skip to Main Content
Finland ontvangt internationaal aanhoudingsbevel voor Puigdemont (UPDATE)

Finland ontvangt internationaal aanhoudingsbevel voor Puigdemont (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De gevluchte afgezette Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont was de afgelopen dagen in Zwitserland en reisde op 22 maart naar Finland om daar deel te nemen aan een conferentie. Na het bezoek aan Finland was het de bedoeling dat Puigdemont verder zou reizen naar Denemarken. Op vrijdag 23 maart heeft rechter Pablo Llarena opnieuw de internationale en Europese aanhoudingsbevelen geactiveerd voor de naar het buitenland gevluchte Catalaanse politici. Diezelfde avond heeft Finland ook een arrestatiebevel ontvangen. (zie update onderaan het artikel)

Direct nadat Puigdemont naar België vluchtte eind oktober vorig jaar ontving dat land Europese en Internationale arrestatiebevelen. Puigdemont zelf meldde zich “vrijwillig” bij de autoriteiten wetende dat het strafbaar feit van rebellie in België niet strafbaar is. Om het proces van uitlevering niet in gevaar te brengen trok rechter Llarena de internationale aanhoudingsbevelen in en behield hij alleen het Spaanse arrestatiebevel waardoor Puigdemont niet naar Spanje kan terugkeren zonder gearresteerd te worden.

Nu dat rechter Pablo Llarena de aanklacht tegen de hoofdverantwoordelijken van het afscheidingsproces rond heeft, besloot de rechter niet alleen diverse Catalaanse politici opnieuw naar de gevangenis te sturen maar ook de Europese en internationale aanhoudingsbevelen voor Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Lluis Puig, Antoni Comin, Clara Ponsati en Marta Rovira te activeren.

In tegenstelling tot België heeft Finland wel in het strafrecht staan dat rebellie strafbaar is tot 10 jaar celstraf, in tegenstelling tot de 25 tot 35 jaar celstraf volgens het Spaanse strafrecht. De Finse autoriteiten hebben zaterdag bevestigd dat ze het aanhoudingsbevel hebben ontvangen en hebben dat doorgespeeld naar de Finse justitie. De kans is aanwezig dat Puigdemont aangehouden en uitgeleverd zal worden aan Spanje.

De advocaten van Carles Puigdemont zeggen echter dat de afgezette regiopremier zich vrijwillig zal melden bij de Finse autoriteiten omdat, zoals de advocaten zeggen, Puigdemont nooit voor de Spaanse justitie is gevlucht. Feit is echter dat om aan de Spaanse justitie te ontkomen hij direct na het uitroepen van de Catalaanse Republiek (waarvan iedereen behalve Puigdemont zegt dat dit slechts “symbolisch” was) naar Brussel vluchtte om juist aan de Spaanse justitie te ontkomen.

UPDATE: Op het moment van schrijven heeft Puigdemont zoch nog niet gepresenteerd bij de politie in Finland, zoals de advocaat van de ex-regiopremier eerder op zaterdag bevestigde. Daarnaast is ook niet bekend waar Puigdemont op dit moment is en dus is de Finse politie naar hem op zoek om het te arresteren. In principe had Puigdemont zaterdag om 16.10 uur een vliegtuig moeten nemen naar Denemarken maar hij is niet komen opdagen voor die vlucht, aldus de krant OKdiario. Mocht Puigdemont uiteindelijk gevonden en gearresteerd worden dan hebben de Finse autoriteiten tot 90 dagen de tijd om te beslissen wat ze doen, uitleveren aan Spanje of niet. Finland is lid van de EU en dient zich aan de Europese wetten te houden, aldus de krant El Confidencial.

UPDATE: Mikko Kärnä, de persoon die in Finland de conferentie heeft georganiseerd waarbij Puigdemont aanwezig was, heeft via Twitter laten weten dat Puigdemont op vrijdagavond van Helsinki naar Brussel is gevlogen om terug te keren naar België. Mocht dat zo zijn dan heeft hij de Finse autoriteiten en een mogelijke arrestatie weten te vermijden door nu ook uit Finland te vluchten. Dat druist dan in tegen wat de advocaat van Puigdemont eerder wist te melden dat de Catalaanse afgezette regiopremier zich bij de politie in Finland zou melden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Hij is aangehouden in Duitsland net toen ie de grens met Denemarken overstak.

