Ongekend in Spanje: Dierenasiel heeft geen honden meer

Ongekend in Spanje: Dierenasiel heeft geen honden meer
Beeld: Siempre Fiel / Facebook

SALAMANCA – Iedereen weet inmiddels wel hoe de situatie over het algemeen is met de honden en die gezelschapsdieren of honden van jagers die op straat gezet worden. Dat is nog steeds een groot probleem en dierenopvangcentra en asiels zitten propvol maar in Salamanca heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat er geen enkele hond meer in de opvang is en er lege kooien te zien zijn.

Het asiel Siempre Fiel in Salamanca heeft afgelopen donderdag aangekondigd dat ze geen honden meer hebben en dat alle dieren ze hadden geadopteerd zijn de laatste dagen en weken. Volgens het asiel heeft de noodtoestand voor hen veel goeds geleverd omdat veel families in Salamanca en omgeving besloten een hond te adopteren.

Maar nu komt de vraag: Hebben die families dat gedaan omdat ze zo graag een gezelschapsdier wilden hebben of hebben ze dat gedaan om een geldig excuus te hebben om met de hond te gaan wandelen en zo het thuisisolement kunnen doorbreken.

Zoals bekend mag men met de hond wandelen tijdens de huidige noodtoestand waarbij 47 miljoen inwoners van Spanje thuis moeten blijven. Maar op die regel zijn uitzonderingen zoals het wandelen met de hond. Dat dient altijd dichtbij huis te gebeuren, alleen dus niet met zijn tweeën of met kinderen etc.

Die situatie heeft er al voor gezorgd dat er honden te huur werden aangeboden op diverse platformen in Spanje en nu is de kans groot dat families ervoor kiezen om een hond te adopteren. Maar wat gebeurt er na het thuisisoloment? Worden de honden dan weer op straat gezet?

Volgens het dierenasiel Siempre Fiel hebben zij met zorg alle families geselecteerd en zorgvuldig gekeken naar de situaties van deze adopteerders. Dat heeft Siempre Fiel onder andere gedaan door vragenformulieren waarna er interviews plaatsvonden en men families kon kiezen.

In andere asiels heeft men tijdens de noodtoestand een verbod op het adopteren van honden aangenomen om er zeker van te zijn dat er geen misbruik wordt gemaakt van de dieren.

UPDATE: Na de publicatie in de kranten moest Siempre Fiel enkele zaken rechtzetten zoals dat er maar 10 honden in adoptie zijn gedaan waarvan 5 naar vrijwilligers van het asiel. Daarnaast gaat het volgens het asiel niet om adopties maar om thuis-opvang waarvan een groot deel reeds voor de noodtoestand al thuis werden opgevangen door de betrokken personen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

12
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Guus Westra

Gezien de update van dit artikel kan het beter in z’n geheel verwijderd worden.

hannah

graag

hannah

ik ben zeer wantrouwig wat de dierenliefde van Spanjaarden betreft, ze zullen toch niet allemaal een hond aanschaffen/adopteren om een wandeling van 10 minuten te maken ….

Wizza

Laten we hopen dat diegenen die een hond geadopteerd hebben (om wat voor reden dan ook) erachter komen hoeveel liefde ze ervan ondervinden en er daarna zoveel van houden en de hond nooit meer weg doen.

Johanna

MIjn hemel zo gek zijn hopelijk de Spanjaarden toch niet dat ze deze dieren weer op straat gaan zetten als het virus voorbij is, ik ze ze er echt wel voor aan. Zo ja geef ze een grote boete en ga controleren of ze dier daar nog is in een goede conditie. Dat heb ik jaren gedaan op Curacao. Jullie hebben de papieren toch nog van deze dieren, en de mensen hebben een handtekening gezet bij de adoptie, klopt het niet dan maatregelen nemen zo snel mogelijk en de dieren moet een chip hebben bij de adoptie en:
CONTROLEREN CONTROLEREN

Jack

Ja laten we hopen dat e gaan controleren
Ik weet nog dat het op curacao ook heeft geholpen
Hoe het nu is weet ik niet
Ben al 6 jaar weg

Helga Van der Vorst

Dat is nu eindelijk op dit gebied eens goed nieuws zie, hoera!

Rudy Puister

Als ik het goed begrijp liep de redactie nu ook een beetje te hard van stapel…..

mar

Zucht, na de corona crisis laten ze ze gewoon los op straat, dat vermoed ik tenminste.

lucia

Ik hóóp dat je ongelijk krijgt Mar en dat ze genegenheid oppakken,
maar ook ik hou mijn hart vast..

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.