statuten opgenomen, of in ieder geval iets wat daarop lijkt.

Plan

Het plan van Puigdemont is om via teleconferentie gekozen te worden als de nieuwe regiopremier en dan als nieuwe door het Catalaanse Parlement democratisch gekozen regionale leider terug te keren naar Catalonië. Hij weet echter dat hij zodra hij voet op Spaanse bodem zet aan wordt gehouden en waarschijnlijk net zoals Junqueras achter de tralies zal verschijnen in voorlopige hechtenis zonder kans op borgtocht om vrij te komen. Hier werd al eens in de Catalaanse krant Catalunya Diari op gezinspeeld omdat Puigdemont en de rechter van het Spaanse Hooggerechtshof een “deal” hadden gesloten van één nacht celstraf en dan een hoge borgsom om vrij te komen. Dat nieuws is echter nooit bevestigd en ook alleen door die ene krant naar buiten gebracht.

Als Puigdemont als nieuwe regiopremier gearresteerd wordt dan zal dat volgens hem voor een groot internationaal schandaal zorgen omdat er dan een door het Catalaanse Parlement op democratische manier gekozen regionale politieke leider in de gevangenis wordt gezet. Feit is alleen dat Puigdemont nog steeds een nationaal arrestatiebevel heeft, of hij nu kanshebber, lijsttrekker, gewone politici of regioleider is, dat maakt voor de Spaanse justitie in principe niets uit.

Aanbod

Volgens de krant El Confidencial heeft Carles Puigdemont contact gehad met de Spaanse regering om over het idee te praten dat hij terug zou komen naar Barcelona, daar ingelijfd zou worden als nieuwe regiopremier waarna hij zichzelf de dag daarna vrijwillig aan het Spaanse Hooggerechtshof zal melden en alle consequenties zal accepteren. De Spaanse regering heeft hier echter negatief op gereageerd omdat het niet aan hen is om daarover te beslissen omdat de rechter Pablo Llarena dat moet doen en dat de PP niet over deze beslissing gaat. Volgens de krant was Puigdemont ervan overtuigd dat dit plan wel geaccepteerd zou worden maar nu dat niet gebeurd is zijn er twijfels over de manier hoe hij wel terug kan keren naar Catalonië om de eed af te leggen. Ondertussen is er ook enige onenigheid ontstaan tussen de drie separatistische partijen JxCat, ERC en CUP.

Mensenrechten

Terwijl Puigdemont zijn toekomstplannen maar niet wil bekendmaken begint de tijd wel te dringen voor hem want op 17 januari moet er een nieuw Parlement gekozen worden in Catalonië. Ondertussen zit Oriol Junqueras nog steeds in de gevangenis in Madrid nadat rechter Llarena hem opnieuw niet heeft vrijgelaten. Junqueras heeft nu aangegeven dat hij met zijn advocaten praat over de strategie van de Spaanse Staat aan te klagen voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Rome.

Junqueras zegt dat door hem vast te houden in voorlopige hechtenis zijn grondrechten die worden beschermd door het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (CEDH) zijn geschonden. Verder vindt hij dat de rechten op eigen verdediging zijn geschonden, er niet wordt voldaan aan de rechten van ideologische vrijheid en het recht om deel te nemen aan openbare aangelegenheden.

Voordat zijn mogelijke aanvraag echter in Rome bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens terecht komt moet hij eerst alle andere middelen in Spanje uitputten zoals naar het Grondwettelijk Hof gaan en als deze tegen beslist of een negatieve uitspraak doet moet hij naar het Europees Hooggerechtshof gaan. Pas als ook dat Europees Hof een negatieve uitspraak doet kan hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Rome gaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. In 1830 hebben een aantal vooraanstaande burgers (toendertijd onder Nederlandse nationaliteit) de onafhankelijkheid van België uitgeroepen, …ingaand tegen de Nederlandse wetten in.
  Pleegden die burgers die dan geen strafbare en ongeoorloofde feiten? Hebben wij Belgen als volk, geen recht op bestaan, als we de logica van de Spaanse regering moeten involgen …?