 2. Nog spoor van FoetsieMop?!
  Het zal mijn absoluut niet verbazen als die labbekak per auto/overtocht per boot op de vlucht is naar Zwitserland…

 3. Spuugzat ben ik al die haat-rotzooi en die beschuldigingen aan het adres van mensen die er niets aan hebben. Wat doet NVA hier ter zake? Steeds maar diezelfde zever en tweedracht-zaaierij. Een boel mensen die van de hele politiek geen jota begrepen hebben ( of niet willen begrijpen), de redaktie incluis. Een boel berichtjes onder een andere naam maar van dezelfde personen. Dit is mijn laatste reaktie, ik kap ermee.

  1. Nou we zullen je missen Roger….als kiespijn, dat dan weer wel.
   Vrijwel iedereen post hier onder 1 naam, dat er zoveel mensen zijn die anders denken dan jij, is toch ons en hun goed recht?
   En je doet het enige juiste nu, als het je niet aanstaat, dan blijf je weg.
   Niemand verplicht je hier te lezen en te reageren.
   Feit dat je waarheid je pijn doet, snappen we allemaal.

   De NVA doet namelijk wel degelijk ter zake, want zij en nog paar van die extreem rechtse makkers, bemoeien zich met alles wat met Spanje en de Catalanen te maken heeft. Foute berichtgeving, stoken in zaken die ze niets aangaan.
   Maar de puinhopen in het eigen land aanpakken en opruimen, dat is te lastig dus wijzen ze liever naar een ander! Net Wilders in NL, overal naar wijzen, maar niets klaar maken. Ga aan de slag met je Molenbeek, en ruim de mensen daarop die ons allen in Europa bedreigen en hebben aangevallen! Dan doe je iets nuttigs, maar laat ons in Spanje lekker met rust!

   Gegroet, veel succes op andere websites!

 4. Ik lees slechts een verstandige opmerking van Juan geen podium geven, en laat ons Spanjaarden deze zaak zelf maar
  Oplossen,zonder vaak die onzinnige opmerkingen van
  vooral
  Van een aantal nva mensen

 5. Juan74 ik zie je nu al een tijdje continu afgeven in dezelfde richting terwijl beiden van geen kant kloppen. Zowel de regering als Catalonie zijn fout dus om een voorstander te kiezen uit beiden ben je dus eigenlijk zelf ook fout bezig. Je zet iemand op een voetstuk waarvan jij denkt dat deze slecht is terwijl de andere kant geen haar beter is. Eigenlijk is het gewoon slimmer gewoon je gehele mond dicht te houden. Maar iedere keer weer begin jij je gal te spuwen in de zelfde richting samen met een paar anderen waarvan ik denk dat dit gewoon allemaal de zelfde personen zijn, trollen dus. Als verstandig mens dien je een mening te hebben maar niet te veroordelen, kijk dan eerst maar eens zelf in de spiegel. Dit was mijn eerste bericht hier en gelijk ook de laatste want eens worden met zulke gedachtes gaat hier niet lukken.

  1. Fred, een reactie waar ik me helemaal in kan vinden. Ben die simpele eenzijdige reacties al een hele tijd helemaal zat. Well spoken. Ook mijn enige en laatste reactie.

  2. Nog zo eentje die het beter weet maar niet eens hier woont denk ik.
   Grappig hoor.
   Maar als je denkt dat wij hier met ons allen ons de mond laten snoeren door een paar betweters en oproerkraaiers dan heb je het niet begrepen.
   En dat er dus aardig wat mensen zijn die er hetzelfde over denken en onder hun EIGEN naam posten, dat komt jou kennelijk niet uit. Daarom begin je over ¨trollen¨
   Een degradatie van de redactie, net of die niet in staat is daar iets aan te doen.
   Hou toch eens op met die onzin.

   Voor wat betreft de rest van je verhaal.
   Als je me zogenaamd zo goed volgt, zou je hebben kunnen en moeten lezen dat ik overal oproep tot dialoog, meerdere keren heb aangegeven dat de zittende macht aan de kant moet stappen en dat van beide kanten nieuwe mensen, die nog geen voorgeschiedenis hebben, aan tafel moeten kruipen. Dus je bent erg eenzijdig bezig, maar ook dat zijn we wel gewend van de betweters.

