MADRID – Bij de redactie krijgen we veel vragen van lezers over of het mogelijk is om te overwinteren in Spanje en of dat verstandig is. Logischerwijze kunnen wij daar geen antwoord op geven maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden in deze vreemde corona-tijd. Daarom een kort overzicht met wat ons te binnen schiet over het overwinteren in Spanje en waar je aan moet denken.
Reisadviezen Nederland/België
Als eerste is er een verschil of je als Nederlander of als Belg gaat overwinteren in Spanje. Nederland heeft voor heel Spanje een oranje reisadvies gegeven wat betekent dat het toeristisch reizen waaronder dus ook overwinteren niet als noodzakelijk reizen wordt gezien en dus wordt geadviseerd om niet naar Spanje te reizen. In België heeft men op de provincie Tenerife na heel Spanje een rood advies gegeven wat betekent dat je niet mag reizen naar Spanje. Voor Tenerife, El Hierro, La Gomera en La Palma geldt een oranje reisadvies waarbij reizen wordt afgeraden.
De reisadviezen worden gegeven door Buitenlandse Zaken in Nederland en de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken in België. De negatieve reisadviezen worden dus niet door de Spaanse autoriteiten gegeven want in Spanje zijn de reizigers uit Nederland en België nog welkom en mogen ze ook gewoon naar Spanje reizen. Spanje heeft geen rode of oranje gekleurde kaarten over waar je als Nederlander of Belg naartoe mag.
Welkom in Spanje
Als Nederlander of Belg hoef je in Spanje ook niet in quarantaine maar moet je wel de daar geldende regels en corona-maatregelen naleven (mondkapjes, 1,5 meter afstand, handen wassen/desinfecteren etc.) en moet je jezelf net zoals alle andere reizigers die het land binnenkomen via een vliegveld, registreren door middel van het Digitale gezondheidsformulier (FCS) dat HIER is in te vullen.
Als je met de eigen auto of camper reist dan hoef je geen document in te vullen (al is het invullen van een Public health passenger locator card van de Wereldgezondheidsorganisatie altijd aan te raden)
Het is dus voor de Spaanse autoriteiten geen enkel probleem als Belgen en Nederlanders met eigen vervoer of met een vliegtuig naar Spanje komen om toch op vakantie te gaan of naar de vakantiewoning te reizen, ook al is dat dus officieel volgens België niet meer toegestaan.
Het is ook gewoon mogelijk om met de auto of camper door Spanje naar Portugal te rijden, er zijn in Spanje geen reisrestricties en ook zijn de grensovergangen gewoon open. Let wel op de reisadviezen die voor Portugal gelden.
Veiliger
Veel lezers melden vaak dat ze zich veiliger voelen in Spanje waar elke dag nieuwe maatregelen worden genomen en waar ze zeggen dat het merendeel van de mensen zich houdt aan de corona-regels. Dat neemt niet weg dat Spanje een probleem heeft met het aantal positief geteste personen maar op dit moment is er op bepaalde plaatsen na in Spanje nog geen ernstige situatie in de ziekenhuizen.
Of Spanje veiliger is dan Nederland of België weten wij niet maar we weten wel dat men er in Spanje alles aan doet om de verstrekking van het coronavirus in te dammen maar dat dit op de een of andere manier maar niet of slechts gedeeltelijk wil lukken.
Op dit moment zijn de meeste problemen in de Madrid regio, Catalonië (op bepaalde plaatsen), Aragón (maar niet overal), ANdalusië (bij de grote steden), Navarra, La Rioja en Baskenland. Ook in de Valencia regio, op de Balearen en de Canarische Eilanden is het aantal positieven stijgende maar dat wil niet zeggen dat er een ernstige situatie is.
Kans op lockdown
Er wordt veel gespeculeerd op internet en met name de sociale media dat Spanje eventueel een lockdown zal instellen. Dat is niet waar en dat is pas een allerlaatste optie waar de Spaanse autoriteiten nog niet over nadenken op dit moment.
Wat men wel doet is regionale maatregelen treffen in autonome regio’s, gemeenten, steden of wijken en districten/gebieden. Er kunnen dus op lokaal of regionaal niveau beslissingen genomen worden waardoor het reizen en het normale leven wat moeilijker wordt.
Anders
Houd er rekening mee dat als je toch beslist te overwinteren in Spanje de situatie heel anders is dan wat je normaal gewend bent. De kans is groot dat het erg rustig is in de kustplaatsen, dat hotels en appartementencomplexen en campings gesloten zijn, dat restaurants en bars niet open zijn etc.