  1. De uitroeping van een onafhankelijk België werd indertijd door de Nederlandse staat ook als onrechtmatig bestempeld: er was sprake van een opstand. De Nederlandse staat stuurde dan ook een leger.
   Uiteindelijk heeft de Nederlandse staat 9 jaar later ingezien dat de opstand zeer veel draagvlak had en dat het geen zin had een Belgische onafhankelijkheid tegen te willen houden.
   De kwestie Catalonië vind ik totaal anders. Het is altijd onderdeel geweest van Spanje dan wel de voorlopers van het huidige Spanje (koninkrijk Aragón).
   Het draagvlak voor een onafhankelijkheid is minder dan 50%.
   Het zou wat zijn als een parlement een onafhankelijkheid uit zou roepen terwijl de meerderheid daar niet voor is!
   En waarom is een meerderheid van het parlement voor? Omdat een stem van het platteland zwaarder telt dan een stem van de stad/steden. Dat vind ik in strijd met het beginsel “one man, one vote”. All are equal but some are more equal than others, blijkbaar.
   Houd me ten goede, ik gun iedereen het beste, maar ik wordt nog steeds niet overtuigd door de argumenten voor onafhankelijkheid. De cultuur (taal, tradities) bemoeit Madrid zich niet mee, is een zaak van de Catalaanse autonomie.
   Catalaans is de primaire taal geworden, in alle lagen van het onderwijs.
   De verkeersborden zijn zelfs alleen maar in het Catalaans, wat ik een beetje flauw vind voor een tweetalig gebied, want je zet daarmee de Spaans sprekenden als tweederangsburgers weg. Zelfs op de snelweg Barcelona-Madrid weigert men iets te plaatsen als een bord “Madrid”.
   Ik vind het een wel zeer provinciaal nationalistisch iets.

 2. wel ook merkwaardig dat de nva niet onmiddellijk inzag dat de zaak puidgemont een van op voorhand verloren zaak was en hem trouw zwoeren — hoe kunnen ze zich dan eens vastgereden ,uit de situatie trekken zonder absurde argumentatie te moeten uitspreken …en ook iets die niet klopt … de argument van de puidgemont’ verdedigers van te stellen dat ze in de gevangenis moeten voor een meningsverschil … in diezelfde logica zou dan – stel dat de separatisten volledig regeren – elke Catalaanse regio die dan op zijn beurt zich niet wilt afzetten van Spanje ook mogen claimen om met Spanje te blijven …alsof de separatistische regering dit dan zou toelaten …..zo gezien is er voor de separatistische bewegingen steeds een blijvend probleem … ze hebben geen leger om een staatsgreep te plegen…. en opletten met nva … in hun programma staat er een nota naar confederaliseren van het leger …. hopelijk wordt dit opgemerkt …

 3. We gaan het niet blijven herhalen maar die twee oproerkraaiers genieten gewoon van de geilheid van de media. Onvoorstelbaar wat een vrije tribune dat die overal krijgen en P. is bv verder uitgenodigd op de NV-A nieuwjaarsreceptie van 30/01, houdt u vast, met de volgende tekst:
  “Het bestuur van N-VA Leuven nodigt u met plezier uit op onze nieuwjaarsreceptie van dit belangrijk verkiezingsjaar.
  We verwelkomen Carles Puigdemont, aftredend President van Catalonië, maar ook voormalig burgemeester van Girona. Een studentenstad met 100.000 inwoners die hij in 2011 bevrijdde van 32 jaar socialistisch bewind.”
  Bovendien, zuiver electoraal is niet hij aan zet maar C’s. Dan lusten die rakkers elkaar rauw en leggen ze het signaal van Tabernia naast zich neer.
  Zoals anderen ook opmerkten gebruiken ze alles wat ze denken dat past in hun kraam: zelfs Rajoy. Wat Jaap opmerkte speelt ook in andere steden. Toeristen denken blijkbaar twee keer na. Met een economie die voor meer dan 33% daarvan leeft een rampzalig scenario vooral omdat in vele gevallen 300km verder de problemen voorbij zijn en hetzelfde Spanje met mogelijkheden zich laat zien. Iedereen is het er over eens dat ze laakbare feiten hebben gepleegd en daarvoor moeten ter verantwoording worden geroepen. Toch die vrije tribune. Mensen die Spanje hoog in het hart dragen, walgen daarvan. Weg met die handel aub en concentratie op de toekomst. Heb al eerder aangehaald, de economische perspectieven voor 2018 zijn al danig bijgesteld. Zullen die twee oproerkraaiers uit eigen zak de werkloosheidsuitkeringen bijpassen? Onverantwoordelijk gedrag ten koste van velen!!!!

 4. Draait of keert zoals je wil Spanje is geen democratie verder geen woorden

  1. Spanje is op en top democratie. Zijn er geen verkiezingen geweest? Mogen mensen niet stemmen? Mogen mensen niet demonstreren en staken? Mag iedereen niet vrij zijn/haar mening geven? Zolang er geen strafbare feiten gepleegd worden, zoals in dit geval, dan is er zeer zeker wel sprake van democratie

   1. Spanje is wel een democratie , met een grondwet , en ieder mag zijn mening hebben , maar dat heeft niets te maken met de staatsregel niet te moeten respecteren , en wie dit niet doet is strafbaar en de onafhankelijkheid uitspreken is een strafbare feit , en het probleem is dat je precies nog aan sommige mensen moet uitleggen dat dit niet hetzelfde is als een andere mening hebben ,en nva speelt dit uit — alsof dat de separatisten eens aan de macht niet met dezelfde principes zouden regeren …wie strafbare feiten pleegt en blijft doorgaan ..krijgt slaag …is normaal toch

    1. In 1830 hebben een aantal vooraanstaande burgers (toendertijd onder Nederlandse nationaliteit) de onafhankelijkheid van België uitgeroepen, …ingaand tegen de Nederlandse wetten in.
     Pleegden die burgers die dan geen strafbare en ongeoorloofde feiten? Hebben wij Belgen als volk, geen recht op bestaan, als we de logica van de Spaanse regering moeten involgen …?