   Maar voor overleg heb je idd 2 partijen nodig. Als 1 partij zich niet aan de wet wenst te houden op voorhand al en vooraf eisen neerlegt, hoe moet je dan onderhandelen? Ik weet niet wat jij doet, maar ik sluit dagelijks contracten en zaken deals af, als ik mensen heb die van te voren al eisen stellen, nog voor ik ze gesproken heb, dan ga ik er niet mee zitten. Domweg omdat ik dat niet hoef en omdat ik weet dat het pure tijdverspilling is.

   Zo nou jij weer…en tot ziens Jan. We zullen ook jou missen.

   1. Ook dezen zijn of zullen wel bezig zijn onder andere namen. Over trollen gesproken…

 6. President P. wordt die boef in Finland genoemd. Toe maar. Hij is meer een keizer zonder kleren. Dat hele zootje wat dat referendum heeft georganiseerd zijn geen “vrijheid strijders” maar schurken die proberen aan hun corruptie schuld te ontkomen. Dat referendum was een rookgordijn. En de klungels die maar blijven demonstreren en “vechten” voor democratie en vrijheid slaan de plank volledig mis. Catalonië had en heeft volledige vrijheid, werd en wordt niet door Madrid onderdrukt en heeft net als Baskenland een grote autonomie. Een gedegen plan voor na de “onafhankelijkheid” is er niet. Daaruit blijkt wel dat het allemaal een klucht is. Ik ken overigens niet 1 Catalaan en niet 1 Spanjaard die voor Catalaanse onafhankelijkheid is. Kennis van me, een Catalaanse advocaat zei me dat al die demonstranten veelal “import” zijn. Hij bedoelt, geen autochtone Catalanen. Dat zegt mij genoeg.

  1. De vraag is eerder, bestaat er überhaupt wel een Catalaanse ras?
   Er lopen alleen maar Gavatxos (Franstalige immigrant) en Xarnego (Spaanstalige immigrant) en Moro (Salafisten immigrant).

 7. Het liegen en bedriegen gaat dus gewoon door.
  Door al zijn leugens, zijn bedrog, zijn corrupt zijn etc zit hij in deze situatie.

  Maar wat ik hem het meest aanreken is dat hij doet alsof hij er voor alle Catalanen is, maar hij is er alleen voor zichzelf en een handjevol getrouwen….waar kennen we dat van….is zijn voornaam ook Adolf of vergis ik me?

  Feit is, dat de man zijn hele regio heeft belazerd, wilde belazeren en zal blijven belazeren. Kan iemand AUB zorgen dat de hele pers en alles die man gewoon geen podium meer geeft, dat scheelt een hoop gezeik in de wereld en scheelt een hoop mensen een enorme berg geld….welke gek hem nog in het zadel wil hebben en wil helpen, dat moet iemand zijn die in het weekend ook de plaatselijke SM boerderij bezoekt….

  1. Oh sorry, ik heb me vergist, der Adolf wilde volgens zijn eigen idee nog wat goed doen voor de mens en zijn bevolking….we present Volkswagen!

   Maar wat heeft der P. gedaan voor zijn bevolking? Oh ja, hij spreekt niet namens de bevolking…dat is ook zo. Hij is door Mas op een zetel gezet, nooit gekozen en ook nu niet gekozen maar alleen een parlement stoeltje gekregen. Hij spreekt voor een paar NVA Vlamingen nu en als de pers buiten Vlaanderen hem eens goed het vuur aan de schenen legt, tja…dan doorziet iedereen hem….nu nog het deeltje van het kiesvee dat hem wilde hebben….als die het ook gaan snappen, dan is het over en uit en is hij een voetnoot op een pakje boter en meer niet.

   De C´s wonnen de verkiezingen en niet zijn net nieuw opgericht clubje….waarom niet onder de oude naam verder??….eeehhh die partij kreeg een veroordeling aan zijn kont heh voor…tromgeroffel….CORRUPTIE….misbruik van overheidsgelden en nog paar zaken…..