Verder is het in Spanje overal verplicht altijd een mondkapje te dragen (op enkele uitzonderingen na). In Spanje is men daar eigenlijk al aan gewend en het gaat voor de meeste mensen als vanzelf. Ook als overwinteraar zul je er al snel aan wennen om een mondkapje te dragen.
Het nadeel van de mondkapjes is dan wel weer dat mensen te relaxed omgaan met de anderhalve meter afstand, net zoals in Nederland en België waar de mondkapjesplicht niet geldt. Probeer toch op straat de anderhalve meter te handhaven al is dat altijd lastig.
In veel gemeenten en regio’s is het samenkomen van meer dan 5, 6 of 10 personen zowel in privé sfeer als op straat niet meer toegestaan. Houd daar dus rekening mee want er kunnen boetes gegeven worden.
Vliegen
Als je vliegt naar Spanje moet je er rekening mee houden dat luchtvaartmaatschappijen soms drastische beslissingen nemen door niet meer te vliegen. Het zou dus kunnen voorkomen dat als je vanuit Nederland of België naar Spanje bent gevlogen plots de terugvlucht geannuleerd wordt.
Iemand die vliegt terwijl er negatieve reisadviezen zijn doet dat op eigen verantwoordelijkheid. Luchtvaartmaatschappijen mogen ook nog gewoon vliegen naar Spanje of naar Nederland en België en dat zullen ze ook zo lang mogelijk blijven doen, net zolang dit mogelijk en rendabel is.
Dat de autoriteiten in België een rood en in Nederland een oranje reisadvies hebben gegeven wil niet zeggen dat de wereld niet doorgaat en ook het vliegen is nog gewoon mogelijk. Vluchten worden dus ook niet zomaar geannuleerd door de luchtvaartmaatschappijen.
Reisverzekering
Een verandering van de kleurcode van reisadviezen kan van invloed zijn op verzekeringen. Als je al in Spanje bent terwijl dat nu oranje is gekleurd dan ben je in de meeste gevallen nog gewoon verzekerd maar de verzekeraar verwacht wel dat men probeert zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland.
Daarbij is het belangrijk onderscheid te maken tussen een reisverzekering en een ziektekostenverzekering. De reisverzekering gaat er vanuit dat men niet op reis gaat en als iemand al op reis is deze zo snel mogelijk terugkeert naar Nederland.
Ziektekostenverzekering
In het geval van de ziektekostenverzekering worden de kosten als men ziek wordt, ongeacht of dit te maken heeft met het coronavirus of niet, vergoed. Nederlanders die dus met een oranje reisadvies toch naar Spanje reizen of daar reeds zijn, zijn volgens hun ziektekostenverzekering altijd verzekerd.
Dat kan per verzekeraar verschillen en dus is het logisch om dat na te vragen, zo schrijft de Bond van Verzekeraars . Vraag dit dus altijd na bij de eigen ziektekostenverzekering.
Veel verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen iemand die al in een bepaald gebied of land was ten tijde van de verandering van een reisadvies of dat iemand na de aanpassing op reis gaat.
Basisverzekering
Daarbij wordt meestal aangegeven dat als het om coronagerelateerde zorg gaat alleen de basisverzekering vergoedt en niet de aanvullende verzekeringen. Als het om niet coronagerelateerde zorg gaat dan gelden de aanvullende verzekeringen meestal wel.
De dekking uit de basisverzekering geldt dus altijd, ook als er sprake is van een negatief reisadvies. Het probleem is dat de basisverzekering alleen de kosten vergoedt tot ten hoogste het Nederlandse tarief. In Spanje wordt soms een hoger tarief berekend, bijvoorbeeld omdat toeristen soms naar duurdere (privé) klinieken worden gebracht. De aanvullende verzekeringen vullen de vergoeding dan meestal aan tot de kostprijs.
Als je tegen het advies van de overheid afreist naar een gebied met code oranje, dan is er mogelijk sprake van roekeloosheid. Je begeeft je dan bewust in een gebied waar een verhoogde kans is dat je een beroep moet doen op je verzekering. Roekeloosheid kan een reden zijn voor een verzekeraar om niet uit te keren, dit moet echter wel zijn vastgelegd in de polisvoorwaarden, controleer deze dus voordat je op reis gaat.