  2. Beste Ikke,
   Ik weet niet of u ooit in Spanje bent geweest; ik twijfel daar ten zeerste aan….de absurditeit die u schrijft ……daar zijn geen woorden voor. In bepaalde landen zouden de coupplegers reeds tegen de muur gestaan hebben…….Spanje is op en top democratie!!

  3. Beste Ikke,

   De link hieronder toont het niveau van mensen die hetzelfde roepen als u, de NVA zaait in uw eigen land ook verdeeldheid en dit is wat er dan van komt. Democratie is een prachtig iets, maar als we toestaan dat politieke partijen dit soort gevolgen bij mensen losmaken, dan moeten we toch vast stellen dat sommige partijen beter snel weer zouden verdwijnen.

   http://www.telegraaf.nl/nieuws/1538806/belgische-miss-overspoeld-met-haatreacties-miss-poepchinees

  4. Waarom is Spanje geen democratie hoe kunt u daar over oordelen of bent u van dezelfde club imbicielen die Cataluyna om zeep willen helpen net als die leugenaar van Puigemont met zijn rakkers die de zaak voor de gek houden uit eigen belang en die de Staatskas hebben geplunderd waar ze nu van leven in België en een huis huren van meer dan €4000 per maand?????

   1. Mijn reactie heeft alleen betrekking op de uitlating van persoon “Ikke”.

 5. Ik lees de stukjes “Spanje Vandaag”. Ga er eens op het internet naar toe. Is een aardig forum over het wel en wee van de dagelijkse beslommeringen in Spanje. Niet in het minst over de berichtgeving omtrent de afscheidingsbeweging van Catalunya. Men laat voor -en tegenstanders aan het woord. Interessant om een dialoog te volgen over seperatisme en afscheidingsbewegingen. Een ieder verstandig mens weet dat elke vorm van extremisme gebrek aan intelligentie inhoudt. Sla de handen ineen en werk aan opbouwen. Wijs niet naar elkaar maar geef elkander de hand en laat dat machtig mooie Spanje niet uit elkaar vallen. Een goede raad : verdiep je in de geschiedenis van dit eens zo superieure land en leer er van. Dan weet je hoe de toekomst voor een ieder er goed kan uit zien. Oh ja, vergeet dit misschien te vertellen, ik kom er al 43 jaar , con saludos y la vida puede ser un sueño y no hay mal que por la bien no vengo. Frank van Ditshuizen

 6. Boeiend om te zien, dat Puigdemont c.s. eerst stelden, dat de rechters precies doen, wat Rajoy wil en nu aan diezelfde Rajoy vragen om de rechterlijke macht opzij te zetten en een deal te maken over zijn terugkeer uit Brussel. Nee, vriend, kennelijk is er ook in Spanje een scheiding der machten. Ook nu je daar last van hebt. Wetten gelden niet alleen als je er voordeel van hebt.

 7. Martes, 9 de enero, 2018.
  .
  Mijn moeder, Andalusische uit Osuna, Maria de los Milagros García López y López, draait zich in haar graf om, als ze zou vernemen hoe deze dwaze separatisten, fanatiekelingen als ze zyn, het mooie Spanje naar de bliksem willen helpen. De Spaanse taal, niet zómaar een wereldtaal, moet in Cataluña weer voor 100% terug in de schoolbanken, en het dialect van de separatisten moet alleen maar binnenshuis worden gesproken, zo stel ik voor…
  .
  Henry Kloostra.
  Amsterdam.

  1. Dimarts, 9 de gener 2018.
   Henry, ben het volledig met je eens dat de separatisten
   Spanje naar de bliksem helpen.
   Het Catalaans is echter geen dialect, maar volgens een
   artikel in de SPAANSE grondwet een volwaardige taal.
   Juan
   Catalunya

 8. Voor mij komt het zo over als ik terug kan graaien kom ik terug en anders volgelingen trek je plan

 9. Helemaal eens met Hans en Cooper.
  2 dingen vallen me op in het artikel:
  Als Puigdemont als nieuwe regiopremier gearresteerd wordt dan zal dat volgens hem voor een groot internationaal schandaal zorgen omdat er dan een door het Catalaanse Parlement op democratische manier gekozen regionale politieke leider in de gevangenis wordt gezet. Feit is alleen dat Puigdemont nog steeds een nationaal arrestatiebevel heeft, of hij nu kanshebber, lijsttrekker, gewone politici of regioleider is, dat maakt voor de Spaanse justitie in principe niets uit.