   Dus beste mensen, pro-seps, extreem rechtse NVA kameraden….
   Komt u maar. Ik denk dat de rechter wel meer in het bevel heeft staan, zaken die ook in de rest van de EU en de rest van de wereld strafbaar zijn.

   Uiteindelijk zal hij terecht moeten staan. Met playmobil kapsel en ziekenfonds bril….man man….jaren geleden maakten ze in NL van Balkende een prachtige karikatuur schets….de handen van deze zelfde schets artiesten zullen vast jeuken hahaha….gelukkig was Balkende in de internationale talen nog te begrijpen en te verstaan….bij der P. not so much

   1. Einbildung ist auch eine Bildung.
    Een prachtige definitie voor fake politici.
    Jammer niet te vertalen.

   2. Ik begrijp niet waarom er steeds naar de NVA wordt verwezen ?
    NVA is niet extreem rechts en ook niet extreem links, ze ligt er tussenin.
    De Confederatie België bestaat uit de twee deelstaten Vlaanderen en Wallonië. In de Confederatie hebben de regio Brussel-Hoofdstad en de Duitstalige regio een bijzonder statuut.
    Confederalisme is synoniem voor verantwoordelijkheid, duidelijke afspraken, transparante solidariteit, opbouwen in plaats van afbreken. Hoe kan eenieder van ons zijn steentje bijdragen ? Hoe kan een efficiënt bestuur het kader creëren voor een gedragen gemeenschap ?
    Confederalisme stelt Vlamingen en Franstaligen in staat om elk hun toekomst in eigen handen te nemen. Ieder kan volgens eigen inzichten, onder eigen verantwoordelijkheid en met eigen centen de verandering doorvoeren die ze elk menen nodig te hebben.
    Zo vormt een confederale staatshervorming een instrument om welvaart en welzijn te garanderen en te versterken.
    Wil men iets structureel veranderen, dan dien je de structuren te veranderen. Confederalisme is de structurele verandering die dit land nodig heeft. Confederalisme heeft als uitgangspunt dat Vlaanderen en Wallonië eigenaar zijn van alle bevoegdheden. Ze oefenen die zelf uit maar kunnen ook samen beslissen om sommige bevoegdheden samen te beheren op het confederale niveau, in hun beider belang. Zo wordt de logica volledig omgedraaid. In plaats van bevoegdheden over te dragen van het federale niveau naar Vlaanderen en Wallonië, kunnen bevoegdheden worden overgedragen naar het confederale niveau. Gedwongen samenwerking wordt vervangen door vrijwillige samenwerking. Moeten wordt willen. Afbreken van bovenaf wordt opbouwen van onderuit. Confederalisme is dus samen beslissen wat men samen willen doen.

    ONZE TOEKOMST KIEZEN (blz. 46/79)
    EEN DEMOCRATISCHE, SOLIDAIRE CONFEDERATIE
    https://www.n-va.be/sites/default/files/generated/files/news-attachment/definitieve_congresbrochure.pdf

    1. Hoe jij begrijpt dat niet? Heel België weet dat de nva + het vb een heel duister plannetje koesteren namelijk een onafhankelijk Vlaanderen

    2. Inderdaad in België gelegen. Dan moeten de heren politici van de vernoemde partijen ook leren om het polleke van peke los te laten en de Catalaanse kwestie over te laten aan ALLE Spanjaarden ipv die seps het handje boven hun hoofdje te houden en te verdedigen op alle mogelijke media.

 8. Is Puigdemont hem gesmeerd !!, Eerder op de dag was ie bereidt om zich te melden bij de Finse autoriteit, ook volgens zijn advocaat, maar wat nu…., in het ozo overbevolkte Finland is geen spoor van hem te bekennen, noch zijn gastheer Mikko Kärnä weet (zogenaamd) van niks, noch de opsporingsdiensten.

  https://www.poliisi.fi/keskusrikospoliisi/tiedotteet/1/0/suomessa_vierailleesta_espanjan_kansalaisesta_pidatysmaarays_69160

  En in de volgende tweet (advocaat J. Alonso-Cuevillas) doet men geloven dat hij al in Denemarken is:
  https://twitter.com/twitter/statuses/977414381226033152

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken