menu: rubrieken, zoeken & meer

Toestemming voor eerste klinische proeven met het nieuwe Spaanse corona-vaccin

Toestemming voor eerste klinische proeven met het nieuwe Spaanse corona-vaccin
Beeld: Pedro Sánchez bezoekt Hipra

Toestemming voor eerste klinische proeven met het nieuwe Spaanse corona-vaccin

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een vertraging is het dan eindelijk zover, het Spaanse geneesmiddelenagentschap ‘Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios’ heeft toestemming gegeven aan het Spaanse Hipra-laboratoria om klinische proeven te starten met het in Spanje ontwikkelde PHV-1V-vaccin tegen COVID-19. Aan de proeven doen tientallen vrijwilligers tussen de 18 en 39 jaar mee die allemaal twee prikken met een interval van 21 dagen zullen ontvangen van het Spaanse Corona-vaccin.

Het Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) dat onderdeel is van het Ministerio de Sanidad heeft na een vertraging vanwege onvolledige documentatie eindelijk toestemming gegeven voor klinische proeven met het in Spanje ontwikkelde corona-vaccin. Het zal de eerste keer zijn dat het PHV-1V-vaccin van het bedrijf Hipra getest gaat worden op mensen nadat de proeven op dieren zeer succesvol verliepen.

Mochten de klinische proeven goed verlopen en mocht het Spaanse corona-vaccin goedgekeurd worden dan verwacht Hipra-laboratoria in 2022 minstens 400 miljoen dosissen te kunnen produceren in het laboratorium dat gelegen is in het Catalaanse Amer in de provincie Girona. Dat aantal vaccins moet in 2023 stijgen naar 1,2 miljard dosissen. Productie zou in feite al in oktober dit jaar kunnen beginnen maar dat zal waarschijnlijk pas in 2022 gebeuren.

Het Spaanse corona-vaccin is gebaseerd op eiwitten net zoals dat van andere vaccins zoals Novavax en Sanofi die op dit moment door het Europees Geneesmiddelenbureau geëvalueerd worden. Het vaccin bevat een in een laboratorium gemaakt zogenaamd spike-eiwit (proteína espiga) dat ook op de oppervlakte van SARS-CoV-2 aangetroffen wordt. Wanneer iemand gevaccineerd wordt identificeert het immuunsysteem het spike-eiwit als een vreemd eiwit en worden er antistoffen aangemaakt. Die antistoffen reageren ook op het eiwit dat in het coronavirus zit en beschermen zo het menselijk lichaam tegen COVID-19.

Naast dat dit corona-vaccin in Spanje geproduceerd zal worden is een ander voordeel de temperatuur waarmee het vaccin bewaard kan worden. In tegenstelling tot de bekende Pfizer, Moderna en AstraZeneca vaccins die op zeer lage temperaturen bewaard moeten worden, kan dat met het PHV-1V-vaccin vaccin al tussen de 2 en 8 graden.

In april 2021 bezochten de Spaanse premier Pedro Sánchez en de minister van Volksgezondheid Carolina Darias het laboratorium van Hipra in Girona.