  Dus de man denkt inderdaad dat hij boven de wet staat? In de eerste plaats is hij nog niet eens gekozen, als de andere partijen hem niet meer pruimen, dan heeft ie alsnog niets! Als tweede, iedereen die de wet overtreed, dus ook een gekozen regionale leider, dient zijn of haar straf te krijgen. Of denkt hij dat hij als premier van een regio ook met bijvoorbeeld moord kan wegkomen??

  Dan dit nog:
  Ondertussen is er ook enige onenigheid ontstaan tussen de drie separatistische partijen JxCat, ERC en CUP.

  Die onenigheid was er al tijdens het ¨uitroepen¨ van hun eigen republiek. De heren die nu allebei regio president willen worden, waren al niet meer on speaking terms met elkaar. Dat daarna Puigdemont, zijn eigen rechterhand ook nog eens keihard liet vallen, zal Junqueras ook wel aan het denken hebben gezet! Daar komt bij dat de CUP partij op voorhand al geen betrouwbare partner in crime is, en stel dat die om wat voor reden besluiten tot niet mee te regeren dan hebben ze niet meer de meerderheid. Niet dat ze die nu wel hebben, want neem maar aan dat van alle nu gekozen partijleden die zij als Separatist zien, er doodleuk weer een paar NEE gaan stemmen tegen een onafhankelijkheid.

  Dus helaas, de puinhoop is nog groter als voor de verkiezingen inderdaad. En in plaats van dat de heren nu hun lesje geleerd hebben, gaan de doodleuk verder met alleen maar hun eigen belang en hun eigen hachje proberen te redden, maar iets goeds doen voor hun volk, namelijk andere mensen naar voren schuiven, daar willen ze niet aan. Een ware schande voor het Catalaanse volk deze 2 zakkenvullers.

 10. @ redactie: 17 september = 17 januari

  Puigdemont en de andere separatisten leven in een fantasiewereld. Ze doen alsof de democratische wetgeving van Spanje en de rest van de wereld niet op hen van toepassing is. Slechts de regeltjes die ze zelf bedenken zijn volgens hen geldig, de rest doet er niet toe. Opvallend is overigens wel, dat zodra ze zien dat hun strategie niet werkt, zij een beroep gaan doen op diezelfde Spaanse of Europese wetgeving om hun gelijk alsnog te proberen krijgen.

  De verkiezingen van 21 december hebben Catalonië alleen maar dieper in de ellende gedrukt. Het vormen van een werkbare coalitie is onmogelijk, er vindt geen overleg plaats op basis van partijprogramma’s, het enige thema op de agenda is separatisme en de grootste partij in het parlement (Ciudadanos) is vleugellam en dreigt het zelfs niet voor elkaar te krijgen dat ze de parlementsvoorzitter mogen leveren.

  Wanneer gaat iemand de separatisten (en de ruim 2 miljoen emoticons die op ze gestemd hebben) nu eens duidelijk maken dat ze een heilloze weg bewandelen? Het wordt hoog tijd, want op deze manier gaat Catalonië naar de knoppen.

  1. Dat klopt! Vele hotel- en/of restaurant eigenaren bij ons in Sitges beginnen zich ernstig zorgen te maken nu de boekingen nog steeds achterwege blijven. Normaal is om deze tijd geen kamer meer verkrijgbaar voor het Carnaval in februari. Nu zijn er hotels bij die overwegen om boekingen bij collega’s onder te brengen en zelf gesloten te blijven tot April of Mei, om zo op de loonkosten uit te sparen. Als dit zo doorgaat ontstaat een sneeuwbaleffect en zal dit plaatsje, waar altijd veel te beleven viel, langzaam maar zeker zijn aantrekkelijkheid verliezen voor velen. Diep triest, vooral voor de in grote getallen aanwezige jeugd, die het hier dan wel kan schudden.

 11. Puigdemont en zijn J’s partij gaan weer herrie schoppen, zij spelen in op het feit dat in de Catalaanse statuten niet expliciet is opgenomen dat de eed wel/niet via teleconferentie mag. Zoals je van opruiers mag verwachten gaan ze dit gewoon doen, vervolgens gaat Puigdemont zich laten oppakken om als wereldnieuws “President van het volk” in de bak gegooid of toch maar via Skype en/of WhatsApp de regio besturen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken